Wat zijn de meest voorkomende wijnflessen?

 TAGS:undefined

Men begon pas in de 17-de eeuw wijn te bottelen in glazen flessen. Voordat de flessen verschenen werden er andere materialen gebruikt zoals kruiken van aardewerk, dierendarmen of houten vaten.

Vandaag de dag zijn flessen de eerste optie om wijn te bewaren nadat deze de wijnkelder verlaat. De wijn zet zijn ontwikkelingsproces voort in de fles totdat het optimale consumptiemoment bereikt is. Afhankelijk van het type wijn en het type fles, kan dit optimale consumptiemoment eerder of later plaatsvinden. 

Verschillende soorten materiaal:
Wijn wordt voornamelijk gebotteld in glazen flessen. Er bastaan ook andere materialen zoals bricks of speciale metalen blikken maar geen van dezen worden aangeraden om wijnen voor langere perioden te bewaren.

 

Soorten flessen naar vorm:

De Bourgogne-fles: Dit is het oudst bekende ontwerp. De naam is afgeleid naar de streek waar de wijn gemaakt is. De fles is karakteristiek door de afhangende schouders. Sommige Spaanse wijnen trachten verscheidenheid te vinden en zijn in soortgelijke gestileerde flessen gebotteld.

De Bordeaux-fles: Dit is de meest voorkomende fles. Zijn rechte cilindervorm maakt het mogelijk on de wijnen horizontaal op te leggen. Voor witte wijnen wordt een lichtgroene fles gebruikt, terwijl de zoete wijnen in blanke flessen gebotteld worden. Men kent deze flessen ook als ¨clarete¨of ¨frontignan¨.

De Rijn-fles: Komt oorspronkelijk uit het Duitse Rijngebied. De fles heeft een lang en slank uiterlijk en afhangende schouders.

De Cava of Champagne-fles: Deze fles heeft ook afhangende schouders en is in een dikker glas uitgewerkt en heeft tevens een holte in de bodem om de hoge druk van de mousserende wijn binnenin te kunnen weerstaan.

De Sherry-fles: Door Spanjaarden ontworpen. De fles heeft een koepelvormige hals die uit een bovenste en een onderste helft bestaan. Wordt voornamelijk gebruikt om wijnen zoals ¨finos de Jerez¨ en ¨manzanilla¨te bottelen. 

Soorten flessen naar inhoud:

De grootte van de fles beïnvloedt aanzienlijk het rijpingsproces en de bewaarperiode van de wijn aangezien de ontwikkeling van de wijn veel langzamer is naarmate de fles groter wordt.

 • Benjamin: 18 cl.
 • Standaard halve fles: 37 centiliter.
 • Standaard fles: 75 centiliter. (de meest voorkomende)
 • Magnum: 1,5 liter.
 • Jeroboam: 3 liter.
 • Imperial: 4 liter.
 • Rehoboam: 4,8 liter.
 • Methusalem: 6,4 liter.
 • Salmanazar: 9,6 liter.
 • Balthazar: 12,8 liter.
 • Nabuchodonosor: 16 liter.
 • Salomon: 18 liter.

Soorten flessen naar kleur:

De kleur is een onderdeel dat de bescherming van de wijn beïnvloedt tegen de werking van de zon. De meest gebruikte kleuren voor wijnflessen zijn groen, blauw of zwart.
Voor wijnen met een langer rijpingsproces worden flessen met donkerdere kleuren gebruikt, terwijl de lichtere of blanke flessen voor jonge witte wijnen toegepast worden om zodoende de kleur van de wijn eruit te laten springen.

 

 TAGS:Juan Gil 12 Meses Magnum 2013Juan Gil 12 Meses Magnum 2013

Juan Gil 12 Meses Magnum 2013

 

 

 TAGS:Moët & Chandon Brut Impérial JeroboamMoët & Chandon Brut Impérial Jeroboam

Moët & Chandon Brut Impérial Jeroboam

 

Geef een reactie Wat zijn de meest voorkomende wijnflessen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *