Welke wijn zou je kiezen om te proosten op het kerstdiner?

 TAGS:undefinedJa, het is zo. Kerstmis staat voor de deur en het is het moment de wijnen te kiezen om te drinken en cadeau te geven met Kerstmis. Maar met een groot aanbod van rode wijnen, witte wijnen en roséwijnen: welke kies je?

Als je een wijn als geschenk moet kiezen, is het belangrijkste rekening te houden met de persoonlijkheid van de vriend of het familielid aan wie je de wijn gaat schenken, daarbij –uiteraard – met hun smaak en voorkeuren. Je kunt een specifieke DO kiezen omdat hij het leuk zal vinden, goed omdat hij ze al kent of goed omdat hij van die streek is; durf met originele wijnen die anders zijn, of zet in op klassieke wijnen, waarmee je zeker niet zult falen.

Maar, als je, niet alleen om cadeau te doen, maar ook zelf wijn nodig hebt voor kerstmaaltijd of -diner is voor alles duidelijkheid over het menu nodig. Misschien vraag je je af: welke wijn gaat goed samen met mijn vismaaltijd? Welke wijn kan ik combineren met zeevruchten? Welke wijn kan ik nemen met lamsvlees?

De oplossingen voor een goede combinatie van wijn en maaltijd bevindt zich in de soort druif. Zij zullen je begeleiden bij het kiezen van de ene wijn of een andere. Laat je leiden!

Samenstellingen voor bij je kerstdiner

Zeevruchten zijn een van de koningen bij het tafelen met Kerst. Altijd goed om te combineren zijn cava’s en mousserende wijnen met een licht karakter, opgewekt fruitig en fijn sprankelend. Je kunt ook kiezen voor een pure witte wijn, fris, goede droogheid en fruitig. Hou er ook rekening mee dat je kunt kiezen voor wijnen gemaakt van Chardonay-druiven – breedvoerig, veelzijdig en verfrissend – of Riesling-druiven – aromatisch, delicaat, pittig en expressief. Sommige suggesties zijn……

In het geval dat je kalkoen of ander soort gevogelte neemt, aarzel dan niet om een witte wijn uit het vat te kiezen, dat vet, smaakvol en verbindend is, of als je liever rode wilt een die fluwelig, lang, fleurig en zelfs met dierlijke kenmerken is. Sommige van de druiven die goed bij dit soort vlees passen zijn de Sauvignon Blanc, zeer aromatisch en verfrissend of de Pinot Noir, die kenmerken draagt van kers, framboos en viooltjes. Dit zijn enkele wijnen die je mogelijk interesseren:

Wat besluit je om op te nemen in je geroosterde lamsvleesmenu? In dit geval is een rode wijn uit het vat een veilige keuze, om nuance te geven aan het vet in dit gerecht. Het is van belang dat het een uitgebalanceerde wijn is met body, omdat dan de kwaliteiten van het gerecht benadrukt worden. Als je je wilt laten leiden door de druivensoort die goed bij het lam past, kun je kiezen voor een Tempranillo, of – opnieuw – , voor de Pinot Noir, een van nature elegante druif. In dit geval zullen deze wijnen je bevallen:

En een laatste suggestie is in termen van wijnen voor kerstdesserts. Als je dol bent op chocolade en nougat, mag een delicate droge, romige cava met goede zuurheid niet ontbreken of, in dit geval, een zoete bindende wijn met een goede zuurgraad voor de balans. Een wijn op basis van Gewúrztraminer, een zeer aromatische variatie met een citrusachtig en bloemig karakter zal je niet teleurstellen.

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013, een wijn rode met herkomstaanduiding Rioja met de beste tempranillo, mazuelo, graciano en garnacha druiven uit 2013 y tiene un grado alcohólico de 13º.

 

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016: Wijnkenner Robert Parker heeft de Pruno meerdere malen bekroond als ´The World´s Best Value´. 

Geef een reactie Welke wijn zou je kiezen om te proosten op het kerstdiner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *