Wijn Vatenklassen

 TAGS:Een van de containers die zo belangrijk is waarin we onze favoriete wijn zien is het vat waarin de wijn veroudeerd wordt, zullen we zelden hem zien aangezien blijft de wijn hier vóór het bottelen en is dat proces voorbij onze ogen . Maar geen twijfel dat het vat een onderdeel van het proces van uitwerking van veel wijnen is.

Het vat is ook bekend als “barrel“, “kuip” en “tank“. En hoewel deze termen synoniemen zouden geworden zijn , zijn er verschillen tussen hen. We moeten beginnen met te zeggen dat de vaten zijn gemaakt van hout , zijn hoofdfunctie als zijnde het voorlaatst verblijf, is de drank langzaam beluchten tot zijn optimaal voor het bottelen.

De vaten hebben gewoonlijk een inhoud van ongeveer 220 liter, de grootte is ongeveer een meter hoog en 60 centimeter breed. Een ander detail van de vaten is dat ze altijd een of twee metalen strips die het hout vasthouden. Sommige vaten hebben meestal kranen, anderen meer rustieke een gat in het midden van het vat.

“Het leven van een vat is gewoonlijk 40 jaar”

Formaten en soorten vaten

De vaten en vaten hebben vele maten en capaciteiten. De meest populaire wijn maken heet “Bordeaux vat” Bordeaux zijn de “meest populaire, naam van de Franse stad waar is beroemd bij het produceren ervan. Deze vaten zijn meestal gemaakt uit Franse en Amerikaanse eik, maar niet uitgesloten die met Roemeense, Oekraïense, Spaans en Portugees eiken gemaakt .

De Bordeaux vaten zijn te vinden in capaciteiten van 190 liter (50 kg), 225 liter (50 tot 58 kg), 250 liter (52 kg), 300 liter (60 kg), 400 liter (80 kg), 500 liter (95 kg) en 650 liter (105 kg). Maar we moeten benadrukken dat het vat wordt gebruikt voor het maken van wijn is 225 liter of 228 liter met een gewicht van 48 kg.

De kuipen zijn zeer vergelijkbaar met de fusten vaten meestal groter, vaak ook meer metaalstroken. We kunnen vinden kuipen met een capaciteit van maximaal 1500 liter, maar ook ongeveer 250 liter, de meest gebruikte in zijn soort.

De ovale vaten zijn klein en een lage capaciteit hebben, worden gebruikt voor het serveren zonder het nodzakkelijk bottelen, zijn te vinden in cafes of wijnhuizen, sommige zonder fundament en andere meteen. De capaciteit kan 1 liter tot 16 liter zijn. Ze zijn meestal erg mooi dan de grote vaten met veel meer informatie, zijn vaak gelakt en met het gebruik van ornament.

De vaten of tanks zijn de grootste van alle, is niet oval vormgegeven die het vat gewoonlijk heeft, hebben ze meestal een breder kant dan de andere, conisch-, de grotere kant is gebruikt als een basis. De tanks worden gebruikt om grote hoeveelheden wijn te houden en vaak gevinifieerd in het zelfde vat De tanks zijn te vinden in capaciteiten variërend van 1000 l. tot 50.000l.

De vaten geven karakteristieke smaken en aroma’s aan de wijn, meer complex, zoals rokerige, houtachtige, geroosterde vleugjes, of vleugjes van leder, snuif, … En ook meer hoeveelheid tannines, want afgezien van de eigen wijn zijn die door het hout van het vat gebracht. Wilt u wat wijn gerijpt in eiken proeven? Wij adviseren:

 TAGS:Legaris Crianza 2009Legaris Crianza 2009

Legaris Crianza 2009: Een Ribera del Duero krachtig crianza, intens en hard. Ideaal bij rood vlees.

 

 

 TAGS:Coto de Imaz Reserva 2005Coto de Imaz Reserva 2005

Coto de Imaz Reserva 2005: Van Rioja Reserva komt deze goede prijs-kwaliteitverhouding, hij zeer suggestief ruikt en smaakt goed, waarin het laat zien dat de tannines goed worden afgerond. Elegant.

 

Geef een reactie Wijn Vatenklassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *