Rioja vs Ribera

 TAGS:undefined

Het zou misschien een nogal veelbesproken thema kunnen lijken, maar onlangs hebben enkele klanten me nog de vraag gesteld en het is waar dat ik deze vaak hoor. Wat is het verschil tussen de Rioja en de Ribera de Duero-wijnen? Bovendien blijkt uit ervaring dat de daarop volgende vraag meestal over het prijsverschil ertussen gaat. Dus voor de tweede editie van het tijdschrift Click & Drink van Uvinum dacht ik dat het een onderwerp zou zijn om opnieuw op te nemen, zonder te vergeten dat Kerstmis nadert en dat we moeten denken over de wijnen die we zullen openen voor het vieren ervan.

De twee bekendste herkomstaanduidingen (denominación de origen) in Spanje en meest verkochte zijn zonder twijfel Rioja en Ribera del Duero. Niet alleen in Spanje, maar ze zijn ook wereldwijd bekend om hun rode wijnen. Elk heeft zijn eigen aanhang die erg moeilijk tot elkaar te brengen zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen beide rode wijnen? Om deze wijnen te begrijpen, moet ik een aantal “saaie” verschillen uitleggen. Voor we verder gaan met de plezierige.

De oprichting

Rioja heeft een herkomstaanduiding (denominación de origen (D.O.)) sinds 1925 en verwerft in 1991 de titel Gekwalificeerde Herkomstaanduiding (Denominación de Origen Calificada(D.O.C.)), dat wil zeggen van zeer hoge kwaliteit. De Ribera del Duero is een veel jongere D.O. die erkend werd in 1982.

De geografische ligging

Het productiegebied van D.O.C. Rioja ligt in het noorden van Spanje, aan beide oevers van de rivier Ebro, voornamelijk in de autonome regio’s La Rioja en Baskenland verdeeld in drie geografische sub denominaties: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Er zijn 63.593 hectare wijngaarden die tussen 280 en 300 miljoen liter produceren (90% rode, 5% wit en 5% rosé).

Het productiegebied van de D.O. Ribera del Duero strekt zich uit over het zuid-oosten van Castilla y León, voornamelijk in de provincies Burgos, Segovia, Valladolid en Soria. Het zijn 22.320 hectare wijngaarden die ongeveer 130 miljoen liter (98% rode, 2% rosé) produceren.

Bij de geografische ligging is niet alleen de afbakening van de gebieden van belang, maar ook de bodem of het “terroir” en het klimaat van elk gebied. Het zijn onder andere de bodems en het klimaat die de kwaliteit van de wijn markeren.

In de D.O.C. Rioja is in het algemeen voor de 3 productiezones het klimaat een gematigd landklimaat, in het geval van de Rioja Baja is het bijna mediterraan. De milde temperaturen maken een langzame en zorgzame rijping van de druif mogelijk. De denominatie bezit een diversiteit aan bodems, maar kalkhoudende, ijzerhoudende en bodems in rivierbeddingen zijn de drie meest voorkomende.

De D.O. Ribera del Duero heeft een extreem landklimaat met heel weinig neerslag. De winters zijn koud met ijzige winden, en de zomers heet met droogte maar met lage nachttemperaturen. Dit heeft als gevolg dat de druif sneller rijpt en meer verzadigd is. De bodems zijn nogal divers in de D.O. hoewel kalksteen overheerst.

De druivensoorten

De belangrijkste soort druif geteeld in de 2 D.O.’s is de Tempranillo. Dit hebben ze gemeen. Hier eindigt de gelijkenis. In La Rioja zijn de rode druiven Tempranillo (de meest verbouwde), Garnacha tinta, Mazuelo en Graciano, en drie witte soorten Viura, Malvasia en Garnacha blanca toegelaten.

Aan de oevers van de Duero zijn de rode druiven: Tempranillo, ook Tinto Fino of Tinta del País, Cabernet, Sauvignon, Merlot en Malbec genaamd, evenals in kleine hoeveelheden Garnacha-druiven en bij de witte druiven Albillo.

Hoewel de Tempranillo de meest verbouwde en meest gebruikte is voor het maken van wijnen door beide D.O.’s, zijn de wijnen heel verschillend.

Aroma’s, stevigheid in de mond, alcoholgehalte, kleur en smaak

Rode wijnen van La Rioja zouden samengevat kunnen worden als zachte wijnen, weinig samentrekkend. Ze zijn niet droog in de mond en ze zijn niet wrang.

Ribera del Duero-wijnen zijn geconcentreerder en intenser in zowel kleur als smaak vanwege het extreme weer en de snelle rijping van de druiven. Ze geven een steviger gevoel van samentrekking, droogte en wrangheid in de mond. Men zegt dat ze krachtiger zijn.

Om dezelfde redenen als de stevigheid in de mond, hebben Ribera del Duero-wijnen een hoger alcoholgehalte dan die van La Rioja. Als de wijnen goed zijn bereid, moet men de alcohol niet opmerken, of het nu in wijnen van de ene of de andere D.O. is.

De aroma van de Rioja-wijnen doet denken aan rood fruit. In de mond hebben we een gevoel van frisheid dankzij de zuurheid. De aroma van de Ribera del Duero-wijnen doet denken aan rijp fruit, het is zoeter in de mond en eindigt meestal een beetje melkachtig, zoals bij aardbeienyoghurt.

Beide D.O.’s classificeren de wijnen op basis van rijpheid of crianza:

– Joven / Roble (ze worden niet gerijpt in een houten vat, of met een korte tijd van minder dan 12 maanden in een vat.)
– Crianza (minimaal twee jaar rijping, één daarvan in het vat)
– Reserva (minimaal drie jaar rijping, één jaar in het vat en andere in fles)
– Gran Reserva (minimaal vijf jaar rijping, twee in het vat en drie in fles).

De onderstaande grafiek toont ons de hoeveelheid van opgeslagen wijnen volgens hun  rijpingstijd. In beide D.O.’s worden de jonge wijnen op korte termijn genoten, daarentegen: hoe meer rijping ze hebben des te later in de tijd men ervan kan genieten.

Het saaie en objectieve deel is eindelijk afgelopen. We gaan door naar het interessantere deel…

Het prijsverschil

Waarom zijn Rioja’s over het algemeen goedkoper dan wijnen uit de Ribera del Duero? Ik heb  het antwoord hiervoor grotendeels al gegeven. Het productiegebied en de geproduceerde liters van de Rioja zijn veel groter dan die van de Ribera. Ik herinner u eraan: 63.593 hectare tegen 22.320 hectare. Maar het klimaat heeft ook invloed. Het is gemakkelijker wijn te maken in La Rioja dan in La Ribera met de extreme temperaturen. De wijnkelders van La Ribera moeten met vorst meer problemen het hoofd bieden die niet voordelig zijn voor een grote opbrengst. Minder wijnen, hogere prijs.

Samenvattend zijn het verschillende zones, met verschillende bodems, een ander klimaat en verschillende druivenmengsels. Dus waarom strubbelen de mensen altijd om te weten of de een beter is dan de andere? Ieder zijn smaak, niet? Zou ik liever vlees eten dan vis?

Niettemin komen er nu enkele kwesties en meningsverschillen aan het licht.Tegenwoordig  willen verschillende wijnhuizen in de Rioja Alavesa “onafhankelijk worden” en hun eigen D.O. creëren (D.O. Viñedos de Alava). De kleine wijnproducenten uit Alava (een 42-tal) verdedigen de verschillen en het unieke karakter van hun wijnen. Het is logisch als we kijken naar het classificatiesysteem voor wijnen uit Frankrijk of Italië. Het bekende wijnhuis ARTADI verliet de D.O. Rioja in 2015. De wijnproducent zegt: “De wijnregio’s met erkend aanzien zoals Bordeaux (met 52 sub-denominaties), Bourgondië (met 96) bieden de consument wijnen die bepaalde gebieden representeren. Het is van fundamenteel belang om de consument de mogelijkheid te bieden om de diversiteit van ons land te ontdekken, die aan de wijnen van waarde hun onderscheidend karakter en authenticiteit schenkt”.

Ze hebben gelijk als ze erkenning willen en het speciale karakter van hun wijnen willen promoten. Hoewel ik er een bedenking over heb. Laten we niet vergeten dat Rioja-wijnen  bekend en erkend zijn op wereldniveau, het is weliswaar door het werk van de wijnhuizen, maar ook en vooral door de enorme middelen, ingebracht door de D.O. om de marketing en promotie te steunen. We moeten het grootse werk van de D.O.’s erkennen. Maar het kon niet anders, ze moeten onafhankelijk worden, net als kinderen aan wie we het leven geven, we helpen hen te groeien door hen meer zelfstandigheid te geven en op een dag vliegen ze op eigen kracht uit.

In het geval van deze zo bekende D.O. Ribera del Duero is het een beetje anders. We spreken over diegenen die uitgesloten zijn van de D.O. Enkele van de bekendste wijnhuizen in de regio Castilla y León zoals Mauro, Abadía Retuerta, Bodegas Leda… maken geen deel uit van de D.O. Ribera del Duero maar van Wijn van het land Castilla y León. Is dat een probleem? Abadía Retuerta legt uit: “We zouden kunnen zeggen dat in Abadía Retuerta onze procesregulering veel strikter is dan welke denominatie dan ook. Ja goed, het is waar dat er gesolliciteerd is tot toegang bij “Ribera del Duero” maar het werd niet ingewilligd, vandaag de dag zouden we kunnen bevestigen dat dit feit een van de geheimen is van het succes van Abadía Retuerta. Nu wordt met onze administratie onze eigen denominatie tot stand gebracht, in overeenstemming met de nieuwe Wijn wet die onlangs is goedgekeurd.”

Mauro behoort tot de beste rode wijnen van Spanje en wordt zodanig erkend door de beste recensenten van de wereld.

In Frankrijk kiezen steeds meer wijnhuizen ervoor om de D.O. te verlaten en om hun wijnen op de markt te brengen onder Vin de France. Misschien is het tijd dat de denominaties plannen oppakken om het stof van zich af te schudden en te vernieuwen. Hetzelfde gebeurt in Catalonië met de D.O. Cava die enkele wijnhuizen ziet vertrekken, maar in tegenstelling tot andere gebieden, werden er twee classificaties gevormd: Clàssic Penedés en Cavas de Paraje.

Terugkomend op onze D.O’s.. Het zou logischer of interessanter zijn om te praten over Moderne versus Klassieke wijnen. Is de ene beter dan de andere?

Het is hetzelfde als vragen of de stoofpot van onze oma’s ons beter smaakt dan de sushi… Kan het niet beide goed smaken? Het zijn twee totaal verschillende stijlen van wijnbouw die niet vergeleken zouden moeten worden…

De zogenaamde moderne wijnen hebben de neiging intenser te zijn, met meer body, krachtiger, meer alcoholisch en vleziger. Het zijn wijnen gerijpt in nieuwe houten vaten (mijn grote vrienden…). Zo gezegd klinkt het slecht. Het is niet waar, het probleem met deze wijnen is dat ze te vroeg, te jong worden gedronken. Ze moeten gedurende 10 jaar in een kelder blijven voordat ze worden gedronken, zodat ze een evenwicht bereiken en op hun best zijn voor consumptie. Ze worden te vroeg gedronken.

De klassieken, die voor mij de meeste aandacht trekken en waarvan ik het meest geniet, zijn daarentegen gemaakt met lange tijd in houten vaten van verschillende wijnen, dat wil zeggen dat ze niet nieuw zijn. Het hout beinvloedt de wijn niet zoveel en ze zijn zachter. Bovendien  blijven de wijnen in de kelders lang in de fles voordat ze verhandeld worden. Bijvoorbeeld Viña Tondonia, La rioja Alta, Vega Sicilia. Het zijn wijnen met kleuren die lijken op de kleur van dakpan, een geevalueerde klankkleur en heel aangenaam in de mond.

Echt, Rioja vs Ribera, het heeft niet veel zin meer. Er zijn zekere waarden in beide:grote  D.O.’s met grote essentiële wijnen en kleine wijnhuizen die het een nieuwe air geven. Ieder van hen heeft goede wijnen, altijd mits ze goed en met eigen karakter zijn bereid, ze zijn te vinden voor de prijs die elke beurs past.

Desalniettemin, is de Spaanse wijnbouw echter veel en in zeer korte tijd aan het veranderen. Kleine gebieden hebben een ongelooflijk potentieel dankzij een nieuwe generatie wijnproducenten die gereisd, gestudeerd en gewerkt heeft met geweldige wijnproducenten in Spanje en daarbuiten. Deze generatie heeft de wil om de wijngaarden te ontwikkelen, de teelt van autochtone variëteiten en kwaliteitswijnen die het verdienen om bekend te zijn en vooral genoten te worden.

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016: Der Wine Advocate Robert Parker hat den Pruno bereits zu mehreren Gelegenheiten als Rotwein mit “Bester Preis-Leistung der Welt” ausgezeichnet.

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013 ist eine ausgezeichnete Kostprobe der klassischen Rioja und bereits fixer Bestandteil der Rioja-Liste von Robert Parker. 

 

Cocktails met whisky voor de winter

 TAGS:undefinedVer van de ietwat pittige, citrusachtige en zeer verfrissende zomercocktails, willen we in deze tijd van het jaar smeuïgere cocktails. We raden enige cocktails met whisky aan die u het beste zullen smaken. Durft u ze te maken?

De Manhattan-cocktail is zeer bekend bij iedereen. We nemen 2 delen whisky,1 deel vermouth, 2 scheuten Bitters en ook crushed ice. De bereiding is heel eenvoudig. Het is voldoende de whisky met de vermouth te mengen en de crushed ice ook toe te voegen. Daarna voegen we enkele scheutjes Bitters toe. Het kan worden gedecoreerd met een kers.

We vinden meer whisky in de Esmeralda-cocktail. In dit geval mengt men Ierse whisky en 1 deel Italiaanse vermouth. Voeg vervolgens naar smaak een scheut sinaasappel-bitter of citroen toe. De bereiding heeft geen geheimen, alles wordt geshaked in een shaker.

Irish coffee is een klassieker van deze tijd van het jaar. De waarheid is dat het ontzettend  goed voelt en smaakt vooral na een goede lange maaltijd. Om deze cocktail te maken, zijn nodig: 2 delen Irish whisky, 5 tot 6 delen koffie, suiker en koffiemelk of gewone melk.  De whisky, koffie en suiker worden eerst gemengd en vervolgens wordt een laag room toegevoegd die van tevoren is opgeklopt. Er wordt ook room eroverheen geserveerd. Daarna wordt alles gemengd op het moment dat het gedronken wordt.

Chai Limantour is een niet zo bekende zoete cocktail. In dit geval is whisky versmolten met volle verdampte melk, whiskylikeur en specerijensiroop.

November Rain is een cocktail gemaakt door Javier de las Muelas. Hier heeft whisky de hoofdrol naast zijn fijne en romige samenstelling. We voegen Maker’s Mark whisky, druppels Droplets Tonka Bean, noga-ijs en zwarte chocolade-likeur toe. Het is gemakkelijk te maken door alle ingrediënten in een Boston shaker gedurende 10 seconden te shaken. Daarna kunt u het met wat koffiebonen versieren. Het beste is om het eens te proberen bij een van de cocktailbars die Javier de las Muelas heeft in Barcelona en Madrid.

 

Wijn waar je geen hoofdpijn van krijgt

 TAGS:undefinedHoewel het niet algemeen geldt, krijgen sommige mensen na het drinken van wijn hoofdpijn. Dit is te danken aan allergische reacties veroorzaakt door histamine van de druivenfermentatie. Iets dat men doorgaans steeds meer doet in veel wijnen.

Maar nu zal iedereen wijn kunnen drinken omdat er een wijn is ontwikkeld die zonder dit molecuul, histamine gemaakt is. Deze wijn is geproduceerd met het onderzoek door de Polytechnic University of Madrid (UPM) en de Universiteit van Valencia, en heeft grote impact gehad omdat deze is gepubliceerd in de International Journal of Food Microbiology.

Om dat te bereiken, gaat men van de basis uit dat geselecteerde autochtone bacteriën op een natuurlijke manier erin slagen de populaties van histamine producerende bacteriën te verdringen, die de allergieën kunnen veroorzaken. Dus in de fermentatie ontstaat deze samenstelling dan niet.

Blijkbaar veroorzaakt histamine veel allergische reacties, zoals daling van de bloeddruk, roder worden van de huid en hoofdpijn dat normaal gesproken vervelend is en maakt dat veel mensen nee zeggen tegen het drinken van wijn. Eerlijk gezegd is deze nieuwe wijn een goede vondst, aangezien histamine in toenemende mate wordt gebruikt bij de productie van wijnen en misschien niet nodig zou zijn, zoals aangetoond door dit onderzoek.

Degenen die verantwoordelijk voor het onderzoek zijn verklaren dat vermindering van  histaminegehaltes gunstig is voor de voedselveiligheid van wijn.

Over het onderzoek

Om deze wijn te vinden, die men ongeveer in 2010 begon te promoten, werden twee  voorraden met identieke kenmerken gebruikt. Terwijl in de eerste een malolactische fermentatie werd uitgevoerd met stammen van melkzuurbacteriën die geen histamine produceerden, werd de tweede voorraad wel zoals gewoonlijk uitgevoerd. Beetje bij beetje heeft er een biologisch proces plaatsgevonden van natuurlijke verplaatsing van bacterién die minder biogenen produceren.

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Pazo Señorans 2016: Een wijn witte beoordeeld met 3,9 punten uit 5 volgens de klanten van Uvinum en beschikt bovendien over scores voor robert parker cijfer: 91, wine spectator cijfer: 91 en penin: 92. 

 

 TAGS:Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn) 2016Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn) 2016

Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn) 2016: Het gaat om een wijn witte uit VT Castilla op basis van een selectie chardonnay druiven uit 2016 y de un grado alcohólico de 9.5º. 

 

Heerlijke cocktails voor je vakantie

 TAGS:undefined Als het daglicht schaars wordt, zou je je graag in je huis terug willen trekken om thee te drinken onder de dekens .Dit betekent ook langere nachten en meer tijd om uit te gaan en tijd door te brengen met je vrienden. Een geweldig alternatief om de winterblues te bestrijden en het meeste uit je vakantieseizoen te halen Hier zijn enkele ideeën om je sociale avonden op te fleuren:.

Cranberry Mojitos

Wat zegt feestje beter dan een mojito en welk fruit roept kerstmis beter op cranberrie? Niets, daarom zijn Cranberry Mojito%u2019s voor december gemaakt!

 Ingrediënten voor 4 drankjes

  •  8 oz cranberries
  • 1 kop suiker
  • 1 kop water
  • 40 munt blaadjes
  • 4 eetlepels limoensap 
  • 8 0z rum
  • Seltser water

Bereiding

Voeg de cranberries, suiker en water toe aan een pan en laat het 10 minuten pruttelen ( maar breng het niet aan de kook). Zodra het koud is, kun je beginnen met het maken van de mojito’s: voeg 10 muntblaadjes en een eetlepel limoensap toe en pers de blaadjes om de mintaroma’s vrij te maken. Giet 2 oz rum en 2oz cranberrybereiding in het glas.Vul tot slot het glas met het Seltser water, ijsblokjes en enkele verse cranberries.

Winter Sangria

Hoewel Sangria traditioneel geassocieerd wordt met zomertijd, is er geen reden om je een leuke sangria-avond te onthouden dankzij dit kruidenrijke recept!

Ingrediënten voor één punchkom

  • 1 fles zoete rode wijn
  • 1 fles appelcider
  • 2 clementines
  • 2 appels
  • 1 kop cranberries
  • 1/2 kop granaatappel
  • Rozemarijn voor elk glas

Bereiding

Schil en snijd de mandarijnen en de appels en snijd de cranberries doormidden. Giet de wijn, cider en gesneden fruit in een grote kom, roer om het geheel te mengen en laat op een koude plaats trekken. Serveer met ijs en een tak van rozemarijn.

Jingle Juice

De perfecte fruitige cocktail op basis van rum om de hardheid van de winter te vergetenen en het vakantieseizoen met vrienden te vieren.

Citrus suiker:

  • 11/2 kopjes suiker
  • 1 theelepel citroenschil
  • 1 theelepel limoenschil
  • 1 theelepel grapefruitschil
  • 1 theelepel sinaasappelschil
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel kaneel

Punch:

  • 1 kopje limoensap
  • 1 kopje citroensap
  • 2 kopjes sinaasappelsap
  • 1 kop grapefruitsap
  • 1 kop mango nectar
  • 1 kop annanassap
  • 3 3/4 kopjes Captain Morgan Spiced Rum
  • 2 1/4 kop Grand Marnier
  • 1 1/2 kopjes Amaretto
  • 3 kopjes bruisend water
  • sinaasappel,citroen, limoen, grapefruit plakjes, bevroren cranberries als garnering

Bereiding

Om de citrussuiker te maken, doe je alle schhillen bij de suiker, de gember en de kaneel, pers om de aroma’s vrij te maken en laat het rusten. Plaats vervolgens de citrussuiker in de punch kom en voeg de sappen en nectar al roerend toe.Schenk de alcoholen het bruisende water. Breng tenslotte het vers gesneden fruit in het mengsel.

Kerst koffie Cocktail

Het ideale drankje als u wakker wilt blijven, een smakelijke en originele cocktail en geniet van de vakantiestemming. bovendien kan deze drank warm of koud geserveerd worden.

Ingrediënten

  • 4oz sterke koffie
  • 1 1/2 oz amaretto likeur
  • 1 1/2 oz koffielikeur
  • 1 oz butterscotch
  • 1 oz creme de cocoa
  • verse slagroom
  • geraspte chocolade, voor garnering

Bereiding

Meng en roer de koffie an likeuren in een glas. voeg slagroom toe en garneer met geraspte chocolade

 TAGS:Mozart Witte ChocoladeMozart Witte Chocolade

Mozart Witte Chocolade, een drank die behoort tot de likeuren en crèmes herkomstig uit Oostenrijk die 15º alcoholgehalte bevat.

 Mozart Witte Chocolade kopen

 

 TAGS:Mozart GoldMozart Gold

Mozart Gold, een drank uit de categorie likeuren en crèmes van oorsprong uit Oostenrijk.

Welke wijn zou je kiezen om te proosten op het kerstdiner?

 TAGS:undefinedJa, het is zo. Kerstmis staat voor de deur en het is het moment de wijnen te kiezen om te drinken en cadeau te geven met Kerstmis. Maar met een groot aanbod van rode wijnen, witte wijnen en roséwijnen: welke kies je?

Als je een wijn als geschenk moet kiezen, is het belangrijkste rekening te houden met de persoonlijkheid van de vriend of het familielid aan wie je de wijn gaat schenken, daarbij –uiteraard – met hun smaak en voorkeuren. Je kunt een specifieke DO kiezen omdat hij het leuk zal vinden, goed omdat hij ze al kent of goed omdat hij van die streek is; durf met originele wijnen die anders zijn, of zet in op klassieke wijnen, waarmee je zeker niet zult falen.

Maar, als je, niet alleen om cadeau te doen, maar ook zelf wijn nodig hebt voor kerstmaaltijd of -diner is voor alles duidelijkheid over het menu nodig. Misschien vraag je je af: welke wijn gaat goed samen met mijn vismaaltijd? Welke wijn kan ik combineren met zeevruchten? Welke wijn kan ik nemen met lamsvlees?

De oplossingen voor een goede combinatie van wijn en maaltijd bevindt zich in de soort druif. Zij zullen je begeleiden bij het kiezen van de ene wijn of een andere. Laat je leiden!

Samenstellingen voor bij je kerstdiner

Zeevruchten zijn een van de koningen bij het tafelen met Kerst. Altijd goed om te combineren zijn cava’s en mousserende wijnen met een licht karakter, opgewekt fruitig en fijn sprankelend. Je kunt ook kiezen voor een pure witte wijn, fris, goede droogheid en fruitig. Hou er ook rekening mee dat je kunt kiezen voor wijnen gemaakt van Chardonay-druiven – breedvoerig, veelzijdig en verfrissend – of Riesling-druiven – aromatisch, delicaat, pittig en expressief. Sommige suggesties zijn……

In het geval dat je kalkoen of ander soort gevogelte neemt, aarzel dan niet om een witte wijn uit het vat te kiezen, dat vet, smaakvol en verbindend is, of als je liever rode wilt een die fluwelig, lang, fleurig en zelfs met dierlijke kenmerken is. Sommige van de druiven die goed bij dit soort vlees passen zijn de Sauvignon Blanc, zeer aromatisch en verfrissend of de Pinot Noir, die kenmerken draagt van kers, framboos en viooltjes. Dit zijn enkele wijnen die je mogelijk interesseren:

Wat besluit je om op te nemen in je geroosterde lamsvleesmenu? In dit geval is een rode wijn uit het vat een veilige keuze, om nuance te geven aan het vet in dit gerecht. Het is van belang dat het een uitgebalanceerde wijn is met body, omdat dan de kwaliteiten van het gerecht benadrukt worden. Als je je wilt laten leiden door de druivensoort die goed bij het lam past, kun je kiezen voor een Tempranillo, of – opnieuw – , voor de Pinot Noir, een van nature elegante druif. In dit geval zullen deze wijnen je bevallen:

En een laatste suggestie is in termen van wijnen voor kerstdesserts. Als je dol bent op chocolade en nougat, mag een delicate droge, romige cava met goede zuurheid niet ontbreken of, in dit geval, een zoete bindende wijn met een goede zuurgraad voor de balans. Een wijn op basis van Gewúrztraminer, een zeer aromatische variatie met een citrusachtig en bloemig karakter zal je niet teleurstellen.

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013, een wijn rode met herkomstaanduiding Rioja met de beste tempranillo, mazuelo, graciano en garnacha druiven uit 2013 y tiene un grado alcohólico de 13º.

 

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016: Wijnkenner Robert Parker heeft de Pruno meerdere malen bekroond als ´The World´s Best Value´. 

Do Valdepeñas: de tweede meest verkochte wijn van Spanje

 TAGS:undefinedHet is al een tijd geleden dat de wijnen met de Denominatie van Oorsprong Valdepeñas zijn uitgekomen. En in Spanje doen ze het met kracht, want volgens de Spaanse Controlepost van de Wijnmarkt en informatie van Market Trends, heeft deze DO vorig jaar de tweede positie bezet in de verkoop van wijn van alle Denominaties van Spaanse Oorsprong in de categorie voeding. Dit vertegenwoordigt een marktaandeel van 12,7%.

Bij het analyseren van de gegevens van de categorie horeca, staat DO Valdepeñas op de vierde plaats, ook iets goeds.

Toename in export

Dergelijke wijnen vergroten ook hun export, met vorig jaar meer dan 31,2 miljoen verkochte flessen. De DO zelf meldde dat deze verkopen in het buitenland steeg met 4,2% meer dan in het andere jaar 2015.

De belangrijkste landen waar DO Valdepeñas naar exporteert zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, China, Tsjechië, Japan en Rusland. Vanuit de DO signaleert men dat dergelijke wijnen steeds meer in het buitenland te vinden zijn en dat ze een geweldige internationale bestemming hebben.

Daarom is gedurende dit jaar 2017 een goed deel van hun budgetten toegewezen aan internationale promotie, in een reeks markten die als belangrijk en als van groot potentieel zijn aangemerkt. Dit heeft men kunnen doen door deel te nemen aan beurzen, acties in het buitenland en met direct contact met het professionele publiek.

DO Valdepeñas

Deze DO bevindt zich in het zuiden van Castilla-La Mancha, en omvat 22.000 hectare wijngaarden – enkele honderden – gekoesterd door meer dan 2.500 argrariërs. Het is één van de oudste. Hoewel hun oorsprong dateert uit 1932, dateert de wijnproductie in het gebied uit de 5e eeuw voor Christus.

Haar productiezone strekt zich uit over 10 begrensde gemeenten: Valdepeñas, Alcubillas, Moral de Calatrava, San Carlos del Valle, Santa Cruz de Mudela, Torreneuva, onderdeel van  Torre de Juan Abad, Granátula de Calatrava, Alhambra en Montiel. Hun wijnen (van grandes reservas, reservas en tot crianzas) worden geëxporteerd naar meer dan 100 landen.

 

 TAGS:Viña Albali Reserva 2012Viña Albali Reserva 2012

Viña Albali Reserva 2012: Félix Solís produceert Viña Albali Reserva 2012 (3,70€), een wijn rode met herkomstaanduiding Valdepeñas op basis van druivensoort tempranillo uit 2012.

 

 TAGS:Señorío De Los Llanos ReservaSeñorío De Los Llanos Reserva

Señorio de Los llanos is de bereider van deze Señorío De Los Llanos Reserva (2,80€), een wijn rode met herkomstaanduiding Valdepeñas met de variëteiten tempranillo en cabernet sauvignon druiven.

Wijn verbetert de symptomen van diabetes

 TAGS:undefinedWe weten al dat wijn veel voordelen biedt voor de gezondheid. Van deze vallen de bescherming van het hart, vernieuwing van de huid en verlaging van cholesterol op.

Dus nu enkele onderzoeken die de weldaad van wijn blijven aantonen, die de symptomen van diabetes verbetert, een ziekte die nauw verband houdt met alles wat we drinken en eten.

En dat zeggen niet alleen wij, maar ook de experts in dit thema, zoals de presidente van het Internationale Congres “Wine and health” (Wijn en gezondheid), professor Rosa Maria Lamuela, die aantoont dat bepaalde onderzoeken verklaren dat gematigde consumptie van wijn de stofwisseling van glucose verbetert en goede cholesterol (HDL) vermeerdert bij diabetespatiënten.

De polifenolen van wijn bieden veel voordelen. En daaronder valt bescherming van diabetes op, altijd samen met een dieet rijk aan fruit en groenten en een gezonde levensstijl.

Dit is gerelateerd aan het Mediterrane dieet, een van de beste die er is, en dat ook de presidente van het Internationale Congres Wijn en Gezondheid verdedigt. Dit dieet bevat de  matige consumptie van wijn van dag tot dag. Dat bovendien ook de neurodegeneratieve ziekten voorkomt, prebiotische eigenschappen heeft, en een gezonde darmmicroflora bevordert.

Daarbij is wijn een antioxidant en ontstekingremmend, dit beïnvloedt de niveaus van diabetes, waardoor de symptomen verbeteren.

Van verscheidene onderzoeken die deze zaak ondersteunen is het artikel in het tijdschrift Annals of Internal Medicine opvallend; het laat zien dat mensen die elke nacht een glas witte wijn drinken hun triglyceride-niveau verbeteren in vergelijking met degenen die water of rode wijn consumeren.

Uit het onderzoek bleek dat diabetici die elke nacht een glas rode wijn dronken, ook minder symptomen lieten zien van het metabolisch syndroom (hypertensie, overmatig buikvet, te hoge bloedsuikerspiegel, abnormaal cholesterolgehalte) na het verstrijken van twee jaar.

 

 TAGS:Borsao Selección 2016Borsao Selección 2016

Borsao Selección 2016: Bodegas Borsao is de fabrikant van deze Borsao Selección 2016 (3,65€), een wijn rode met herkomstaanduiding Campo De Borja met geselecteerde garnacha, tempranillo en syrah druiven

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013, een wijn rode uit de wijnkelders van Marqués de Murrieta met herkomstaanduiding Rioja op basis van tempranillo, mazuelo, graciano en garnacha druiven uit 2013.

De beste ideeën voor cocktails met rum

 TAGS:undefined

Met goed weer heeft men steeds meer zin in verfrissende cocktails die vooral lekker zijn wanneer de koelte van de avond invalt. En in rum vinden we onze perfecte bondgenoot. In het volgende overzicht zal je zowel enkele ideeën over cocktails als andere verassingen over rum ontdekken die je zeker zullen helpen met het bereiden van de beste cocktails met rum, verder dan de bekende mojito.

Ideeën voor cocktails met rum

De beste rum voor een mojito

De mojito is één van de populairste cocktails, en zonder twijfel de bekendste gemaakt met rum.  Echter, zelfs cocktail-experts zijn het niet eens over de ingrediënten: limoen of citroen, witte of bruine suiker, munt of groene munt, koolzuurhoudend water of tonic,…….

Cocktails met rum

Er is verder meer te beleven dan de mojito. In dit artikel kun je verschillende coctails met rum ontdekken die je lekker zullen smaken en die ideaal zijn voor wanneer het goede weer arriveert.

Mai Tai, de favoriet van cocktails met rum

Opnieuw met goedvinden van de mojito, wordt Mai Tai beschouwd als de meest populaire mix bereid met rum. Het is een cocktail met een hoog alcoholgehalte dat ook curaçao en limoensap bevat. Het is uitgevonden in de Verenigde Staten; maar het is echter nauw verbonden met de Tiki of Polynesische cultuur door zijn exotische smaak en verfrissende verschijning.

3 cocktails met rum om lekker op te warmen

Cocktails met rum kunnen ook een goede keuze zijn voor in de winter. Bang voor de kou? Helemaal niet! Met de rum-cocktails die wij vandaag aanbieden, zal je het snel warm krijgen.  En daarbij: ze zijn heerlijk.

5 cocktails met rum om thuis te bereiden

Rum is een veelzijdige drank waarmee je thuis verschillende soorten cocktails kunt maken die ideaal zijn om tijdens een weekend samen te delen terwijl je een aangenaam gesprek hebt. Nu laten wij je een aantal mogelijkheden zien met witte en donkere rum.

Hoe en met wat rum te drinken

Er bestaan vele mythen over hoe en met wat een goede rum te drinken, sommigen volharden er in dat je rum puur moet drinken, anderen on the rocks (met ijs) en weer anderen vinden het onbegrijpelijk als het niet in een cocktail zit.

De fascinerende wereld van soorten rum 

Rum is tegenwoordig een geweldige drank met een uitgebreide traditie en aanzien, er zijn ontelbare merken, labels en soorten rum op de wereldmarkt. Met al deze verscheidenheid kan men verschillende soorten kwaliteit en aangepaste varianten verwachten naar de smaak van iedere locatie. 

Witte of goudkleurige rum?

Er bestaan 2 grote soorten rum: de goudkleurige en de witte. In dit artikel zal je de grote verschillen tussen beide vinden en de karakteristieken die ze bezitten.

Hoe kies je rum om cadeau te geven?

Als je twijfelt over welke rum cadeau te geven, dan kan dit artikel je uitkomst bieden.

 

 

 

4 coctails om de koude wintermaanden te trotseren

 TAGS:undefined

 

De kou komt er onherroepelijk aan en op sommige plekken heeft men al de volle laag te pakken. Op dat soort momenten is er niets beters als lekker opwarmen bij de haard onder het genot van een lekker sterk drankje. Voor dit soort gelegenheden bieden we je hier 4 recepten om de kou de das om te doen.

1. Winterzon

Ingrediënten:

• 60ml mandarijnensap
• 15ml citroensap
• 1 deel triple dry (Cointreau)
• 45ml Wodka
• Suiker naar smaak
• Een takje rozemarijn

Bereiding:
1. Giet het mandarijnensap en citroensap in een coctailshaker zonder ijs
2. Voeg de wodka en de triple dry toe en schud goed
3. Neem een breed glas en met behulp van de mandarijnensap en de suiker dopen we het glas om een suikerrand te maken.
4. Serveer het mengsel in het glas met de crustarand en versier met het met een takje rozemarijn.

2. Rothes Original

Ingrediënten:

• 6 cl. van The Glenrothes Select Reserve
• 2 eetlepels bruine suiker of gembersuiker om het geheel een kruidige smaak te geven
• 2 cl. Melkzoet
• 1 geconcentreerde vanille
• Sap van een ½ limoen
• 1 cl. Vloeibare karamel

Bereiding:

1. Doe alle ingrediënten in een shaker met wat ijs en schud goed tot er een gelijkvormig en fris mengsel ontstaat.
2. Serveer in een laag glas zonder ijs.
3. Je kunt het oppervlak versieren met een beetje chantilly of slagroom.

 

3. Ponche van Granaatappel y Champagne

Ingrediënten:

• 1 ½ granaatappelsap
• 1 kopje perennectar
• ¼ Sinaasappellikeur
• 1 fles champagne

Bereiding:

1. Neem een grote mok en giet daar de granaatappel, de perennectar en de sinaasappellikeur in.
2. Schud goed zodat alle ingrediënten zich vermengen en voeg daarna de champagne toe.
3. Serveer in lage glazen met ijs naar smaak.

4. De Monte Cristo

Ingrediënten:

• 15ml sinaasappellikeur
• 15ml koffielikeur
• 120ml koffie
• Opgeklopte room

Bereiding:

1. Giet eerst de warme koffie voeg daarna de twee likeuren toe: koffie en sinaasappel.
2. Bedek het oppervlak met een beetje opgeklopte room.
3. Geniet!

 TAGS:CointreauCointreau

Cointreau, een drank uit de categorie triple sec geproduceerd in Frankrijk met een alcoholgehalte van 40º.

 

 TAGS:Purity VodkaPurity Vodka

Purity Vodka, een vodka van oorsprong uit Zweden met een alcoholgraad van 40º. 

De beste rum voor een mojito

 TAGS:undefined

 

De mojito is een van de meest populaire coctails en zonder twijfel de bekendste die op basis van rum gemaakt wordt. Desalniettemin zijn niet alle coctailexperts het erover eens wat nou de juiste ingredienten moeten zijn: limoen of citroen, witte of bruine suiker, munt of pepermunt, koolzuurhoudend water of tonic water,…

En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende variëteiten van mojito onder andere met aarbeien, koffielikeur, chocolade, watermeloen, pepermunt,… er zijn ontelbare combinaties mogelijk en dan rijst de vraag: wat is nou de beste rum voor een mojito?

Waar je in eerste instantie op moet letten is wat voor smaaksensatie je wilt bereiken met je mojito. Wil je een verfrissende mojito ofwel een zoetere of zuurdere of zelfs een wat warmere mojito of juist een voor smulpapen. Zowel de ingrediënten als de smaken daarvan bepalen de stijl van je mojito. De rum neemt hier een centrale plaats in aangezien dit het hoofdingrediënt is. Hier geven we enkele tips om de beste rum te kiezen bij iedere coctail:

Bittere mojito: Bij deze mojito voeren de aroma´s en ingrediënten zoals tonic water, limoen- of citroenschil of bitter likeur Angostura of zelfs de wat sterkere tequila, de boventoon. Deze originele coctails wijken erg af van het klassieke idee van mojito´s alhoewel de bittere ondertoon deze combinatie erg verrassend maakt. Als je in dit geval de nadruk wil leggen op de bittere smaak, dan kan je het beste een witte rum kiezen met een milder aroma zoals Bacardi rum.

Mojito voor smulpapen: Bij deze mojito´s overheersen de zoete smaken zoals siroop of puré van rode vruchten (onder andere aardbei of granaatappel), chocolade, passievrucht, vijgen of zelfs een scheut zoete cava. Als deze mojito´s ook nog eens bereid worden met overzoete rum kan dit wel eens teveel van het goede zijn. Desalniettemin, hebben deze mojito´s wel een robuuste rum met een diepe smaak en een moeie tint nodig, zoals rum Barceló.

Zure mojito: De originele mojito is een uitzonderlijke combinatie van het enigszins bittere sodawater en de zure smaak van limoen of citroen. Het resultaat is een frisse en speelse drank. In het geval van zure mojito kan het sodawater vervangen worden door water zonder koolzuur en men kan er wat stukjes ananas, grapefruit of andere zure tropische vruchten aan toevoegen. In dit geval kan een krachtige zoete witte rum gebruikt worden waarbij tevens het toevoegen van suiker op die manier vermeden kan worden. Een goede kandidaat is de Bacardi Limón, erg geschikt voor dit soort combinaties.

Kruidige mojito:dit soort mojito´s worden erg gewaardeerd in de niet Spaanssprekende landen waar de rum uit de huidige of vroegere Engelse of Franse koloniën zoals Bermudas, Martinique of Jamaica populairder zijn. Men kan peperkorrels, jeneverbessen, gember en zelfs koffiebonen gebruiken ter vervanging van pepermunt, geweekt in sap van citrusvruchten. In dit geval staat een willekeurige Captain Morgan rum garant voor een goed resultaat en je vrienden zullen er zeker van opkijken.

Dit zijn zo maar enkele van onze suggesties, maar als je meer een liefhebber bent van de traditionele mojito´s, dan bevelen wij hier 2 soorten rum aan waar je overheerlijke mojito´s mee kunt maken. Geniet ervan!

 

 TAGS:Ron Miel Tunel 1LRon Miel Tunel 1L

Ron Miel Tunel 1L, een rum afkomstig uit Spanje die een alcoholgraad van 22º bevat.

 

 TAGS:Legendario Elixir de CubaLegendario Elixir de Cuba

Legendario Elixir de Cuba, gedistilleerde drank uit Cuba met 34º alcohol.