Waar komt het woord “whisky” oorspronkelijk vandaan?

 TAGS:undefined

Het woord “whisky” verscheen in het begin van de achttiende eeuw als Gallische vertaling van het Latijnse aqua vitae of “water des levens”, dat in het Keltisch uisge beatha wordt genoemd, hoewel het gebruik ervan waarschijnlijk terug gaat tot verschillende eeuwen geleden.

In feite is whisky één van de vele termen die is aangepast aan de Engelse spelling en uitspraak en werd gebruikt tot midden 1700, toen de eerste geschriften verschenen die het woord gebruikten zoals wij het nu kennen, zowel  “whisky” als “whiskey”, met “e”, tegenwoordig alleen gebruikt in distillaten van Ierse en Noord –Amerikaanse korrels en granen, maar oorspronkelijk werd het gebruikt zonder onderscheid.

Hoewel de distillatie van whisky terug gaat naar de oude Kelten, zijn de eerste schriftelijke verwijzingen uit de late vijftiende eeuw, toen het werd gebruikt door de Schotse monniken als  medicinaal drankje.

Dat het onderscheid vandaag de dag tussen “whisky” en “whiskey” blijft komt waarschijnlijk door de wens van de Noord-Amerikanen en Ierse distilleerderijen, omstreeks 1870, om zich te onderscheiden van de Schotten, die op dat moment een distillaat produceerden dat als van inferieure kwaliteit werd beschouwd.

Of dit nu wel of niet de juiste verklaring is, het is een feit dat tegenwoordig de tweede term wordt gebruikt voor gedistilleerd oorspronkelijk uit Ierland (van gerst en triple distillatie) en Verenigde Staten (van mais en toevoegingen van tarwe, rogge of gerstmout), terwijl  de eerste gereserveerd is voor de Schotten, gemaakt met rogge en gemoute gerst, en voor de Canadezen (geproduceerd op basis van rogge en mais), en bovendien ook van de producten gemaakt in landen als Wales en Japan, die voornamelijk geïnspireerd zijn door de ontwikkelingsprocessen van de Schotse whisky’s.

Een ander verhaal zou het gebruik zijn van de afgekorte term “Scotch”, die uitsluitend wordt gebruikt om te verwijzen naar de whisky’s van Schotland.

 

 TAGS:The Famous Grouse 1LThe Famous Grouse 1L

The Famous Grouse 1L

 

 

 TAGS:Nomad OutlandNomad Outland

Nomad Outland

Geef een reactie Waar komt het woord “whisky” oorspronkelijk vandaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *