Roséwijnen

 -

Na eeuwen van marginalisering de rosé heeft veel succes gehad in de XXI eeuw. Volgens historici, werd de eerste wijn die de man fabriceerde in de oudheid, en zijn karakter zo vereerd door de Grieken en Egyptenaren altijd werd verbleven in de helderheid van de kleur..

Product van onwetendheid van het wijnmaken technieken, op het moment dat de druiven waren getreden, geperst, om de vloeistof te scheiden van de huid en zaden van de vrucht, en vervolgens de vloeistof zetten in potten, en dronk werd gefermenteerd. Sindsdien was de wijn in de wereld roze, iets vreemd als we bedenken dat op dit moment, de productie slechts goed voor negen procent van het totale verbruik van deze drank.

De Franse, niet alleen beroemd om zijn witte en rode wijnen, maar ook om zijn roze, in het bijzonder die welke in regio’s als de Provence en  Bordeaux, zeiden dat deze wijnen altijd goed gaan met een maaltijd, en daarmee het bevorderen van “rose-qui-va-avec-tout”. Hoewel niet echt alle voorbereidingen om deze flessen te ontvangen als hun combinatie, werd een vaste waarde in de zomerse dagen. Misschien is dit antwoord op de frisheid aangeboden aan te nemen voor hun fruitige en licht zurige smaak.

Er wordt meestal gezegd dat rozen ontdaan van agressie worden, maar met geuren en typisch smaken van druiven waarmee die zijn gemaakt. Ze zijn het resultaat van de wijngisting van de rode druiven, maar de roze uit de rode wijnen worden gedifferentieerd naar het tijdstip waarop de vruchten in aanraking is geweest met de huid en zaden. In het eerste geval worden de trossen geoogst voordat ze geweekt in vaten of tanks worden, meestal zes tot twaalf dagen. In de tweede, maar is de contacttijd gewoonlijk niet hoger dan drie dagen, soms enkele uren. Dit proces heeft tot doel tanninegehalte, meestal geassocieerd met een gevoel van adstringentiereactie in de mond, en kleurstoffen te halen, onder andere verbindingen aanwezig zijn in de schede van de druif.

Soms wordt de verwisseling geneneerd om de indeling van een wijn tot clarete of rozé, en het is eenvoudig deze te verklaren omdat om de claret de vergisting samen met de druifhuid gemaakt is, op zo’n gelijk manier als de rode wijnen, en om de tweeden het process van vergisting zal vooraf gebeuren, zonder het deelnemen van deze.

Er zijn verschillende methoden van het maken van rosewijnen en het blijkt meestal dat drie van hen, die zullen we uitleggen in een volgende aflevering in Uvinum blog.

Geef een reactie Roséwijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *