Wijn en meer over Languedoc-Rousillon

 -

In het hart van de Pyrenees-Orientales streek, tussen de Middellandse Zee en Corbieres,

geflankeerd door Les Alberes en Canigou bergen, de Languedoc-Roussillon wijnstokken groeien op een grote verscheidenheid aan landschappen, gronden en microklimaten.

 De wijnproductie zone wordt doorkruist door drie valleien en omvat verschillende soorten terrein, heuvels, hellingen en terrassen waar de leisteen, gneis, graniet, kalksteen grind grond een karakter  aan de beroemde wijnen van de Roussillon geven. Zeven natuurlijke droge en zoete wijnen met benaming van oorsprong zijn te vinden in meer dan 38.000 hectare van wijngaarden die het land heeft.

Roussillon kan op basis van hun productie van natuurlijke zoete en droge wijnen onderverdeeld worden. De eerste kommen uit de Côtes du Roussillon, meestal rode wijnen, Cotes du Roussillon Villages, uitsluitend rood en Collioure, die rode en rozé produceert. Terwijl de natuurlijke snoepjes zijn genoemd Rivesaltes, Maury, Banyuls, Banyuls Grands Crus en Muscat de Rivesaltes.

 De vier typen Grenats, jonge rode wijnen, Ambres, rijpe witte, dakpannen, oude rood, en ‘hors d’age’, van 5 of meer jaar oud, Riversaltes zoete wijnen zijn ideaal als voorgerecht en zelfs om met een eerst gerecht mee te gaan. De experten merken op dat de sterke smaken van de oude wijnen  geweldig met gezouten amandelen, pistachenoten of pinda’s gaan, terwijl de fruitige en de tannines van grenat wekken de eetlust op, en de kruidenpreparaten en combinaties zoals eend met kersen, vijgen, nectarines, verrassend zijn.

 Voedsel is een van de grote attracties van de  Languedoc-Rousillon, zowel voor haar producten als per de traditie van de meest karakteristieke gerechten. De basisingrediënten van deze regio overeenkomen met zijn geografie zowel mediterrane als Provence. Hier is de olijfolie, knoflook en basilicum zijn belangrijke smaken, terwijl domineert de aroma’s van de garrigue (kreupelhout) Provencaals als tijm, rozemarijn, laurier, enz.. Is geen tekort aan klassieke Franse kazen, honing en fruit.

 Een van de meest bekende is de Cassoulet, oorspronkelijk uit Aude in Languedoc, hoewel betwist door verschillende mensen. Deze bestaat uit Joodse “lingot” gemengd met gekonfijte eend, knoflook worst en spek. Uiteindelijk toegevoegd aan de voorbereiding patrijs of lam. Vervolgens worden alle ingrediënten gestoofd in een cassole (kleipot). Wat betreft de lekkernijen, is de Villaret familie verantwoordelijk met zijn croquants de Villaret om de lekkerbekken te betoveren, een generatie geheim exclusief geproduceerd in Nimes. Deze zoete en krokante glazuur is gemaakt met oranjebloesem, amandel en citroen olie.

Geef een reactie Wijn en meer over Languedoc-Rousillon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *