Tempranillo en ole! Kent u haar werkelijk?

 - Tempranillo is de primaire naam van de bekendste Spaanse druif. Maar wat weten we van de Tempranillo? Weten we zo veel als het eruit lijkt? En de Tempranillo wijnen? Laten we naar een aantal interessante feiten over de koningin van Spaanse wederom kijken:

De Tempranillo, ondanks het feit dat de druif die ons het meest kenmerkt is niet degene die de grotste oppervlakte van wijngaard gebied heeft. Die eer gaat naar de Airen druif, overwegend witte variëteit in de La Mancha, Valdepeñas en Vinos de Madrid DO, onder anderen.

Nee, de tempranillo druif is niet de meest gecultiveerd. Wereldwijd, die eer behoort tot de Spaanse Mazuelo (Carignan, Carignan, Carignane), terwijl in Spanje de meest aangeplante druif is de Grenache.

De naam van de Tempranillo lijkt eerder dan de meeste druiven in zijn rijping te liggen.
Tempranillo is de enige naam die deze druif heeft: naar regio van Spanje, waarin we ons bevinden, ze wordt als Tinta del País benoemd (of Tinto del País, als we over wijn spreken), Tinta Fina (of Tinto Fino), Ull de Llebre, Arauxa, Cencibel, Juan García, Morisca, Valdepeñas,…

Buiten Spanje ook gegroeid (veel) zijn met andere namen: Aragonez en Tinta Roriz (ter Portugal), Tinta Montereiro en Tinta Santiago (Zuid-Amerika) en Valdepeñas of Valdepenas(VS).

Er is ook de witte Tempranillo. Het is een natuurlijke mutatie die kwam uit en is alleen gedocumenteerd sinds 1988.

Een van de laatste namen geassocieerd te worden met, is Tempranillo Tinta de Toro. Tot kort werd er gedacht dat ze twee verschillende druiven waren, tot het jaar 2000, en dankzij de vooruitgang in DNA studies werd aangetoond dat het eigenlijk dezelfde druif. Toch, het is iets dat nog steeds wordt bespreken.

De Tempranillo wordt verweten gebrek aan robuustheid, zuurgraad en suikers, dus,om haar met de oude wijnen te gebruiken, moet ze met andere gemengd worden, zoals de Garnacha, de Mazuelo of de Cabernet Sauvignon.

Vandaag de dag, dankzij een grotere controle van de wijnbereiding, is al begonnen om een goede en uitsluitende reserve wijnen met Tempranillo te produceren.

Maar genoeg theorie, nu wat belangrijk is, de Tempranillo wijnen te proeven. Ik zal 3 wijnen aanbevelen om de volgende keer u over Tempranillo zult praten, het eerste wat u zult zeggen, is: ole!

 TAGS:Miros de Ribera Reserva 2006Miros de Ribera Reserva 2006

Miros de Ribera Reserva 2006: Een voorbeeld van dat laatste hebben we gezegd hebben. Dit is een wijn die uitsluitend van Reserve Tempranillo druiven in Ribera del Duero gemaakt is. Een zeer moderne wijn een uitstekend Reserve.

 

 

 TAGS:Mirabel 2009Mirabel 2009

Mirabel 2009: We hebben hem al bevelen, maar deze wijn is een echte traktatie. Combinatie van Tempranillo met Cabernet Sauvignon biedt een grote wijn notities.

 

 

 TAGS:Azpilicueta Reserva 2007Azpilicueta Reserva 2007

Azpilicueta Reserva 2007: Hij kon niet in deze collectie missen, een wijn gemaakt in Rioja met het traditioneel mengen van Tempranillo, Mazuelo en Graciano. In dit geval vertegenwoordigt de Azpilicueta Reserva 2006 de vereniging van moderne technieken met klassieke traditie van de Rioja-wijn. Een grote reserve voor een kleine prijs.

Geef een reactie Tempranillo en ole! Kent u haar werkelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *