Ben je handig? Een paar tips voor het hergebruiken van wijnvaten

 TAGS:undefined

 

Je kunt wijnvaten, buiten hun normale functie in de wijnkelder, voor vele andere dingen gebruiken. Heb je er wel eens aan gedacht dat wijnvaten eigenlijk best decoratief kunnen zijn? Hier geven we je een paar ideëen om de wijnvaten voor andere doelen te gebruiken. Knoop ze maar goed in je oren!

Je kunt wijnvaten ook gebruiken als ijsbucket

Als men wijnvaten niet meer gebruikt om wijn te bewaren, kun je ze doormidden zagen en beide helften vullen met ijs. Deze origenele ijsbucket kunnen we in het midden plaatsen tijdens feesten en partijen.

Als container of kist

Na de restauratie van het wijnvat, kunnen we deze ook prima gebruiken als kist of om zomaar iets op te bergen. Dankzij het hout, staat het bovendien ook nog decoratief in de huiskamer.

En als we het als lamp gebruiken?

Een prima manier om de wijnvaten weer her te gebruiken is om ze om te toveren als lamp. Ondanks dat je wel een beetje handig moet zijn, zul je merken dat het niet al te moeilijk is. Het is alleen een kwestie van een paar gaten maken in het vat en er een gloeilamp in te schroeven. Het resultaat is een perfect buitenlicht en kan prima dienst doen als tuinlamp.

Als tafeltje

Een ander eenvoudig voorbeeld is om oude wijnvaten als tafeltje te gebruiken. Hierbij moeten we het vat door de helft zagen en omdat het vat rond is, kan het prima als bijtafeltje dienen als we het een beetje aanpassen. Het staat vooral goed in de huiskamer gedecoreerd in plattelandstijl.

Als steun voor verschillende doelen

In dit geval kan het wijnvat simpelweg gebruikt worden als steun en doet door zijn hoogte, gewicht en breedte prima dienst als ondersteun om er bijvoorbeeld een plateau met hapjes op te zetten bij een evenement.

Als schapruimte

Je kunt de lege vaten ook doorzagen en aan de muur hangen en er wat plankjes in bevestigen die als schapruimte dienen. Bovendien zien ze er door de ronde vorm erg stijlvol uit.

 

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2007Viña Ardanza Reserva 2007

Viña Ardanza Reserva 2007

 

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2007Viña Ardanza Reserva 2007

Viña Ardanza Reserva 2007

 

 

Waar komt het woord “whisky” oorspronkelijk vandaan?

 TAGS:undefined

Het woord “whisky” verscheen in het begin van de achttiende eeuw als Gallische vertaling van het Latijnse aqua vitae of “water des levens”, dat in het Keltisch uisge beatha wordt genoemd, hoewel het gebruik ervan waarschijnlijk terug gaat tot verschillende eeuwen geleden.

In feite is whisky één van de vele termen die is aangepast aan de Engelse spelling en uitspraak en werd gebruikt tot midden 1700, toen de eerste geschriften verschenen die het woord gebruikten zoals wij het nu kennen, zowel  “whisky” als “whiskey”, met “e”, tegenwoordig alleen gebruikt in distillaten van Ierse en Noord –Amerikaanse korrels en granen, maar oorspronkelijk werd het gebruikt zonder onderscheid.

Hoewel de distillatie van whisky terug gaat naar de oude Kelten, zijn de eerste schriftelijke verwijzingen uit de late vijftiende eeuw, toen het werd gebruikt door de Schotse monniken als  medicinaal drankje.

Dat het onderscheid vandaag de dag tussen “whisky” en “whiskey” blijft komt waarschijnlijk door de wens van de Noord-Amerikanen en Ierse distilleerderijen, omstreeks 1870, om zich te onderscheiden van de Schotten, die op dat moment een distillaat produceerden dat als van inferieure kwaliteit werd beschouwd.

Of dit nu wel of niet de juiste verklaring is, het is een feit dat tegenwoordig de tweede term wordt gebruikt voor gedistilleerd oorspronkelijk uit Ierland (van gerst en triple distillatie) en Verenigde Staten (van mais en toevoegingen van tarwe, rogge of gerstmout), terwijl  de eerste gereserveerd is voor de Schotten, gemaakt met rogge en gemoute gerst, en voor de Canadezen (geproduceerd op basis van rogge en mais), en bovendien ook van de producten gemaakt in landen als Wales en Japan, die voornamelijk geïnspireerd zijn door de ontwikkelingsprocessen van de Schotse whisky’s.

Een ander verhaal zou het gebruik zijn van de afgekorte term “Scotch”, die uitsluitend wordt gebruikt om te verwijzen naar de whisky’s van Schotland.

 

 TAGS:The Famous Grouse 1LThe Famous Grouse 1L

The Famous Grouse 1L

 

 

 TAGS:Nomad OutlandNomad Outland

Nomad Outland

Foefjes om op een succesvolle manier je toetjes te combineren

 TAGS:undefined

 

Het combineren van toetjes met wijn is een van de betere manieren om de smaak van beiden goed tot zijn recht te laten komen. Onthoudt de volgende aanwijzingen goed en verras je gasten thuis met de beste combinaties van toetjes met wijn die ook bij een bezoek aan een restaurant goed van pas kunnen komen.

Taarten: zoete wijnen zoals Sauternes de Nourdeaux passen prima bij toetjes op basis van fruit en noten. In het geval van taarten en andere nagerechten met crème kan ook gekozen worden voor half droge rosé wijnen en mousserende wijnen.

Toetjes met chocolade: taartjes en andere toetjes met chocolade gaan goed samen met zoete witte wijnen, likeuren en natuurlijke zoete wijnen. Velen kiezen echter het zekere voor het onzekere: port.

Likeuren en brandewijn bij het bereiden van toetjes: Likeuren worden gebruikt bij het vervaardigen van Biscuits of bij het reduceren van produkten. Soms worden ze ook gebruikt om ijs te maken. De brandewijn Poire Williams voor peren, de marrasquino voor kerzen, de Grand Marnier bij sinaasappel en de cognac´s en brandy´s voor toetjes op basis van chocolade, zijn slechts enkele voorbeelden. In deze gevallen bevelen wij aan om de toetjes met dezelfde likeur te combineren als waarmee ze bereidt zijn.

Gekonfijte of gedroogde vruchten zoals vijgen, rozijnen, dadels en abrikozen combineren prima bij sterke wijnen zoals Pedro Ximénez en met verouderde muskaatwijn.

Noten en peulvruchten zoals kastanjes, walnoten, amandelen, hazelnoten, pijnboompitten en pinda´s gaan goed samen met sterke wijnen met karakter.

Rode en zwarte vruchten zoals kersen, frombozen, aardbeien en vruchten van de sleedoorn zijn heerlijk bij jonge rode wijnen met levendige lichtpaarse kleuren.

Citrusvruchten kunnen gecombineerd worden met zoete wijnen met een uitdrukkelijk citrusbouquet zoals verouderde muskaatwijnen.

En onthoudt goed: als je toetjes en drank wilt combineren is het belangrijk om het balans te houden tussen fruitaroma´s en de aroma´s van de wijnen. Ook de kleuren van het fruit en de kleur van de wijn moeten goed overeenkomen.

 

 TAGS:Château Rieussec 1er Cru 2011Château Rieussec 1er Cru 2011

Château Rieussec 1er Cru 2011

 

 

 TAGS:Chateau Suduiraut Sauternes 2010Chateau Suduiraut Sauternes 2010

Chateau Suduiraut Sauternes 2010

 

Hoe smaken Engelse wijnen?

 TAGS:undefined

 

Hoewel Engeland in steeds meerdere mate bekend staat als leverancier en verbruiker van bier en whisky, wordt er echter ook wijn geproduceerd. Ondanks dat het koudere klimaat de ontwikkeling en groei van de wijgaarden niet ten goede komt, zijn er toch gebieden waar verschillende soorten wijn geproduceerd wordt. Er sluiten zich steeds meer wijnproducenten aan bij de meer dan 400 wijngaarden.

Het blijkt echter niet gemakkelijk om een bepaalde stijl in de wijnen aan te duiden en te omschrijven omdat er een grote verscheidenheid aan wijnranken groeien. Bovendien zijn er gebieden in Engeland en Wales die hun eigen microklimaat hebben. Terwijl de experts bevestigen dat de wijnen in het algemeen een uitgesproken fruitachtige smaak hebben zijn zij tegerlijkertijd ook fris met een iets zure afdronk. Deze combinatie kan erg aangenaam zijn en opent nieuwe mogelijkheden omtrent de wijnconsumptie in Engeland.

Witte wijnen

Verreweg het grootste deel van de Engelse wijnproduktie geschiedt in de vorm van witte wijn (90%) waarbij de seyval blanc een van de belangrijkste druivenrassen zijn en niet te vergeten de Baco en Reichersteiner. Ze kennen echter ook anderen zoals de Chardonnay, die bijdraagt aan robuuste en zeer frisse wijnen.

Rode wijnen

Hoewel in mindere mate, worden er ook rode wijnen geproduceerd en wel met de variëteiten Pinot Meunier, Dornfelder en Pinot Noir.

Mousserende wijnen

De produktie van mousserende wijnen is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een groot succes en worden als alternatief gezien voor de consumptie en aankoop van sommige champagnes. Bovendien zijn zij ook succesvol bij internationale wedstrijden van blinde wijnproeverijen.

Aankoop

Er is een groeiende trend in de aankoop van Engelse wijn in de afgelopen jaren. Dit verklaart ook de groeiende interesse aan de kant van de Engelse wijnproducenten om nieuwe wijngaarden te exploiteren en de produktie te verhogen.

Internationale prijzen

Op de voet gevolgd door de Franse wijnen, gaan de Engelse wijnen er met steeds meer internationale prijzen vandoor vanwege hun hoogwaardige kwaliteit.

 TAGS:Chapel Down Rose BrutChapel Down Rose Brut

Chapel Down Rose Brut

 

 

 TAGS:Nyetimber Demi SecNyetimber Demi Sec

Nyetimber Demi Sec

 

 

Ervaringen in het gebruik van wijn als therapie

   TAGS:undefined

Wijn is gezond en bevat veel voordelen voor de gebruikers, bovendien maakt het deel uit van een actie van eensgezindheid en van vermaak. En het is iets dat men geprobeerd heeft te bevorderen in een ziekenhuis in Frankrijk, waar vorig jaar een wijnbar werd geopend als stimulatie voor gebruik als palliatieve therapie.

Het initiatief biedt verschillende voordelen die Frankrijk in de positie van pionier neerzet met de introductie van wijn als palliatieve therapie. Het ziekenhuis ligt in Clermont-Ferrand en de therapie functioneert heel goed, met het doel om de patiënten aan te moedigen door hen te laten deelnemen aan een soort van dagelijkse ontspanning.

In het leven in het ziekenhuis mist men gewoonlijk sommige genoegens waarvan we in het dagelijks leven genieten, dus lijken deze initiatieven ook voor andere centra in andere landen interessant.

Belangrijkste voordelen               

  • Relatie tussen patiënten en familie. In de wijnbar verzamelen de families en patiënten zich met als doel het hebben van aangename momenten.
  • Het verbeteren van het leven van patiënten. Het doel van deze palliatieve therapieën is om het leven van patiënten gedurende de tijd dat ze in het ziekenhuis zijn te verbeteren.
  • Wijnkelder. Deze wijnbar beschikt over uitstekende wijnen, omdat het een kelder heeft om de wijn te bewaren tot deze op hun best zijn.
  • Ziekenhuismedewerkers. Voor de ziekenhuismedewerkers is dit initiatief helemaal positief. Ten eerste omdat ook zijzelf gaan profiteren van deze wijnbar en van het contact dat ze hebben met hun patiënten.

Hoewel Frankrijk een pionier is met dit initiatief, is het vermeldenswaardig dat andere ziekenhuizen in andere landen zich hebben ingeschreven om wijn te hebben in hun centra. In sommige gevallen wordt de wijn aan de patiënten aangeboden bij hun menu’s, altijd onder medisch toezicht, terwijl in andere gevallen wijnen worden voorgeschreven aan de patiënten.

 

 

 TAGS:Marqués de Riscal Reserva 2010Marqués de Riscal Reserva 2010

Marqués de Riscal Reserva 2010

 

 

 TAGS:Nita 2013Nita 2013

Nita 2013

De 8 slechtste combinaties ter wereld

  TAGS:undefined

Er bestaan combinaties van wijn met eten die je tot iedere prijs moet vermijden omdat ze zich zo slecht verdragen als (sommige) katten en honden. Soms heeft het de voorkeur te leren dat je niet meer moet doen dan te leren wat je moet doen op het moment van het samenstellen van jouw gerechten. In sommige gevallen kan een verkeerde combinatie een kater of maagzuur veroorzaken, en in andere gevallende de smaak van jouw gerechten totaal vernietigen.

  1. Met champagne zou je nooit… Een van de slechtste combinaties met droge champagne is die met zoete taart die geserveerd wordt bij bruiloften, daar het  in strijd is met het zoete van de taart en jouw smaakpapillen omzetten in een slagveld. Een andere combinatie die je moet vermijden is vintage champagne en curry.
  2. Cabernet Sauvignon is niet bevriend met… In het geval van een cabernet wijn die opvalt door zijn tannine karakter is het beter de combinatie met ijs te vermijden: de wijn zal bitter smaken en het ijs buitengewoon zoet. Een andere onaangename combinatie is die van Cabernet Sauvignon met oesters, want de textuur van de oesters zullen zandachtig aanvoelen en de smaak metaalachtig. Een laatste niet aan te raden combinatie is die van een filetlapje tong met cabernet, zijn fijne smaak zou verloren gaan in de wijn.
  3. Vermijd tot elke prijs Pinot Noir te nemen met… Als je van kip met dragon azijnsaus wilt genieten, vermijd dan het te combineren met Pinot Noir, je zult de fles verliezen. De kruidenazijn, net als ieder ander zuur gerecht, dempt de fruitigheid van deze wijn.
  4. Als je van Sauvignon Blanc houdt…. Kaviaar is een van de etenswaren die je ver  van jouw Sauvignon Blanc moet houden, want het zal alle kenmerken verliezen. Een ander voedingsmiddel is blauwe kaas, door zijn sterke smaak zal het op jouw smaakpapillen strijden met de wijn.
  5. Chardonnay haat…. Het is mogelijk dat je de combinatie van ijs en Chardonnay interessant lijkt, maar het is een onfeilbaar recept voor (het krijgen van) een kater. Het is ook aan te bevelen om afstand te nemen van makreel, door zijn olieachtige smaak zou het de smaak van de wijn op je papillen compleet veranderen, net als bij rauwe oesters aangezien ze hun fijne smaak zouden verliezen. Als laatste, Chardonnay zal beter op een lijn zitten met pittige voedingsmiddelen zoals chorizo.
  6. Zet de Chianti wijn ver weg van gerechten als…. Chianti is niet de beste wijn om met tonijnsalade of gelijksoortige gerechten samen te gaan, omdat deze laatste ervoor zal zorgen dat de wijn een metaalachtige smaak geeft op de smaakpapillen.
  7. Verpest een Merlot wijn niet met…. Als je van artisjokken houdt, spruitjes, groene boontjes en andijvie, vermijd ze te combineren met rode wijn gebaseerd op Merlot. In het algemeen, is deze soort gerechten meer in harmonie met witte wijnen.
  8. Gooi geen fles Borgoña overboord….. Borgoña en lasagne is een van die combinaties die je het zuur kunnen berokkenen. Kaas, de tomatensaus en dit soort wijn zijn een krachtige combinatie voor jouw maag.

En weet je, er zijn wijnen en gerechten die zich zo slecht verdragen als een kat en een hond.

 

Uvinum wint de IWC-prijs voor beste online wijnwinkel 2016

Het team van Uvinum is blij dit nieuws met je te mogen delen! Vorige week vond in Spanje de eerste editie van de prestigieuze International Wine Challenge plaats, waarbij Uvinum winnaar werd in de categorie beste online wijnwinkel.

 TAGS:undefined

De internationale jury prees Uvinum voor het “fantastische assortiment, met veel variatie en een grote beschikbaarheid van producten. Een heel intuïtieve webwinkel met een mooi design en gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast de extra services zoals de online chat, gericht op jongere gebruikers, en een intelligent gebruik van online aanbiedingen“.

Prijzen als deze geven ons nog meer zin om jou steeds de beste wijnen, sterke dranken en bieren te kunnen aanbieden voor de beste prijs. Dit is altijd ons streven geweest, vanaf het moment dat Nico, Albert L. en Albert G. Uvinum in 2009 oprichtten met het doel in te spelen op de wensen van de nieuwe consument.

Wij hebben deze prijs ook aan jou te danken. Jij bent een van de klanten die bij ons kopen en die we graag adviseren over ons aanbod. Daarom grijpen we deze gelegenheid aan om jou te bedanken voor je vertrouwen. We hopen nog heel lang onze passie voor wijn met jou te kunnen delen.

Proost en bedankt!

Wie wijn of bier drinkt, eet beter

  TAGS:undefined

Volgens een onderzoek aan de Universiteit Miguel Hernández (UMH) van Elche, hebben studenten die op gematigde wijze bier of wijn drinken de neiging grotere hoeveelheden vis, fruit en groenten te eten, ingrediënten die deel uitmaken van het mediterrane dieet en ze zijn de basis voor een gezond dieet.

Daarentegen gaven jonge geënquêteerde onthouders (meer dan 1000 tussen 17 en 35 jaar oud) toe een kleinere hoeveelheid vis te eten en een grotere hoeveelheid vlees, en van hun kant vertoonden de drinkers van alle soorten alcohol een kleinere consumptie van fruit en groenten en dubbel zoveel vlees in vergelijking met degenen die gematigd wijn of bier drinken.

Volgens deze uitkomsten nam 18,9% van de deelnemers alleen gematigd wijn of bier,19,5% dronk geen alcohol en 61,6% consumeerde alle typen alcoholische dranken, inclusief die met een hoog alcoholgehalte.

De gemiddelde alcoholconsumptie was 4,3 gram dagelijks, een hoeveelheid die we tussen laag en gemiddeld kunnen beschouwen, daar deze minder is dan de dagelijkse 11,8 gram, geschat door de Nationale enquête van Gezondheid voor jong volwassenen van dezelfde leeftijd, gehouden in de jaren 2011 en 2012.

Echter, men geeft toe dat er binnen de internationale wetenschappelijke gemeenschap twijfel bestaat over het wel of niet aanbevelen van alcoholconsumptie, ook al is het gematigd, gegeven de negatieve effecten die een overmatig gebruik kan hebben.

De uitkomsten die door het werk van de UMH zijn gerealiseerd tonen het belang aan van het onderzoek naar gezamenlijk gebruik van voeding en alcoholconsumptie,  van de effecten van deze laatste op het lichaam, en herinnerde eraan dat de mediterrane keuken gematigde consumptie van wijn bij de maaltijd insluit met dank aan zijn voordelen voor de gezondheid.

 

 

 TAGS:Marqués de Riscal Reserva 2010Marqués de Riscal Reserva 2010

Marqués de Riscal Reserva 2010

 

 

 TAGS:Celeste Roble 2014Celeste Roble 2014

Celeste Roble 2014

Is het makkelijker om kaas te combineren met bier dan met wijn?

 TAGS:undefined

Kaas is een van de voedingsmiddelen met de meeste zintuigelijke nuances die we kunnen vinden in de keuken van ieder willekeurig land. Dermate, dat volgens zijn kenmerkende  smaak en aroma, het in oneindigheid van alle soorten gerechten wordt ingesloten, van voorgerechten tot desserts, op dezelfde manier waarop men het alleen eet, en daarom is het makkelijk om ermee te combineren, gewoonlijk met wijn.

Echter, het is de nieuwste trend om kaas te proeven in combinatie met een andere drank afkomstig van fermentatie, in dit geval van granen: bier, dat zich de laatste tijd vormt tot de ster van proeverijen en vernieuwende combinaties.

Een van de grootste promotors van deze trend is de Newyorkse chef-kok Daniel Burns, wiens restaurant Luksus in Brooklyn een Michelin-ster telt. De mede-eigenaar van de zaak (samen met Jeppe Jarnit-Bjergso)  zet zich ervoor in omdat het “smaak spectrum” van bier meer past om te combineren met kazen dan wijn.

In feite telt het genoemde restaurant 21 verschillende bieren van het vat en heeft het geen wijnkaart. Volgens Burns “is het altijd eenvoudig, in vergelijking met wijn, een correcte combinatie te maken met bier, en zelfs nog eenvoudiger een grootse combinatie te verkrijgen”.

Hoewel we gewend zijn om kaas te combineren met wijn, draagt het nieuwe concept van dit restaurant (het eerste ter wereld dat een Michelin-ster is toegekend dat gespecialiseerd is in bier), een nieuwe visie uit om veel rekening mee te houden, zeker gezien hun grote succes bij het veeleisende Newyorkse publiek, dat normaal gesproken deze kleine ruimte van Greenpoint vult dat een proeverijmenu aanbiedt voor 95$, dat kan worden aangevuld met een combinatie met bier voor 45$ extra.

En jij? Meld jij je aan bij de trend van het combineren van kaas met bier?

 TAGS:José Pariente Verdejo 2015José Pariente Verdejo 2015

José Pariente Verdejo 2015: een wijn witte met herkomstaanduiding Rueda die een selectie verdejo druiven uit het wijnjaar 2015 bevat en die een alcoholgraad van 13.5º heeft.

 

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2007Viña Ardanza Reserva 2007

Viña Ardanza Reserva 2007: Het gaat om een wijn rode uit Rioja met tempranillo en garnacha druiven uit 2007 en die een alcoholgraad van 13.5º bevat. 

 

 

Gematigd alcoholverbruik zou geheugenverlies kunnen voorkomen

 TAGS:undefined 

Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door Michael A. Collins van de afdeling moleculaire en therapeutische farmacologie van het Loyola University Medical Center in Maywood, Illinois, draagt een matige alcoholconsumptie bij tot het voorkomen van Alzheimer en geheugenstoornissen in het algemeen.

De onderzoekers benadrukken echter een “matige alcoholconsumptie”, dat wil zeggen, één glas wijn per dag of 1 a 2 glazen bier ofwel een kleine maat likeur voor vrouwen en een dubbele dosis voor mannen.

Uit dit onderzoek bleek dat de matige drinkers 23% minder kwetsbaar waren om verschijnselen van geheugensoornissen of Alzheimer te ontwikkelen. Deze voordelige aspecten werden opgemerkt in 14 van de 19 onderzochte landen, met inbregrip van de VS.

Men weet niet precies hoe het geringe alcoholgebruik de kans op geheugenstoornissen verlaagt, hoewel vaststaat dat alcohol ontstekingsremmende werkingen kan hebben. De herseninfectie is uitgerekend het voornaamste ziekteverschijnsel van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie in de bevolking. Infectie is ook één van de verschijnselen van hart- en vaatziekten, vasculair hersenletsel, diabetes, reumatische gewrichtsontsteking en zelfs sommige vormen van kanker.

“Ondanks dat dit onderzoek niet doorslaggevend is, geeft het wel het meest complete beeld wat tot un toe geleverd is”, verklaart de uitvoerder van het onderzoek, Michael A. Collins, en voegt toe dat “lage waarden van alcohol ontstekingsremmende werkingen kunnen hebben in het immuunsysteem, het hart en in de hersenen.

Aan de andere kant bleek wijn volgens het verslag beschermender te werken dan bier of sterke drank. Desondanks maken de meeste onderzoeken geen verschil tussen soorten alcoholische dranken. Daarentegen bleek uit het onderzoek dat bij alcoholmisbruik en bij een gemiddelde consumptie tussen 3 en 5 glazen per dag, de risico´s op geheugenstoornissen en dementie toenemen.

 TAGS:Château Citran 2009Château Citran 2009

Château Citran 2009

 

 

 TAGS:Domaine Capmartin SyrahDomaine Capmartin Syrah

Domaine Capmartin Syrah