Wat is veganistische wijn?

Het is 2018. De mensen, met name generatie Y, ook bekend als millennials, besteden speciale aandacht aan een dieet dat het milieu respecteert. Bovendien is veganisme voor hen niet langer alleen maar een trend, maar een levenshouding. De veganistische markt is booming.

In het Verenigd Koninkrijk, Italië of de Verenigde Staten wordt geschat dat tussen de 10 en 13% van de bevolking vegan of vegetarisch is, en in Spanje neemt de trend toe: 7,8% van de bevolking is veggie (inclusief vegetariërs, flexitariërs en veganisten). Zo erkennen steeds meer eersteklas wijnbouwers deze nichemarkt en zijn ze gespecialiseerd in de productie van veganistische wijn om de nieuwe generaties tevreden te stellen.

Wijn is een plantaardig product! Maar waarom is wijn niet veganistisch?

Uvinum heeft het antwoord!

Producten van dierlijke oorsprong in wijn

Wijnen zijn meestal niet veganistisch, want om wijn te zuiveren, moeten producten van dierlijke oorsprong worden gebruikt, zoals caseïne, gelatine of eiwit. Ze worden gebruikt om de droesem in wijn te verminderen, kleine deeltjes die uit de pulp of schil van de druiven komen en een negatieve invloed kunnen hebben op de wijn. Door gebruik  te maken van producten van dierlijke oorsprong zakken deze stoffen sneller weg in de bodem van het reservoir, wat het helder worden van de wijn vergemakkelijkt.

In sommige gevallen helpen zuiveraars van dierlijke oorsprong om de smaak van sommige variëteiten te neutraliseren, die wanneer ze gezeefd zijn, een sterke bittere smaak achterlaten door de tannines. Met hun hulp wordt de overmatige hoeveelheid tannine van schillen geneutraliseerd en de smaak van de wijn wordt geschikt voor ons gehemelte.

Maar helaas is het niet zo voor mensen die een veganistisch dieet volgen.

Veganistische alternatieven bij het maken van wijn

Bij de productie van veganistische wijnen zijn wijnmakers creatief geworden om een plantaardig product te vinden dat de wijn zuivert. De oplossing is eenvoudig: dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige eiwitten, waarvan de oorsprong granen zijn, zoals tarwe of peulvruchten zoals erwten. Door hen wordt de droesem gefilterd en  is deze wijn gezuiverd.

Een andere oplossing voor veganistisch wijn maken is minerale grond. Bentoniet, bijvoorbeeld, is een vulkanische as die helpt bij het zuiveren van wijn.  De actieve as wordt gebruikt om onvolledigheden in de smaak te plaatsen.

In het geval van veganistische wijn, neemt de wijnproductie iets meer tijd in beslag vanwege de complexe veganistische procedures. Maar met het doel om een tevreden eindklant te bereiken, accepteert de wijnbouwer graag een hogere moeilijkheidsgraad.

Hoe herkent u een veganistische wijn?

Het is heel eenvoudig! Kijk maar eens naar de flessen. Er is een speciaal label van de Europese Vegetarische Unie dat voedsel uit heel Europa een zegel van veganistische kwaliteit geeft. Als u dit label ziet, heb u de volledige garantie dat u voor een veganistische wijn staat.

Ook bij Uvinum hebben we een lijst met veganistische wijnen samengesteld, zodat u kunt genieten van wijnen zonder dierlijke producten.

 

Geef een reactie Wat is veganistische wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *