Rode druiven, een tanninen kwestie

 TAGS:

En blijven wij over druiven spreken! In dit geval presenteren we u de meeste bekende en suggestieve rode druiven…

Cabernet Franc

Erkende door zijn elegantie en bloemige aroma, de Cabernet Franc druif een deel van de Cabernet Sauvignon en wordt zij vooral bij Bordeaux bebouwd. In Uruguay worden ze gebruikt om fijnheid met Cabernet Sauvignon y Tannat toe te voegen . Alleen gemaakt; deze druif produceert een lichte en zoete wijn.

Cabernet Sauvignon

Deze soort is de meest voorkomende in de wereld en bij het bereiken van de optimale rijping wordt geassocieerd met cassis, terwijl het ontbreken van plantaardige noten rijpen onthult groene groene stijl, en in blik of gekookt als zwarte olijven. In de typiciteit van Cabernet Sauvignon experten vinden hints van kruiden zwarte peper of rode soort, en identificeren de kleur zonder glans. Terwijl het passeren van de kleuren violet tinten in de jeugd tot steenrood als de jaren voorbij gaan.

Merlot

Framboos en pruimen zijn de descriptoren die de proevers gebruiken om te verwijzen naar deze vrucht. Op volwassen het geeft tonen van donkere chocolade, terwijl de bloemen viooltjes zijn gekozen om haar parfum te noemen. Deze druif is een essentieel onderdeel in de grote mixen Franse en wordt erkend als cruciaal in wijnen zoals Petrus. In jonge flessen frisse aroma’s van rode vruchten overheersen, dus is opgenomen in het roze.

Pinot Noir

Er wordt gezegd dat het toppunt van elke producent is en alle proevers hun voorkeur aan het geven. Zonder weerstand tegen vorst, regen en hitte, is deze variëteit van ingewikkeld rijping. Met weinig kleurintensiteit wegens de anthocyaan lage hoeveelheid en de moeilijke behoud die resulteert uit de beperkte aanwezigheid van tannines, de Pinot Noir geeft toch fruitige jonge wijnen en goede wijnen. De aroma’s en smaken worden geassocieerd met bramen en kersen, terwijl over het algemeen aan gemaaid gras ruikt, zwarte thee en leer.

Syrah of Shiraz

Verse frambozen en bramen, pruimen en kweepeer plakken, zwarte peper, leer en zelfs teer zijn descriptoren die deze typische variëteit van  Frankrijk identificeren, dat nu wordt het gevonden op zijn hoogste uitdrukking in Australië.

Tannat

Opgenomen in de Rio de la Plata als banier wijnstok, deze variëteit middelgrote bladeren heeft en donkergroen en zijn paars fruit sterk is, bijna zwart. Bij jonge wijnen wordt in verband gebracht met frambozen, kweepeer en vijgen, die overgaat in een intens aroma van leer, met een duidelijke adstringentiereactie product van het hoge tanninen percentage.

Tempranillo

De Tempranillo druif, ook genoemd als Tinta del país of Tinta Roriz, deze druif is de sleutel in de meeste Spaanse wijnen. Het is niet gewoon deze wijnstok in monovarietale wijnen buiten Spanje vinden, want hoewel het produceert een gekleurde wijn, de zuurgraad is zeer laag en is laag in tannine.

Malbec

Genoemd als Cot in Frankrijk en zwart fruit, kunnen we hem erkennen door zijn dichte kleur bijna zwarte kleur. Aangenomen door de Argentijnen als een rode wijnstok banier, deze variëteit kan tot een jonge wijn zich veranderen, een verouderde wijn als een rozé, en altijd geeft gelijke aroma’s als kersen-of cassis en violet parfum. Bij het rood wijnmaken geeft het ook specialen notities als anijs of dropje.

Begin het jaar goed met een toost van cava

 TAGS:Tijdens de feestdagen, en met name op de plaatsen waar oudejaarsavond wordt gevierd, mag cava niet ontbreken. Een toost op het nieuwe jaar met een goed glas cava helpt je zeker bij het uitvoeren van je goede voornemens (die je immers alleen nog maar hoeft uit te voeren…).

Deze fantastische mousserende wijn heeft een hoog niveau bereikt en is de perfecte drank om belangrijke momenten te vieren. Cava wordt met een traditionele methode geproduceerd (hetzelfde proces als champagne) maar aangepast aan de bijzonderheden van de regio waar deze wordt geproduceerd. Belangrijk is de Penedés in Catalonië, maar ook in regio’s als Valencia, La Rioja, Navarra, Extremadura, Aragón en Burgos wordt cava gemaakt.

De druiven die worden gebruikt voor cava zijn meestal de macabeo, parellada en xarel·lo die de drank een unieke geur geven met de kenmerkende frisheid, body en aroma…

Er zijn verschillende soorten cava, afhankelijk van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. Brut Nature is één van de meest pure soorten omdat alleen wijn wordt toegevoegd. Deze cava is van een hogere kwaliteit en geschikt voor veeleisende tafelgasten. Het tegenovergestelde van de halfdroge cava (Semiseco) die per liter 32 tot 50 gram suiker bevat. De productie van deze cava neemt al jaren af. Steeds populairder is de rosé cava die steeds vaker op feestjes opduikt, vooral op feestdagen als kerst.

Voor de feestdagen raden wij je een aantal cava’s aan die perfect samengaan met noga en andere typische zoetigheden:

 TAGS:Marina EspumanteMarina Espumante

Marina Espumante

 

 

 TAGS:Perelada Brut ReservaPerelada Brut Reserva

Perelada Brut Reserva

Het kerstdiner in Europa

 - Soep, zeevruchten, noga en cava staan deze kerst weer op tafel in menig Spaans huishouden. Maar wat wordt er in de rest van Europa gegeten en gedronken tijdens het kerstdiner? Een kleine tour. En maak aantekeningen mocht je nog iets aan je kerstmenu willen toevoegen!

Het kerstdiner in Engeland

In de Angelsaksische landen zijn zoetigheden en toetjes rijkelijk aanwezig. Met kerst zijn puddings met fruit van het seizoen populair, naast gemberkoekjes die met kersttekeningen worden gedecoreerd en gebak, zoals de kerststam. Maar voor dit alles wordt gegrilde kalkoen met garneringen als aardappel geserveerd. En tegen de kou drinkt men het traditionele glas Mulled Wine, een warme wijn met suiker en specerijen.

Het kerstdiner in België

Ook in België zijn kalkoen en zoetigheden favoriet tijdens de feestdagen. Als afsluiter van het kerstdiner worden meestal een toetje met room en speciale Belgische bonbons met verschillende smaken gegeten. Champagne, Italiaanse en Franse wijnen hebben de voorkeur van de Belgen.

Het kerstdiner in Italië

In Italië kan alles van kapoen en kalkoen tot verschillende soorten vis op tafel komen. Het nagerecht is wereldberoemd: panettone en pandoro. Behalve Italiaanse wijnen met herkomstaanduiding drinkt men ook graag warme wijn met specerijen en fruit.

Het kerstdiner in Zweden

In Noord-Europese landen moeten de dranken warm zijn. De Zweden kiezen voor julmust, met mout en hop. Naast overheerlijke vis staan er gewoonlijk ham, chocolade en gemberkoekjes op het menu. 

Het kerstdiner in Duitsland

De combinatie van verschillende gerechten maakt het diner extra feestelijk. In Duitsland kunnen we daarom zowel eend, lam als vis aantreffen. Zoals overal in Europa, is het kerstdiner gewoonlijk een familiediner, waarbij elk familielid een bord met fruit en zoetigheden krijgt voorgeschoteld. Vergezeld van een glas warme wijn, in dit geval een mix van rode wijn, citroen, kaneel, kruidnagel of andere specerijen, en suiker. 

Wat ga jij eten met de kerst? Heb je de wijn al uitgezocht? Vandaag raden wij je aan:

 TAGS:Les Vignerons Du Cap Leucate Fitou Domaine Lecomte-Campagné 2009Les Vignerons Du Cap Leucate Fitou Domaine Lecomte-Campagné 2009

Les Vignerons Du Cap Leucate Fitou Domaine Lecomte-Campagné 2009

 

 

 TAGS:Habla Diez 2010Habla Diez 2010

Habla Diez 2010

Hoe serveer ik een cava?

 - Cava geldt als één van de favoriete drankjes onder vrouwen en is ook populair voor speciale gelegenheden. Bij de juiste temperatuur serveer je een heerlijk en bruisend glas cava, als aperitief of bij een nagerecht of diner.

Er zijn een aantal spelregels wil je optimaal genieten van cava of champagne. De ideale serveertemperatuur voor cava is tussen 7 en 12 graden. Bij lagere temperaturen gaat een deel van de smaak verloren. Om de temperatuur, en daarmee de smaak, niet te beïnvloeden, dien je het glas vast te houden aan de voet.

Het serveren van de cava

Het op de juiste manier vasthouden van de fles tijdens het inschenken is belangrijk. In de bodem van de fles zit een gleuf waar je je duim in laat rusten. Op deze manier kun je de cava langzamer inschenken en krijg je meer bubbels.

Het proeven van bruisende wijnen

Bij het proeven van een cava, champagne of andere bruisende wijn zoals een Reymos, zijn er drie fases:

? Viseel: kijk naar de bubbels die zich aaneenschakelen. Hoe meer van deze ?reeksen? bubbels, hoe beter de drank. Ook de kroon van schuim en de kleur van de drank tegen een witte achtergrond zijn factoren die in deze fase worden bestudeerd.
? Ruiken: in de tweede fase let je op de bloemige en fruitige noten in de betreffende wijn. Dit is een kwestie van simpelweg ruiken. Schud de wijn niet.
? Proeven: in deze laatste fase let je op de kwaliteit van de bubbels en of deze romig, gasvormig of fijn zijn, los van de andere smaken die vrijkomen.

Ga je cava kopen voor de feestdagen? Dan raden wij je de volgende wijnen aan:

 TAGS:Perelada Brut ReservaPerelada Brut Reserva

Perelada Brut Reserva

 

 

 TAGS:Anna de Codorniu BrutAnna de Codorniu Brut

Anna de Codorniu Brut

Kerstcombinaties: welke drank bij welk gerecht?

 - Bij kerst horen speciale gerechten met de bijbehorende dranken. Kerstcadeaus, ham, noga, soepen, eenpansgerechten, kalfsvlees… alles is aanwezig om jou en je visite een unieke kerst te bezorgen. Maar je hebt je vast wel eens afgevraagd welke dranken het beste combineren met welk gerecht, zeker in deze tijd van het jaar. Wij presenteren je een aantal geschikte kerstcombinaties.

Tijdens de feestdagen zijn uitgebreide maaltijden de norm. Dat wil zeggen, meestal begin je met kleinere hapjes als ham of mosselen. Deze hapjes gaan goed samen met een welkomstcocktail, bijvoorbeeld een zoete martini. Je kunt je lunch of diner ook beginnen met een glas jonge witte wijn. En hoewel manzanilla sherry vaak wordt bewaard tot het einde van de maaltijd, is deze ook heel geschikt voor bij aperitieven op basis van vleeswaren of zeevruchten.

Voor salades, pasta of vis is witte wijn de aangewezen drank, bijvoorbeeld een droge Spaanse verdejo of albariño. De zuren van deze wijn of die van een fruitige rosé geven een speciale smaak aan de tijdens de feestdagen zeer populaire zeevruchten. Staat er soep of bouillon op het menu? Ook dan raden we witte wijn aan, ofwel een beetje sherry.

In Spanje geldt zeebrasem als een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen. Als begeleider speelt ook hier witte wijn een hoofdrol, liefst niet te droog. Halfdroge witte wijn is ook heel geschikt voor bij wit vlees zoals kalkoen of patrijs.

Gebraden vlees combineert beter met rode wijn. Jonge en fruitige rode wijnen laten de smaak van de gebruikte kruiden en specerijen bij het vlees extra goed uitkomen. Maar de maaltijd is nog niet voorbij, want ook de nagerechten kunnen uitgebreid zijn. Voor zoetigheid als chocolade zijn dezelfde rode wijnen als bij vlees geschikt. Voor noga echter is het de beurt aan moscatel, zoete wijnen, amandel- of hazelnootlikeuren. En elke kerstmaaltijd dient te worden afgesloten met een glas jonge cava.

Ben je op zoek naar cadeaus voor kerst 2013? Vandaag raden wij aan:

 TAGS:Ruinart Box Collection 3 3x75clRuinart Box Collection 3 3x75cl

Ruinart Box Collection 3 3x75cl

 

 

 TAGS:Geval van wijn Proyecto Garnachas Salvajes de España 3 flessenGeval van wijn Proyecto Garnachas Salvajes de España 3 flessen

Geval van wijn Proyecto Garnachas Salvajes de España 3 flessen

Operatie bikini? Operatie kerst met wijn en ham!

 - Ben je op dieet maar een liefhebber van ham en wijn? Geen zorgen, want het idee dat ham een dikmaker is blijkt niet helemaal te kloppen. Nu het bijna kerst is en het kerstpakket van je baas onder de arm ben je misschien bang dat de kilo?s er weer aan vliegen. Maar afvallen en een kerstpakket gaan prima samen!

Nee, we zijn niet gek geworden. Dit alles blijkt uit een bericht van het Madrileense Instituto Médico de la Obesidad (Medisch Insitituut voor Obesitas) dat een delicatessendieet samenstelde voor levensgenieters, met daarin ruim baan voor rode wijn en Spaanse ham.

Zeker weten dat dit nieuws je dag een stuk vrolijker maakt, want niets zo fijn als alles te laten voor wat het is en te genieten van een goed glas rode wijn met wat ibericoham.

Het dieet zorgt er niet alleen voor dat je niet aankomt maar je kunt er zelfs tussen 4 en 6 kilo per maand mee afvallen, mits je je gezondheid goed in de gaten houdt. Let wel, beide producten met mate. Je te buiten gaan aan ham kan juist leiden tot het tegenovergestelde effect.

Goed om te weten is dat wijn veel goede eigenschappen heeft voor zowel lichaam als psyche. In combinatie met Spaanse ham is het een krachtige beschermer van ons hart vanwege het cardiovasculaire effect. De ontwerpers van het dieet bevestigen dat Ibéricoham een bron van ijzer en vitamine B is, noodzakelijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen. Bovendien bevat de ham weinig verzadigde vetten en juist veel enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals olijfzuur.

Het door het instituut voorgestelde dieet combineert een dagelijks glas rode wijn en een portie Spaanse ham met voedingsmiddelen als groenten en fruit, vlees en vis. Verder zijn er speciale richtlijnen voor verschillende doelgroepen, in het bijzonder sporters, mannen en vrouwen. Zo is het advies voor vrouwen dagelijks 150 milliliter rode wijn, terwijl dit voor mannen het dubbele is.

De beste manier om de dagelijkse hoeveelheid rode wijn te drinken is dit te verdelen tussen lunch en diner. Beter niet op andere momenten van de dag en ook niet als spontane ingeving. Dus schakel deze kerst over op dit superdieet en val af terwijl je geniet.
Klaar om je voorraadkast te vullen met ham en te beginnen met het dieet? Vandaag raden wij je aan:

 TAGS:Iberische Eikel Ham Señorío de OlivenzaIberische Eikel Ham Señorío de Olivenza

Iberische Eikel Ham Señorío de Olivenza

 

 

 TAGS:Faunus 2011Faunus 2011

Faunus 2011

Soorten rum

 - Rum is één van de populairste gedistilleerde dranken ter wereld. Deze hoofdrol is niet alleen te danken aan de kracht en smaak van rum, maar ook aan de veelzijdigheid van de verschillende soorten rum.

  • Witte rum. De naam zegt alles over de kleur. Maar los van de kleur is witte rum de meest lichte, zachte en neutrale rum onder de rums. Qua smaak dan, het alcoholgehalte doet niet onder voor andere soorten. In een aantal Zuid-Amerikaanse landen wordt witte rum verder onderverdeeld in lichte witte rum en extra lichte witte rum. Deze rum dankt zijn lichte amberkleur aan het korte rijpingsproces in eikenhouten vaten. Je zou kunnen zeggen dat dit de meest pure rum is (het rijpingsproces duurt hooguit een jaar).
  • Rum doradogold, blond of ambré. Deze rum krijgt zijn onmiskenbare gouden of amberkleurige tint tijdens een rijpingsproces dat langer is dan dat van witte rum. Deze soort heeft meestal meer smaak door het hogere glucosegehalte. Aan sommige van de goudkleurige rumsoorten wordt kunstmatige kleur of karamel toegevoegd.
  • Zwarte of black rum. De grote meerderheid van deze soort rum wordt geproduceerd in distilleerketels, waardoor dit een zeer krachtige en smaakvolle rum is. De donkere kleur ontstaat tijdens een langdurig rijpingsproces in vaten. Voor velen is dit de rumsooort die de ware essentie van rum vertegenwoordigd.
  • Premium of Gran Reserva rum. Deze soort krijgt een speciaal en zeer langdurig rijpingsproces en is vaak het paradepaardje van het merk rum. De productie is kleinschaliger en intensiever. Het rijpingsproces in vaten duurt tussen 5 en 50 jaar. Deze exclusieve en emblematische rum is vaak ook de duurste die een bepaald merk te bieden heeft. 
  • Rum met toegevoegde smaak of specerijen. Deze soort rum kent vele variaties, waaronder rum gemengd met specerijen en smaakstoffen als kaneel of vanille. Populairder zijn de fruitige smaken (sinaasappel, citroen, perzik, munt etc.).

Nu je de verschillende soorten rum kent, is het tijd om te proeven. Maak je keuze uit onze selectie en ontdek welke rum jouw favoriet is:

 TAGS:Havana Club Añejo 3 Años 1LHavana Club Añejo 3 Años 1L

Havana Club Añejo 3 Años 1L: Lange tijd de populairste rum in Spanje, maar de laatste jaren wat ondergewaardeerd. Een witte rum met alle smaak van een goede witte rum, ideaal voor een uitstekende mojito.

 

 

 TAGS:Ron Brugal AñejoRon Brugal Añejo

Ron Brugal Añejo: De populairste dorado rum, en een prima rum om kennis te maken met de donkerdere en meer complexe rumsoorten. Zoete, karamelachtige smaak met een rookachtige ondertoon.

 

 

 TAGS:Ron Diplomático 12 Años Reserva ExclusivaRon Diplomático 12 Años Reserva Exclusiva

Ron Diplomático 12 Años Reserva Exclusiva: Deze Venezolaanse rum wordt gestookt in oude destilleerketels en heeft aroma’s van vanille, sinaasappelschil en kaneel. Een uitzonderlijke rum.

 

 

 TAGS:Ron Dzama Vainilla Ambre 10 AñosRon Dzama Vainilla Ambre 10 Años

Ron Dzama Vainilla Ambre 10 Años: Hoewel rum wordt geassocieerd met de Caraïben, produceert Afrika ook een aantal zeer interessante soorten. Deze Dzama rum bevat behalve vanille een groot aantal specerijen. Een complexe, smakelijke en mysterieuze rum om langzaam van te genieten tot de laatste druppel. 

 

Houd je van rum? Welke is jouw favoriet?

De classificatie van bier

 TAGS:soorten bier,classificatie bier,classificatie bieren,gisting bierHet maken van een indeling naar soort bier is ingewikkelder dan het lijkt, en zeker in vergelijking met wijn.

Wijn wordt één keer per jaar gemaakt. De kwaliteit is direct afhankelijk van de druivenplanten en het oogstjaar. Succesvolle druivenrassen hebben zich daarom snel vermeerderd en verspreid zonder ruimte voor experimenten. De afzetmarkt voor wijn strekt zich uit over alle westerse landen.

Voor de productie van bier worden mout en hop opgeslagen en toegevoegd tijdens het brouwen. Zowel mout als hop zijn goed te bewaren en transporteren, waardoor vanaf de middeleeuwen een oneindig aantal lokale bierbrouwers actief is, elk met zijn eigen unieke productieproces.

De eenvoud om over kwalitatief goed bier te produceren maakte de export van bier weinig winstgevend, waardoor ieder productiegebied zich min of meer geïsoleerd ontwikkelde. De bierbrouwers gaven hun bier een eigen unieke smaak en naam, hoewel het verschil met andere bieren zich in wezen beperkt tot nuances.

Dit heeft er toe geleid dat we een enorm aantal biervarianten hebben geërfd, die zich in sommige gevallen alleen onderscheiden qua herkomst. Bij het indelen van bier naar soort kunnen we ons daarom niet beperken tot één enkel criterium. Bier kan worden ingedeeld naar:

  • Land: Belgisch, Duits, Engels, Spaans, Mexicaans bier. Makkelijk te herkennen, toch?
  • Gebruikte graansoort: Gerst, maïs, tarwe, rogge, etc.
  • Gisting: Ondergisting, bovengisting en spontane gisting.
  • Speciale benamingen en herkomst: Abdijbier, trappistenbier, donker bier, etc.
  • Andere criteria: een combinatie van voorgaande criteria en een verdere indeling in subcategorieën zoals het soort mout dat wordt verkregen uit de grondstof, het soort hop, etc.

Binnen de soorten ale, bijvoorbeeld, zijn er Schotse ale, Belgische ale en pale ale, waarbij het voornaamste verschil het land van productie is. Uiteraard zijn er subtiele smaakverschillen, en daarom houden de verschillende soorten hun eigen naam, maar de vraag is of dit voldoende onderscheidend is om een eigen benaming te dragen.

De grote hoeveelheid namen, die de classificatie van bieren zo lastig maakt, zorgt er ook voor dat bieren door leken worden herinnerd bij hun naam, en niet aan de hand van de biersoort. Dit maakt het moeilijk om bier te vinden met dezelfde eigenschappen als ons favoriete biertje.

Uvinum wil bierliefhebbers op weg helpen bij het proeven en vervolgens indelen van verschillende soorten bier. Daarom krijgen al onze bieren een beschrijving met de belangrijkste eigenschappen. We kijken uit naar je proefervaringen!

Voor nu geven we je huiswerk en we bevelen je een aantal bieren aan. Proost!

 TAGS:MoritzMoritz

Moritz: Het oudste bier van Catalonië is terug na jaren van afwezigheid. Het is een bier van lage gisting, type pilsener, een typische ?Spaanse blonde?. Gemaakt met Saazhop en daarom zacht en aromatisch. Zeer verfrissend.

 

 

 TAGS:Chimay RoodChimay Rood

Chimay Rood: Chimay is één van de beroemdste Belgische trappistenbieren in de wereld. Een bier van hoge gisting dat nog altijd in de abdij wordt gebrouwen (vandaar de naam trappistenbier). Zacht, romig en weinig bitter, ideaal om langzaam van te genieten bij een goede film of een onderonsje met vrienden.

 

 

 TAGS:Mort Subite Kriek 250mlMort Subite Kriek 250ml

Mort Subite Kriek 250ml: Mort Subite ontstaat door spontane gisting, een gistingsproces dat alleen wordt toegepast in een deel van Brussel. In dit geval worden ook kersen toegevoegd voor extra smaak. Een zeer fruitig bier met een vleugje vanille en gedroogd fruit dat samen met de kersenpitten leidt tot een zachte smaak. Perfect als begin van een avondje stappen.

 

Kun jij ons een bepaald bier aanbevelen? Is er een bepaalde biersoort die je graag drinkt?

Cocktails met whisky

 - Voor velen is het mixen van Whisky een doodzonde, voor anderen wat minder. We laten het dilemma voor wat het is en geven je een aantal recepten van de beste cocktails op basis van whisky. Mixen en genieten maar! Laat ons na het proeven weten tot welk kamp je behoort.

Manhattan

Zonder twijfel één van de belangrijkste cocktails op basis van whisky. De uitvinding van deze cocktail staat op naam van Jenny Jerome, echtgenote van Randolph Churchill, die hem voor het eerst zou hebben klaargemaakt tijdens een feest in de York City%u2019s Manhattan Club. Vandaar de naam Manhattan.

Ingrediënten:

  • 5 delen whisky
  • 2 delen rode Vermout
  • 1 druppel Angostura bitters
  • 1 kers of marasquin ter garnering

Bereidingswijze:

  • Meng de rode vermout en de Angostura bitters in een cocktailshaker of mengglas.
  • Serveer zonder ijs in een Martiniglas, versier met een (gekonfijte) kers.
  • Deze cocktail kan ook worden bereidt met droge vermout. Gebruik in dat geval een schijfje citroen als garnering.
  • Voor deze cocktail wordt gewoonlijk whisky op basis van rogge of Canadese whisky gebruikt.

Rob Roy

Een Schotse cocktail die zijn naam ontleent aan de Schotse held en avonturier uit een beroemde roman van Walter Scott.

Ingrediënten:

  • 1 deel Schotse whisky
  • 1 deel rode vermout
  • 3 druppels Angostura bitters
  • IJs naar voorkeur
  • 1 (gekonfijte) kers of ter garnering

Bereidingswijze:

  • Schud de whisky, rode vermout, de Angostura bitters en het ijs grondig in een shaker of mengglas.
  • Serveer zonder ijs in een Martiniglas, versier met een (gekonfijte) kers.
  • Het is aan te bevelen de glazen voor deze cocktail te koelen.

Whisky Sour

De smaak van citroen gaat altijd goed samen met gedistilleerde likeuren. Whisky is daarop geen uitzondering.

Ingrediënten:

  • 1 deel citroensap
  • 1 deel whisky
  • Suiker of stroop naar smaak
  • 1 (gekonfijte) kers ter garnering
  • IJs naar smaak

Bereidingswijze:

  • Schud de whisky, het citroensap, suiker of stroop en het ijs grondig in een shaker of mengglas.
  • Serveer in een wijduitlopend glas en versier met een (gekonfijte) kers.
  • Deze cocktail kan ook in een blender worden bereidt.

 TAGS:Jack Daniel's Gold Medal 1L 1954Jack Daniel’s Gold Medal 1L 1954

Jack Daniel’s Gold Medal 1L 1954

 

 

 TAGS:Dyc 8 AñosDyc 8 Años

Dyc 8 Años

Kersttradities in Europa

 TAGS:kerstpakket,kerstmandKerst 2013 komt eraan! Ding dong! Ding dong! De Kerstman wacht om de hoek en het is tijd voor de kerstinkopen. Heb je je boodschappenlijst al klaar?

Cadeaus zijn een belangrijk onderdeel van kerst en de kerstgedachte, een periode waarin het belangrijker is te geven dan te krijgen en waarin we laten zien hoeveel we geven om de mensen om ons heen. Een cadeau dat overal geldig is.

Vandaag laten we je zien hoe kerst wordt gevierd in de rest van Europa, en wat de meest gewilde cadeaus zijn voor families en vrienden in heel Europa.

  • Kerst in Spanje: In Spanje begint de kersttijd met het uitdelen van kerstpakketten door bedrijven aan de werknemers, meestal tussen 15 en 20 december. De kerstpakketten -in Spanje kerstmand genoemd- bevatten vaak vleeswaren, wijn en typische Kerstzoetigheid, zoals marsepein of noga. 22 december is de officieuze start van kerst, met de grootse speciale trekking van de loterij. De cadeaus voor de kinderen worden volgens traditie uitgedeeld met Driekoningen (de nacht van 5 op 6 januari), maar in de laatste decennia gebeurt dit steeds vaker op kerstavond, zodat de kinderen in de kerstvakantie van hun nieuwe speelgoed kunnen genieten.
  • Kerst in Duitsland: de Duitsers met hun noordelijker instelling hebben geen traditie van kerstpakketten, maar er worden wel cadeaus uitgedeeld aan vrienden en familie. Vooral ambachtelijke en traditionele producten zijn populair. De weekenden voor kerst worden overal in het land kerstmarkten gehouden waar je terecht kunt voor een glas Glühwein of versnaperingen als geroosterde amandelen o Lebkuchen (koek met specerijen en honing) en waar koren traditionele kerstliederen zingen.
  • Kerst in Italië: In Italië worden ook kerstpakketten uitgedeeld (de traditie van het kerstpakket stamt uit de Romeinse tijd), hoewel het gebruik minder vast verankerd is dan in Spanje. Topproducten zijn niet de vleeswaren maar de panettones (vruchtencake) en pandores (cakes zonder fruit), normaal gesproken vergezeld van likeuren en zoete wijnen zoals Marsala. De kersttijd eindigt met de cadeaus van de goede heks Befana in de nacht van 5 op 6 januari (gelijk aan het Spaanse Driekoningen).
  • Kerst in Engeland: In het Verenigd Koninkrijk, en vooral in Engeland begint kerst met het versturen van kerstkaarten. De winkels verkopen een uitgebreid assortiment kaarten, met bijbehorende combinaties van enveloppen, strikken en zelfs snoepgoed. Op sommige plaatsen, zoals de Covent Garden in Londen, is kerst een waar spektakel. Als het gaat om de cadeaus, speelt Santa Claus de hoofdrol. Alle cadeaus worden uitgedeeld op kerstavond. De tafel voor het kerstavonddiner wordt versierd met crackers die na openen confetti of kleine cadeautjes de lucht in schieten. De twee hoofdrolspelers van een Engelse kerst zijn de koren en kerstbomen. De beste plaatsen om van beide te genieten zijn Victoria Station en Trafalgar Square in Londen. Uitgaan en feesten gebeurt vooral met vrienden in de weken voorafgaand aan kerst.
  • Kerst in Frankrijk: Frankrijk is het land dat tradities uit heel Europa samenbrengt: kerstpakketten en cadeaux de Noël zijn populair en niet alleen gastronomisch. In de grensstreken met Duitsland worden veel kerstmarkten gehouden en in het zuiden halen de mensen een kerststal in huis. De galette des rois is de Franse tegenhanger van de Spaanse Roscón de Reyes of Driekoningentaart. Ook worden er kerstgroeten verstuurd, maar pas in januari!

Ben jij al bezig met de voorbereidingen voor kerst? Vandaag bevelen we je twee verschillende kerstpakketten aan om iemand deze kerst te verrassen:

 TAGS:Veuve Clicquot Ponsardin Brut Rose Vintage in zaakVeuve Clicquot Ponsardin Brut Rose Vintage in zaak

Veuve Clicquot Ponsardin Brut Rose Vintage in zaak

 

 

 TAGS:Perrier-Jouetgote Brut in zaakPerrier-Jouetgote Brut in zaak

Perrier-Jouetgote Brut in zaak