Tips voor het bestellen van wijn in een restaurant

Hoewel het een eenvoudige taak lijkt, slaagt men er niet altijd in om op de juiste manier in een restaurant wijn te bestellen. Alles hangt af van het gezelschap dat u vergezelt en de wijn die u zou willen. Opdat u hierbij de weg niet kwijtraakt, bieden we u enkele tips:

Volg de raad op van de sommelier

De eerste en gemakkelijkste regel is om u te laten adviseren door de sommelier van het restaurant in het geval dat er een is. Hij is degene die wijn begrijpt en perfect weet wat goed past naar gelang de gelegenheid, het gerecht en onze smaak. Dus maak het uzelf niet moeilijk, vraag bij twijfel de sommelier, hij zal weten hoe de juiste aanwijzingen te geven.

Het hangt af van het eten

Het is duidelijk dat, afhankelijk van wat we eten, we de ene of de andere wijn zullen bestellen. Rijst en visgerechten met witte en vlees met rode wijnen, kan een wegwijzer zijn, maar dat gaat niet altijd op. Omdat het afhankelijk is van het soort vlees en of de wijn jong is of niet. Van de basisregels van het combineren benadrukken we dat het beter is om sterkere wijnen niet te schenken voor andere lichtere wijnen. De wereld van het combineren is zeer uitgebreid, daarom zijn er smaken die beter te combineren zijn met witte wijn terwijl andere fantastisch zullen zijn met een rosé.

Op volgorde

Een andere manier om de wijnen te kiezen bij een lange lunch en diner, is op volgorde. De basisnorm is eerst de mousserende wijn, die meestal goed met aperitieven samengaat, terwijl daarna de witte met de lichtere voorgerechten zou gaan, de rosé, de jonge rode en de  rijpere wijnen voor jachtschotels of nog iets machtigers.

Afhankelijk van de afspraak of gezelschap

Als we een zakenlunch hebben en we willen een goede indruk maken op onze gasten, dan kunnen we een overbekende wijn kiezen, zoals Rioja of Toro, want er zal dan geen risico zijn dat de wijn niet bevalt. Terwijl als u een date hebt, kunt u misschien experimenteren en de smaak van  uw partner vragen.

Tips om biologische wijnen te kiezen zonder u te vergissen

Kiezen voor ecologische en biodynamische wijnen kan riskant zijn. Het zijn enigszins nieuwe concepten in ons land, maar in andere landen doen ze dit al heel lang. We geven u enkele tips om  goed natuurlijke wijnen te kiezen.

  • Inzetten op wijnhuizen die al heel lang op deze manier van produceren investeren. Er zijn producenten waarbij je kunt rekenen op een groot aantal volledig biologische wijnen. Behalve dat ze heerlijk zijn, kunnen  ze rekenen op de jarenlange ervaring, die de grootste garantie biedt. Het beste van alles is dat hun wijnen heerlijk zijn.
  • Beurzen bezoeken van biologische en ecologische wijn. Daar zijn veel experts op dit gebied die kunnen adviseren over welke wijnen u het beste kunt kopen voor elke gelegenheid.
  • Wijn kopen in gespecialiseerde winkels. In deze winkels is de manager het meest geschikt om advies te geven.
  • Kwaliteit meer dan kwantiteit. Biologische wijnen zijn meestal iets duurder, dus we hebben de neiging iets minder te drinken, maar beter.
  • Inheemse druiven. Een belangrijk aspect van de ecologische producenten is dat ze werken aan het behoud van het rijke wijnbouwerfgoed van de inheemse druivensoorten in plaats van aan de internationale standaardvariëteiten. Daarom hebben biologische, biodynamische en ecologische wijnen de neiging om een grotere diversiteit aan smaakprofielen aan te bieden en een unieke gelegenheid om wijnen te proeven die gemaakt zijn met inheemse druiven. Houd er altijd rekening mee dat deze klasse wijnen is gemaakt met de minst mogelijke hoeveelheid conserveermiddelen.
  • Ervaar nieuwe smaken en wijnen. Als het gaat om het kiezen van biologische wijnen zal de smaak het ongetwijfeld de doorslag geven. Hierdoor kunnen we nieuwe smaken van dichtbij leren kennen, iets wat ook een duidelijk voordeel lijkt wanneer we kiezen voor dit soort wijnen.
  • Woon proeverijen bij. Of ze nu betaald of gratis zijn (wat af en toe het geval is), de proeverijen van biologische wijnen stellen ons in staat om meer over deze wjnen te weten en meer duidelijkheid te hebben bij het kiezen van een wijn met zulke kenmerken.

 TAGS:Honoro Vera Organic 2015Honoro Vera Organic 2015

Honoro Vera Organic 2015: een wijn rode met herkomstaanduiding Jumilla die een selectie monastrell druiven uit het wijnjaar 2015 bevat.

 

 TAGS:MIP Rosé 2016MIP Rosé 2016

MIP Rosé 2016: een wijn rosé met de herkomstaanduiding Côtes De Provence met syrah, grenache en cinsault druiven van het wijnjaar 2016.

 

Twee glazen wijn per dag verminderen hart- en vaatziekten en Alzheimer

We kennen de vele gezondheidsvoordelen al die wijn biedt. Veel onderzoeken tonen de gunstige gevolgen van wijnconsumptie voor het lichaam aan. Vandaar dat we vanuit Corporación Vinoloa, door middel van een compilatie, worden herinnerd aan de gezondheidsvoordelen van deze drank.

  • Voorkomt hart- en vaatziekten. Dit is altijd indien de hoeveelheid van 150 ml per dag wordt gedronken. De antioxidanten waaruit het bestaat verhogen de niveaus van “goed” cholesterol of DHL en dit voorkomt de vorming van stolsels.
  • Als behandeling voor tandvlees. De voordelen van het drinken van wijn voor je mond zijn ongelooflijk. Het is goed voor de behandeling van tandvlees en het reinigen van het gehemelte. De samenstelling van de gefermenteerde druiven voorkomt het verschijnen van streptokokken en bacteriën gerelateerd aan cariës, terwijl het ook zeer effectief is tegen ontstekingen en keelpijn.
  • Vermindert het risico op dementie. Nieuwe onderzoeken bevestigen dat het drinken van twee glazen wijn per dag ontstekingen en hersen-toxines vermindert, zelfs die geassocieerd zijn met de ziekte van Alzheimer.
  • Men voelt zich gelukkiger. Het is aangetoond dat de inname van wijn ook voordelen heeft voor de gemoedstoestand. Bij het drinken van een glas komen endorfines vrij, neemt de ontspanning toe en zijn we blijer.
  • Uitstekend om je lijn te behouden. Je wist zeker niet dat wijn de perfecte bondgenoot kan zijn om te voldoen aan je bikini-project. Rode wijn is samengesteld uit een gen dat de vorming van vetcellen voorkomt en het mogelijk maakt de bestaande te zuiveren en te elimineren.
  • Wijntherapie voor de huid. De voordelen die wijn aan de huid biedt, zijn iedere keer meer. Het hydrateert haar bijvoorbeeld diep, waardoor de huid meer elasticiteit, helderheid en strijd tegen vrije radicalen geeft.
  • Verbetert de doorbloeding van  de huid. Er is meer, want wijn bevordert de verlichting van vermoeide benen en vermindert de opkomst van spataderen.

 TAGS:Damana 5 2016Damana 5 2016

Damana 5 2016: een wijn rode uit de wijnkelders van Bodegas y Viñedos Tábula.

 

 TAGS:Juan Gil Etiqueta Plata 2015Juan Gil Etiqueta Plata 2015

Juan Gil Etiqueta Plata 2015:  Bodegas Juan Gil wiens selectie monastrell druiven uit het wijnjaar 2015 bevat.

 

De vorm van het glas beïnvloedt (en veel) de smaak van wijn

Het is niet alleen een kwestie van presentatie. Maar van de verschillende gadgets die de wijnwereld vormen, is het glas één van de essentiële omdat het direct van invloed is op de smaak.

De wijnglazen moeten van goede kwaliteit en specifieke vormen zijn, want daardoor wordt zowel de kracht van de fruitsmaak als van de zure smaak verhoogd of beter, het helpt om al deze smaken in balans te brengen. Er zijn studies die dit bevestigen, zoals die van het Institute of Biomaterials and Bioengineering of the Medical and Dental University of Tokyo, die uiteenzette dat de manier waarop ethanol verdampt afhankelijk is van de vorm van het glas.

In dit onderzoek, zoals CNN rapporteert, laat de gedetecteerde rode kleur door de geurcamera grote concentraties verdampende ethanol zien in verschillende glazen wijn bij 13 graden Celsius. In een deel van het onderzoek werden drie wijnglazen geanalyseerd: een standaard wijnglas, een recht glas en een martini-glas. Hoewel in de drie glazen dezelfde hoeveelheid wijn werd geschonken en bij 13 graden Celsius werden getest, bleek uit de afbeeldingen dat op de rand van het wijnglas een damppatroon werd gecreëerd in de vorm van een boog. Hierdoor kan de wijn genoten worden zonder tussenkomst van de geur van ethanol.

Tegelijkertijd spreekt men bij het wijnproeven niet alleen over de vorm van het glas, maar ook over de reinheid ervan. Als je sporen van schoonmaakmiddelen of een geur van plastic hebt, zal het de de smaak van een goede wijn beïnvloeden.

Bovendien hangt het ook af van de grootte, van het volume of van de opening van het wijnglas om mindere of meerdere verschillende aroma’s en nuances te versterken. Maar deskundigen begrijpen dat bij het wijnproeven ook alles afhangt van de subjectieve factoren van elk persoon en van de temperatuur en de veranderingen die de wijn op ieder moment krijgt.

 TAGS:Belondrade y Lurton 2016Belondrade y Lurton 2016

Belondrade y Lurton 2016 is een wijn witte met herkomstaanduiding Rueda uit de wijnkelders van Belondrade y Lurton die verdejo druiven bevat uit 2013.

 

 TAGS:Honoro Vera Organic 2017Honoro Vera Organic 2017

Honoro Vera Organic 2017: een wijn rode uit Jumilla op basis van druivensoort monastrell uit 2017 y con 15º alcohol.

 

4 tips voor een gezond leven door wijn te drinken

Van tijd tot tijd verschijnen er nieuwe studies over de voordelen van wijn voor de gezondheid, en kort daarna publiceert men een andere studie die de ziektes met betrekking tot frequente wijnconsumptie opsomt.

Vermindering van cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes aan de kant van de voordelen van het dagelijks drinken van een glas wijn; mogelijke ontwikkeling van kanker en leverproblemen aan de andere kant. Vanuit dit perspectief is het normaal om zich af te vragen: kun je een gezond leven leiden en wijn drinken? Het antwoord is ja. In wijn zijn elementen aanwezig waarvan men weet dat ze de gezondheid ten goede komen, dus is het aan te raden een glas wijn per dag te nemen.

4 tips voor een gezond leven door wijn te drinken

De consumptie van wijn op een gematigde manier heeft geen reden om schadelijk te zijn voor de gezondheid, het kan zelfs voordelig zijn, als het wordt opgenomen als deel van een levensstijl met gezonde gewoonten.

  1. Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet. De belangrijkste gewoonte om een gezonde levensstijl te behouden, is een uitgebalanceerd dieet waarin groenten en fruit een hoofdrol hebben en waarin vezels niet ontbreken. Er zijn talloze wijnen die perfect samengaan met salades en stoofschotels. Vlees en vis zijn belangrijk in het dieet, maar u moet mager vlees kiezen en de inname van dierlijke vetten verminderen.
  2. Leid een actief leven. Regelmatig sporten, draagt ook bij aan de gezondheid. Het hoeft geen inspannende sport te zijn, maar wat wel bijdraagt aan de verbetering van de gezondheid is om het regelmatig in praktijk te brengen.
  3. Beperk de stress in het leven. Even belangrijk als eten en sporten is ontspannen zijn en stress vermijden. Een goede manier om dit te doen is om zo nu en dan te genieten van ontmoetingen met vrienden, en ze laten samengaan met een fles goede wijn.
  4. Drink op verantwoorde wijze wijn. Wijn kan deel uitmaken van een gezonde levensstijl en kan zelfs het perfecte excuus zijn om vrienden te ontmoeten of te genieten van een maaltijd in een aangenaam gezelschap. Hoewel u altijd bewust moet zijn van hoeveel u drinkt-  er wordt een glas van 125 ml. per dag aanbevolen – en niet te drinken op een lege maag.

Dus ja, het is mogelijk om een gezond leven te leiden door wijn te drinken. En trouwens, hoewel altijd gedacht wordt dat rode wijn het meeste voordeel oplevert, heeft witte wijn precies dezelfde positieve effecten op de gezondheid als rode wijn.

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016

 

 

 TAGS:Pasion de Bobal 2015Pasion de Bobal 2015

Pasion de Bobal 2015

Hoe De Vorm Van Het Glas Invloed Heeft Op De Smaak Van Wijn

Het is niet alleen een esthetische vraag. Van alle verschillende gadgets die deel uitmaken van de wereld van wijn, is het glas één van de essentiële omdat het rechtstreeks van invloed is op de smaak.

Het glas zelf moet kwaliteit zijn en van een specifieke vorm, want dankzij deze verbetert zowel de fruitsmaak als de zuurgraad of het helpt om al deze smaken in evenwicht te brengen. Er zijn studies die dit hebben bevestigd, zoals het Instute of Biomaterials and Bioengineering of the Medical and Dental University of Tokyo, dat uitlegde dat de manier waarop ethanol verdampt afhankelijk is van de vorm van het glas.

In deze studie, zoals gerapporteerd door CNN, laat de rode kleur die wordt gedetecteerd door de olfactorische kamer, grote concentraties ethanol zien die in verschillende glazen wijn verdampen bij 13 graden Celcius. In één deel van de studie werden drie wijnglazen  geanalyseerd: een standaard wijnglas, een recht glas en een martini-glas. Hoewel dezelfde hoeveelheid wijn werd geserveerd in de drie glazen en onderzocht bij 13 graden Celcius, bleek uit de ontwikkelde afbeeldingen dat er een randvormig damppatroon werd gecreëerd op de rand van het wijnglas. Hierdoor kan de wijn genoten worden zonder tussenkomst van de geur  van ethanol.

Tegelijkertijd spreekt wijnproeven niet alleen over de vorm van het glas, maar ook over de properheid ervan. Als je sporen van schoonmaakmiddelen of een geur van plastic hebt, zal dit ook de smaak van een goede wijn bepalen.

Bovendien hangt het ook af van de capaciteit, volume of de opening van het wijnglas om de verschillende aroma’s en nuances te verbeteren. Maar deskundigen begrijpen dat bij het wijnproeven alles afhangt van de subjectieve factoren van elke persoon en van de temperatuur en de veranderingen die de wijn op elk moment ondergaat.

 TAGS:Aviva Pink GoldAviva Pink Gold

Aviva Pink Gold

 

 

 TAGS:Kaiken Malbec 2016Kaiken Malbec 2016

Kaiken Malbec 2016

5 Heerlijke Wijnen Voor In De Zomer

Eindelijk, de zomer is officieel aangebroken. Bloemen, bijen en vogels vullen de lucht met hun natuurlijke liedjes en laten ons dromen over het volgende weekend of vakantie. Vacantie is net voorbij en u wilt er zeker voor zorgen dat u de beste wijnen hebt klaar staan voor uw familie-lunch of een ontspannen samenzijn met uw vrienden.

Bij Uvinum bieden wij  u onze selectie van de beste drie wijnen om de lente te vieren. Deze selectie bevat één van elke soort, rood, wit en rosé om u door de opkomst van een warmer seizoen te begeleiden. Natuurlijk kunt en zult u nog veel meer ontdekken op onze website, waar u ook regelmatig geweldige kortingen zult vinden.

 

 TAGS:Moët & Chandon Ice Impérial MagnumMoët & Chandon Ice Impérial Magnum

Moët & Chandon Ice Impérial Magnum

 

 

 TAGS:Billecart-Salmon Brut RoséBillecart-Salmon Brut Rosé

Billecart-Salmon Brut Rosé

 

 

 TAGS:Gerard Bertrand Gris Blanc Rosé 2017Gerard Bertrand Gris Blanc Rosé 2017

Gerard Bertrand Gris Blanc Rosé 2017

 

 

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016

 

 

 TAGS:Enate Chardonnay 234 2017Enate Chardonnay 234 2017

Enate Chardonnay 234 2017

Top 3 cocktailrecepten voor uw weekend

 TAGS:undefinedCocktails verrijken onze wereld van dranken op een kleurrijke manier. Na een diner met wijn  voelt een Mojito of Strawberry Daiquiri goed. Maar wie zei dat het hier moet eindigen? Cocktails zijn al lang geleden veranderd in een magische wetenschap, Mixology genaamd, waarmee barkeepers – of mixologen- overal ter wereld ernaar streven de beste combinatie van smaak te vinden zonder het brede scala aan mogelijkheden te beperken.

Bij Uvinum zijn we altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen, opwindende drankjes en nodigen we je uit om samen met ons in dit vloeibare universum te duiken. Maar bovenal, geniet van mijn drie favoriete cocktails voor dit voorjaar.

Lemon-Thyme Vodka Lemonade

(door Town&Country Mag)

Ingrediënten:

  • 3 partjes citroen
  • Suiker
  • ¼ cup Lemon-Thyme Syrup
  • ¼ cup citruswodka
  • ¼ cup frisdrank
  • 1 takje verse tijm, bij voorkeur citroentijm

Draai een partje citroen over de rand van een longdrinkglas en dip de rand in suiker. Bewaar dit partje voor later. Doe de resterende twee partjes citroen in de cocktailshaker en voeg dan de siroop en de wodka toe. Roer het hard om de citroenschillen te breken en hun oliën vrij te maken, sluit de cocktailshaker en schud dan. Doe nu wat ijs in het longdrinkglas en giet de cocktail erover. Maak je drankje af met wat frisdrank, pers het eerste partje citroen en laat hem in de cocktail vallen. Garneer met de tijmtwijg en serveer onmiddellijk.

Whiskey Sour

(door Esquire)

Ingrediënten:

  • 2 oz. Bourbon
  • 2/3 oz. Citroensap
  • 1 theelepel superfijne suiker

De eenvoudige klassieker voor elke gelegenheid: doe de ingrediënten in een shaker en voeg wat gemalen ijs toe. Schud hard en zeef de drank in een gekoeld cocktailglas. Garneer met een vers partje citroen of sinaasappel.

Cherry Blossomtini

(door The Spruce)

Ingrediënten:

  • 1 ½ ounces Gekkeinkan Sake
  • ½ ounce Cointreau Orange Liqueur
  • ½ ounce cranberrysap
  • Scheut limoensap (vers)
  • 2 spetters oranje bitters

De Sake-variant van een klassieke Cosmopolitan. Giet de ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Schud goed en giet de drank in een gekoeld cocktailglas

 Foto: Shari’s Berries

 

 TAGS:Lolea Ice Bucket Frizante Rose 1.5LLolea Ice Bucket Frizante Rose 1.5L

Lolea Ice Bucket Frizante Rose 1.5L

 

 

 TAGS:Gin Puerto de Indias StrawberryGin Puerto de Indias Strawberry

Gin Puerto de Indias Strawberry

Welke invloed heeft wijn op uw dieet?

 TAGS:undefinedDe relatie tussen wijn en voeding is nooit compleet duidelijk geweest. Aan de ene kant hebben we het mediterrane dieet, dat wijn aanprijst en elke dag een of twee glaasjes wijn tijdens de maaltijd toestaat. Maar aan de andere kant staat de controle van calorieën als we alcohol drinken.

Het is duidelijk dat studies over het mediterrane dieet aangetoond hebben dat deze eetgewoonten (en wijnconsumptie) zijn gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een betere gezondheid van het hart en een lager risico op diabetes type 2.

Ter informatie bieden sommige wijnproducenten voedingswaarde-informatie aan op hun etiketten, hoewel het moeilijk is om precies te weten hoeveel calorieën je daadwerkelijk bij elke slok consumeert, en de uiteindelijke optelling kan erg verschillend zijn.

Ondanks de verscheidene koolhydraten die ze kunnen bevatten, zijn er veel wijnen die voldoen aan  de doelstelling van een lage koolhydraatconsumptie. Een goede algemene regel die ons kan helpen is dat hoe zoeter de wijn, hoe hoger het koolhydraatgehalte; Droog; rood en wit zijn vaak uitstekende koolhydraatarme keuzes.

Er is nog een ander factor: alcohol onderbreekt het stofwisselingsproces. Omdat alcohol een toxine is, kan het lichaam de alcohol niet opslaan, hoewel het voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten bevat. In plaats daarvan moet de alcohol onmiddellijk worden geanalyseerd en gefilterd uit het lichaam. Omdat het niet kan worden opgeslagen, geeft het lichaam prioriteit aan de verwerking van alcohol en stopt het het stofwisselingsproces van alle andere voedingsstoffen, wat betekent dat koolhydraten die zijn geconsumeerd minder snel zullen verbranden en eerder in suikers worden afgebroken en vervolgens opgeslagen als vet.

Maar bevestigen dat alcohol dik maakt is niet helemaal correct, tenzij het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Diëtisten zeggen dat wat dik maakt waarschijnlijk de andere etenswaren zijn die men consumeert, die tot vet kunnen worden gevormd als men te veel drinkt. Bovendien is het juist  zo dat bij het drinken van alcohol in combinatie met eiwitten en groenten, die weinig koolhydraten bevatten, het bijna onmogelijk is om in gewicht aan te komen.

Andere voedingsdeskundigen en artsen laten zien dat in veel studies de bestanddelen van een gezonde levensstijl zijn geanaliseerd….. en één ervan is de matige consumptie van alcohol.

 

 TAGS:Enate Chardonnay 234 2016Enate Chardonnay 234 2016

Enate Chardonnay 234 2016

 

 

 TAGS:Corette Chardonnay 2017Corette Chardonnay 2017

Corette Chardonnay 2017

Hoe combineer je wijn en vlees?

 TAGS:undefinedVlees eten, met mate, en wijn is helemaal een genot. En als we het met elkaar combineren is het altijd nog veel beter, vind je ook niet?

Rood vlees gaat goed samen met rode wijn, maar er zijn andere soorten vlees die perfect gecombineerd kunnen worden met andere soorten wijnen. Als we bijvoorbeeld steak tartar eten, gaat een rosé daarbij uitstekend, alsook rode wijn.Terwijl een goede entrecote van kalfsvlees perfect is met enigszins sterke en stevige rode wijnen, (Priorat, Penedès, met Malbec-druiven of Cabernet Sauvignon). Het vlees zal beter smaken en bovendien is het altijd afhankelijk van de saus waarmee we het rode vlees willen klaarmaken.

Gevogelte en kippevlees hebben de voorkeur met witte wijnen en lichte rode. Vlees van gevogelte is erg veelzijdig en vereist daarom verschillende wijnen. Eendenvlees gaat goed samen met Syrah-druiven en opnieuw is de Sauvignon de druif die het beste bij dit vlees past dat ook nogal sterk in de mond smaakt. Het wordt aanbevolen om wild (patrijs of fazant, struisvogel) te combineren met jonge rode wijnen.

Terwijl varkensvlees gecombineerd kan worden met elke soort wijn, of het nu witte of rosé-wijnen zijn. Het is vlees dat milder en malser is, dat geen wijnen nodig heeft die te sterk zijn.

En de worsten? Wanneer we vlees op de grill of op het vuur klaarmaken, samen met worstjes zoals bloedworst of chorizo, worden meestal rode wijnen gekozen. Op dezelfde manier als wanneer we lamsvlees maken, waarbij rode wijn met body meestal de voorkeur heeft omdat het vlees stevig en markant is.

Als we kiezen voor vlees uit de oven of gebraden vlees, dan is het, dankzij langzaam koken en goede voorbereiding, beter om sterkere wijnen te drinken, zoals Carbernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Opnieuw is Cabernet Sauvignon degene die het beste combineert met gerechten met vlees en been.

 

 TAGS:Kaiken Malbec 2016Kaiken Malbec 2016

Kaiken Malbec 2016

 

 

 TAGS:La Planta 2016La Planta 2016

La Planta 2016