Rioja, Rioja en Rioja

 TAGS:

Rioja-wijn is de beste verkoper in Spanje, de meest in het buitenland erkend, de meest genoemde, maar, echter, soms geven we ons ervan rekenschap dat als we over Rioja spreken, en in het algemeen, is een vereenvoudiging die afbreuk doet aan de wijnen.

Wanneer we over Rioja spreken, verwarren we onszelf met de 3 streken die de Oorsprongsbenaming  samenstellen, en komen ze helemaal niet overeen:

Eerst,in alphabetische orde, is de Rioja Alavesa. 18 gemeenten produceren wijn te Álava onder deze benaming, waarbij de karakteriestiken zijn het atlantisch klimaat en de kalkhoudende klei gronden. Die geproduceerde wijnen hebbben een evenwichtige zuurheid, en beschouwen we dat een erg gunstige streek voor de meer traditionelen rode wijnen en ook voor de meer complexen witten wijnen.

De volgende streek is La Rioja Alta, ook vooral met een atlantisch klimaat, maar het soort grond die de meest gevarieerd is: kalkhoudende klei, alluviale en klei-ferro. Deze is een streek waarbij de wijnen een grote zuurheid ontwikkelen, doorbij ze meer geschikt om de grote veroudering binnen een vat zijn. Reserves en grote Reserves van erkend prestige worden bij  Rioja Alta geproduceerd.

Ten slotte, ontmoeten we bij Rioja Baja, een streek van mediterrane klimaatzone en gronden die meestal alluviale zijn, waarbij de wijnen minder zuur zijn en met meer alcohol, dichter, met meer body zijn, ook is ze een ideaale streek om rozés te produceren, met veel smaak en vlezige rode wijnen, sterker en minder zuur als de anderen van de Benaming.

Als altijd, willen we u een aanbeveling te geven, dit in dit geval zal een aanbeveling voor idere streek, hoeweel voor het wijnkopen bevelen we u aan dat u naar eens de aanbevelingen van de Uvinum gebruikers. Jullie zullen verbaasd worden!

Bij de Rioja Alavesa zullen we kiezen, als we gezed hebben, een volmaakte witte wijn, uit de Remelluri wijnkelder, de Remelluri Blanco 2007. NHij is niet een goedkoere wijn, nog een wijn die idereen smaakt, maar of een witte wijn van een boeiende kwaliteit is die de verstandigste mensen eens en nog eens door zijn ingewikkelheid en rijkheid van zijn aroma’s analyseren.

In tegenstelling, bij Rioja Alta bevelen we aan een speciaale Reserve met een niet zo onzinnige prijs: de Viña Ardanza Reserva Especial 2001, van een goed wijnjaar voor wijnen voor veroudering en die deze smaakvole wijn geproduceerd heeft  en die in de mond blijft smakken.

En de Rioja Baja, de rozé. In dit geval de Preferido Rosado 2010, uit Viña Herminia, is een rozé met een uitstekende smaak die geweldig met om’t even welke lichte gerecht gaat, als salades, sushi of rijs. Eet smakelijk!

Geef een reactie Rioja, Rioja en Rioja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *