Recepten met wijn: peren in wijn

 - Peren in rode wijn zijn een traditioneel nagerecht in de Spaanse keuken. Het recept stamt uit de tijd dat het toetje uit fruit bestond en taart en gebak alleen voor speciale gelegenheden waren. Een typisch zondags nagerecht, geliefd bij jong en oud, maar vooral populair bij kinderen die normaal gesproken niet aan de wijn mogen.

Door het aanbod van kant-en-klare toetjes en tijdgebrek zien we dit nagerecht steeds minder op tafel. Maar het recept is eenvoudig met gezonde en lekkere ingrediënten en daarom van harte aan te bevelen. Vandaag laten we zien hoe je overheerlijke peren in rode wijn maakt:

Peren in rode wijn

Ingrediënten

  • 4 grote peren
  • 1/2 liter rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappelschil (zonder het witte deel)
  • 1 citroenschil (zonder het witte deel)
  • Suiker naar smaak

Het belangrijkst zijn de peren: bijna elke soort is goed, met als voorwaarde dat ze stevig zijn zodat ze niet uit elkaar vallen na het koken. Dit kun je voelen door met je vingers op een peer te drukken. Als de peer meegeeft is deze te zacht en niet geschikt om te koken.

Wat betreft de wijn: elke rode wijn is geschikt. Dus heb je nog wijn in de koelkast staan van afgelopen weekend? Prima!

Bereiding

Schil de peren zonder het steeltje te verwijderen. Je kunt het klokhuis verwijderen als je hier gereedschap voor hebt. Zo niet, laat het zitten en verwijder het aan tafel. Snijd een schijfje van de onderkant van de peer zodat deze mooi blijft staan in de pan.

Zet de peren in een braadpan en overgiet ze met de wijn en zet het vuur laag tot middelhoog. Voeg de suiker, de citroen- en sinaasappelschil en kaneel toe. Laat 20 tot 25 minuten garen en overgiet de peren elke 5 minuten met wijn. Tijdens het koken zullen de peren de wijn opnemen en rood kleuren.

Controleer de gaarheid met een keukenprikker of vork. De vork of prikker moet makkelijk door de peer glijden tot aan het klokhuis.

Haal de gare peren uit de pan en zet het vuur hoger zodat de overgebleven wijn inkookt en stroperig wordt. Zet de peren ondertussen op de borden waarop je ze opdient.

Hoe dik je de wijnsaus wilt is aan jou, maar vergeet niet dat de wijn snel zal indikken. Haal de saus op tijd van het vuur en giet over de peren om dit proces te stoppen.

De temperatuur waarop de peren worden gegeten verschilt per familie: soms worden ze warm geserveerd, soms laat men de peren afkoelen en wordt de saus kort voor opdienen opgewarmd. Onze tip: probeer ze zowel warm als koud bepaal jouw voorkeur.

Een andere mogelijkheid is om peren en saus warm op te dienen met een bolletje ijs. Op deze manier geniet je van het contrast tussen warm en koud.

Houd je van peren in wijn? Vandaag bieden wij je twee wijnen aan. En mocht je wijn overhouden dan is deze zeer geschikt voor overheerlijke peren in wijn:

 TAGS:Wines That Rock Rolling Stones Forty Licks Merlot 2011Wines That Rock Rolling Stones Forty Licks Merlot 2011

Wines That Rock Rolling Stones Forty Licks Merlot 2011

 

 

 TAGS:Llebre 2012Llebre 2012

Llebre 2012

Hoe en met wat drink je wodka?

 - Wodka is één van de distillaten van Russische origine (de naam betekent letterlijk ‘watertje’). Het productieproces is gelijk aan dat van andere sterke dranken met een hoog alcoholgehalte, maar heeft als bijzondere eigenschap dat wodka in de klassieke variant volledig smaak- en geurloos is. De enige ingrediënten zijn alcohol (ethanol) en water.

Deze eigenschap maakt wodka tot een perfecte basisdrank voor de bereiding van allerlei soorten mixen en cocktails. Het is ideaal voor een alcoholische touch bij fruitsappen, frisdranken, tonics, etc, en bovendien het belangrijkste ingrediënt voor beroemde cocktails als de Bloody Mary, Caipiroska, Cosmopolitan, Destornillador, Gimlet, White Russian of Wodka Martini.

In de bakermat van de wodka, Rusland, Polen en de Baltische staten, wordt wodka traditiegetrouw bij de maaltijd puur gedronken uit kleine gekoelde glazen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het vermogen van wodka om de intense winterkou in deze streken te verdrijven. Thee en sterke dranken op basis van granen zijn de traditionele dranken, terwijl dit in de rest van Europa vooral wijn en bier zijn.

Behalve de klassieke ‘witte’ wodka zijn er in de Slavische landen, en meer en meer in de rest van de wereld, de gearomatiseerde wodka’s, vooral met citroen, bessen, specerijen en andere ingrediënten die deze drank, de meest gedronken sterkedrank ter wereld, een nieuw elan geven en zelfs chic maken. Goed nieuws voor deze drank op de zeer competitieve alcoholmarkt waar dagelijks nieuwe veelkleurige variaties opduiken.

 TAGS:Rushkinoff Vodka Caramel 1LRushkinoff Vodka Caramel 1L

Rushkinoff Vodka Caramel 1L

 

 

 TAGS:Vodka Red Army KalashnikovVodka Red Army Kalashnikov

Vodka Red Army Kalashnikov

De beste Ribera del Duero voor de beste prijs

 TAGS:Parker zei het al: Pruno 2010, Pruno 2011, Pruno 2008. Het lijkt erop dat de Ribera del Duero wijnen aan een onstuitbare opmars bezig zijn en steeds geliefder worden buiten Spanje. Vroeger waren de Riojawijnen de vaandeldragers onder de Spaanse wijnen maar de Rioja moet zijn faam nu delen met de rode wijnen van de Ribera del Duero.

In het geval van de Pruno zijn de kritieken een belangrijke impuls geweest. En daar profiteert niet alleen het wijnhuis van, maar de hele regio. De zoektocht naar de door Parker zo gewaardeerde wijn is begonnen (om nog te zwijgen over andere wijnen Parker 100+ zoals de Pingus 2004). De Pruno is behalve goed ook goedkoop: over het algemeen minder dan 10 euro.

De prijs-kwaliteitsverhouding is ingewikkeld. Als je pecht hebt en een slechte aanbeveling krijgt eindig je met een middelmatige, maar goedkope wijn. Want als de fles gesloten is en je het wijnhuis, de druif of de wijn niet kent, is de prijs van doorslaggevend belang.

Maar het tegenovergestelde komt ook vaak voor. Je hoort over een excelente wijn. Bijvoorbeel een Ribera del Duero. Maar de wijn die je wordt aanbevolen laat je achter met een lege portomonnee. Uiteraard is het een heerlijke wijn. En je verwacht niet anders, voor bijna tien euro per druppel…

Maar de Pruno is echt één van de beste wijnen uit de Ribera del Duero als het gaat om de verhouding prijs-kwaliteit. Grappig feit is dat deze zo geprezen wijn, van alle Ribera’s, van opmerkelijke afkomst is. Niet uit de Ribera del Duero, maar uit het Baskische Álava, omdat de producent Finca Villacreces behoort tot de groep Artevino.

Artevino biedt Toro, Rioja en Ribera del Duero wijnen aan en de eigendommen bevinden zich in Zamora, Álava en Valladolid.

Andere Ribera del Duero wijnen voor een zacht prijsje met grootse kritieken? De Vizcarra Senda del Oro 2011 of de Catania Crianza 2009, die voor minder dan 7 euro 90 punten scoorden… 

Terug naar Finca Villacreces (Quintanilla de Onésimo). Ga op avontuur en proef andere toppers: Nebro y Finca Villacreces. Proef en oordeel of ze opwegen tegen de Pruno als het gaat om de prijs en kwaliteit van een goede Ribera.

Als het gaat om prijs en kwaliteit is het onmogelijk slechts één wijn te kiezen. Vandaar nog twee aanbevelingen, die volgens ons elke cent waard zijn:

 TAGS:Protos Roble 2011Protos Roble 2011

Protos Roble 2011, altijd tussen de favorieten van de Spanjaarde

 

 

 TAGS:Vizcarra Senda del Oro 2012Vizcarra Senda del Oro 2012

Vizcarra Senda del Oro 2012, 93 punten van Parker voor iets meer dan 7 euro, een wijn met hoofdletters

 

Rode druiven, een tanninen kwestie

 TAGS:

En blijven wij over druiven spreken! In dit geval presenteren we u de meeste bekende en suggestieve rode druiven…

Cabernet Franc

Erkende door zijn elegantie en bloemige aroma, de Cabernet Franc druif een deel van de Cabernet Sauvignon en wordt zij vooral bij Bordeaux bebouwd. In Uruguay worden ze gebruikt om fijnheid met Cabernet Sauvignon y Tannat toe te voegen . Alleen gemaakt; deze druif produceert een lichte en zoete wijn.

Cabernet Sauvignon

Deze soort is de meest voorkomende in de wereld en bij het bereiken van de optimale rijping wordt geassocieerd met cassis, terwijl het ontbreken van plantaardige noten rijpen onthult groene groene stijl, en in blik of gekookt als zwarte olijven. In de typiciteit van Cabernet Sauvignon experten vinden hints van kruiden zwarte peper of rode soort, en identificeren de kleur zonder glans. Terwijl het passeren van de kleuren violet tinten in de jeugd tot steenrood als de jaren voorbij gaan.

Merlot

Framboos en pruimen zijn de descriptoren die de proevers gebruiken om te verwijzen naar deze vrucht. Op volwassen het geeft tonen van donkere chocolade, terwijl de bloemen viooltjes zijn gekozen om haar parfum te noemen. Deze druif is een essentieel onderdeel in de grote mixen Franse en wordt erkend als cruciaal in wijnen zoals Petrus. In jonge flessen frisse aroma’s van rode vruchten overheersen, dus is opgenomen in het roze.

Pinot Noir

Er wordt gezegd dat het toppunt van elke producent is en alle proevers hun voorkeur aan het geven. Zonder weerstand tegen vorst, regen en hitte, is deze variëteit van ingewikkeld rijping. Met weinig kleurintensiteit wegens de anthocyaan lage hoeveelheid en de moeilijke behoud die resulteert uit de beperkte aanwezigheid van tannines, de Pinot Noir geeft toch fruitige jonge wijnen en goede wijnen. De aroma’s en smaken worden geassocieerd met bramen en kersen, terwijl over het algemeen aan gemaaid gras ruikt, zwarte thee en leer.

Syrah of Shiraz

Verse frambozen en bramen, pruimen en kweepeer plakken, zwarte peper, leer en zelfs teer zijn descriptoren die deze typische variëteit van  Frankrijk identificeren, dat nu wordt het gevonden op zijn hoogste uitdrukking in Australië.

Tannat

Opgenomen in de Rio de la Plata als banier wijnstok, deze variëteit middelgrote bladeren heeft en donkergroen en zijn paars fruit sterk is, bijna zwart. Bij jonge wijnen wordt in verband gebracht met frambozen, kweepeer en vijgen, die overgaat in een intens aroma van leer, met een duidelijke adstringentiereactie product van het hoge tanninen percentage.

Tempranillo

De Tempranillo druif, ook genoemd als Tinta del país of Tinta Roriz, deze druif is de sleutel in de meeste Spaanse wijnen. Het is niet gewoon deze wijnstok in monovarietale wijnen buiten Spanje vinden, want hoewel het produceert een gekleurde wijn, de zuurgraad is zeer laag en is laag in tannine.

Malbec

Genoemd als Cot in Frankrijk en zwart fruit, kunnen we hem erkennen door zijn dichte kleur bijna zwarte kleur. Aangenomen door de Argentijnen als een rode wijnstok banier, deze variëteit kan tot een jonge wijn zich veranderen, een verouderde wijn als een rozé, en altijd geeft gelijke aroma’s als kersen-of cassis en violet parfum. Bij het rood wijnmaken geeft het ook specialen notities als anijs of dropje.

Begin het jaar goed met een toost van cava

 TAGS:Tijdens de feestdagen, en met name op de plaatsen waar oudejaarsavond wordt gevierd, mag cava niet ontbreken. Een toost op het nieuwe jaar met een goed glas cava helpt je zeker bij het uitvoeren van je goede voornemens (die je immers alleen nog maar hoeft uit te voeren…).

Deze fantastische mousserende wijn heeft een hoog niveau bereikt en is de perfecte drank om belangrijke momenten te vieren. Cava wordt met een traditionele methode geproduceerd (hetzelfde proces als champagne) maar aangepast aan de bijzonderheden van de regio waar deze wordt geproduceerd. Belangrijk is de Penedés in Catalonië, maar ook in regio’s als Valencia, La Rioja, Navarra, Extremadura, Aragón en Burgos wordt cava gemaakt.

De druiven die worden gebruikt voor cava zijn meestal de macabeo, parellada en xarel·lo die de drank een unieke geur geven met de kenmerkende frisheid, body en aroma…

Er zijn verschillende soorten cava, afhankelijk van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. Brut Nature is één van de meest pure soorten omdat alleen wijn wordt toegevoegd. Deze cava is van een hogere kwaliteit en geschikt voor veeleisende tafelgasten. Het tegenovergestelde van de halfdroge cava (Semiseco) die per liter 32 tot 50 gram suiker bevat. De productie van deze cava neemt al jaren af. Steeds populairder is de rosé cava die steeds vaker op feestjes opduikt, vooral op feestdagen als kerst.

Voor de feestdagen raden wij je een aantal cava’s aan die perfect samengaan met noga en andere typische zoetigheden:

 TAGS:Marina EspumanteMarina Espumante

Marina Espumante

 

 

 TAGS:Perelada Brut ReservaPerelada Brut Reserva

Perelada Brut Reserva

Het kerstdiner in Europa

 - Soep, zeevruchten, noga en cava staan deze kerst weer op tafel in menig Spaans huishouden. Maar wat wordt er in de rest van Europa gegeten en gedronken tijdens het kerstdiner? Een kleine tour. En maak aantekeningen mocht je nog iets aan je kerstmenu willen toevoegen!

Het kerstdiner in Engeland

In de Angelsaksische landen zijn zoetigheden en toetjes rijkelijk aanwezig. Met kerst zijn puddings met fruit van het seizoen populair, naast gemberkoekjes die met kersttekeningen worden gedecoreerd en gebak, zoals de kerststam. Maar voor dit alles wordt gegrilde kalkoen met garneringen als aardappel geserveerd. En tegen de kou drinkt men het traditionele glas Mulled Wine, een warme wijn met suiker en specerijen.

Het kerstdiner in België

Ook in België zijn kalkoen en zoetigheden favoriet tijdens de feestdagen. Als afsluiter van het kerstdiner worden meestal een toetje met room en speciale Belgische bonbons met verschillende smaken gegeten. Champagne, Italiaanse en Franse wijnen hebben de voorkeur van de Belgen.

Het kerstdiner in Italië

In Italië kan alles van kapoen en kalkoen tot verschillende soorten vis op tafel komen. Het nagerecht is wereldberoemd: panettone en pandoro. Behalve Italiaanse wijnen met herkomstaanduiding drinkt men ook graag warme wijn met specerijen en fruit.

Het kerstdiner in Zweden

In Noord-Europese landen moeten de dranken warm zijn. De Zweden kiezen voor julmust, met mout en hop. Naast overheerlijke vis staan er gewoonlijk ham, chocolade en gemberkoekjes op het menu. 

Het kerstdiner in Duitsland

De combinatie van verschillende gerechten maakt het diner extra feestelijk. In Duitsland kunnen we daarom zowel eend, lam als vis aantreffen. Zoals overal in Europa, is het kerstdiner gewoonlijk een familiediner, waarbij elk familielid een bord met fruit en zoetigheden krijgt voorgeschoteld. Vergezeld van een glas warme wijn, in dit geval een mix van rode wijn, citroen, kaneel, kruidnagel of andere specerijen, en suiker. 

Wat ga jij eten met de kerst? Heb je de wijn al uitgezocht? Vandaag raden wij je aan:

 TAGS:Les Vignerons Du Cap Leucate Fitou Domaine Lecomte-Campagné 2009Les Vignerons Du Cap Leucate Fitou Domaine Lecomte-Campagné 2009

Les Vignerons Du Cap Leucate Fitou Domaine Lecomte-Campagné 2009

 

 

 TAGS:Habla Diez 2010Habla Diez 2010

Habla Diez 2010

Hoe serveer ik een cava?

 - Cava geldt als één van de favoriete drankjes onder vrouwen en is ook populair voor speciale gelegenheden. Bij de juiste temperatuur serveer je een heerlijk en bruisend glas cava, als aperitief of bij een nagerecht of diner.

Er zijn een aantal spelregels wil je optimaal genieten van cava of champagne. De ideale serveertemperatuur voor cava is tussen 7 en 12 graden. Bij lagere temperaturen gaat een deel van de smaak verloren. Om de temperatuur, en daarmee de smaak, niet te beïnvloeden, dien je het glas vast te houden aan de voet.

Het serveren van de cava

Het op de juiste manier vasthouden van de fles tijdens het inschenken is belangrijk. In de bodem van de fles zit een gleuf waar je je duim in laat rusten. Op deze manier kun je de cava langzamer inschenken en krijg je meer bubbels.

Het proeven van bruisende wijnen

Bij het proeven van een cava, champagne of andere bruisende wijn zoals een Reymos, zijn er drie fases:

? Viseel: kijk naar de bubbels die zich aaneenschakelen. Hoe meer van deze ?reeksen? bubbels, hoe beter de drank. Ook de kroon van schuim en de kleur van de drank tegen een witte achtergrond zijn factoren die in deze fase worden bestudeerd.
? Ruiken: in de tweede fase let je op de bloemige en fruitige noten in de betreffende wijn. Dit is een kwestie van simpelweg ruiken. Schud de wijn niet.
? Proeven: in deze laatste fase let je op de kwaliteit van de bubbels en of deze romig, gasvormig of fijn zijn, los van de andere smaken die vrijkomen.

Ga je cava kopen voor de feestdagen? Dan raden wij je de volgende wijnen aan:

 TAGS:Perelada Brut ReservaPerelada Brut Reserva

Perelada Brut Reserva

 

 

 TAGS:Anna de Codorniu BrutAnna de Codorniu Brut

Anna de Codorniu Brut

Kerstcombinaties: welke drank bij welk gerecht?

 - Bij kerst horen speciale gerechten met de bijbehorende dranken. Kerstcadeaus, ham, noga, soepen, eenpansgerechten, kalfsvlees… alles is aanwezig om jou en je visite een unieke kerst te bezorgen. Maar je hebt je vast wel eens afgevraagd welke dranken het beste combineren met welk gerecht, zeker in deze tijd van het jaar. Wij presenteren je een aantal geschikte kerstcombinaties.

Tijdens de feestdagen zijn uitgebreide maaltijden de norm. Dat wil zeggen, meestal begin je met kleinere hapjes als ham of mosselen. Deze hapjes gaan goed samen met een welkomstcocktail, bijvoorbeeld een zoete martini. Je kunt je lunch of diner ook beginnen met een glas jonge witte wijn. En hoewel manzanilla sherry vaak wordt bewaard tot het einde van de maaltijd, is deze ook heel geschikt voor bij aperitieven op basis van vleeswaren of zeevruchten.

Voor salades, pasta of vis is witte wijn de aangewezen drank, bijvoorbeeld een droge Spaanse verdejo of albariño. De zuren van deze wijn of die van een fruitige rosé geven een speciale smaak aan de tijdens de feestdagen zeer populaire zeevruchten. Staat er soep of bouillon op het menu? Ook dan raden we witte wijn aan, ofwel een beetje sherry.

In Spanje geldt zeebrasem als een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen. Als begeleider speelt ook hier witte wijn een hoofdrol, liefst niet te droog. Halfdroge witte wijn is ook heel geschikt voor bij wit vlees zoals kalkoen of patrijs.

Gebraden vlees combineert beter met rode wijn. Jonge en fruitige rode wijnen laten de smaak van de gebruikte kruiden en specerijen bij het vlees extra goed uitkomen. Maar de maaltijd is nog niet voorbij, want ook de nagerechten kunnen uitgebreid zijn. Voor zoetigheid als chocolade zijn dezelfde rode wijnen als bij vlees geschikt. Voor noga echter is het de beurt aan moscatel, zoete wijnen, amandel- of hazelnootlikeuren. En elke kerstmaaltijd dient te worden afgesloten met een glas jonge cava.

Ben je op zoek naar cadeaus voor kerst 2013? Vandaag raden wij aan:

 TAGS:Ruinart Box Collection 3 3x75clRuinart Box Collection 3 3x75cl

Ruinart Box Collection 3 3x75cl

 

 

 TAGS:Geval van wijn Proyecto Garnachas Salvajes de España 3 flessenGeval van wijn Proyecto Garnachas Salvajes de España 3 flessen

Geval van wijn Proyecto Garnachas Salvajes de España 3 flessen

Operatie bikini? Operatie kerst met wijn en ham!

 - Ben je op dieet maar een liefhebber van ham en wijn? Geen zorgen, want het idee dat ham een dikmaker is blijkt niet helemaal te kloppen. Nu het bijna kerst is en het kerstpakket van je baas onder de arm ben je misschien bang dat de kilo?s er weer aan vliegen. Maar afvallen en een kerstpakket gaan prima samen!

Nee, we zijn niet gek geworden. Dit alles blijkt uit een bericht van het Madrileense Instituto Médico de la Obesidad (Medisch Insitituut voor Obesitas) dat een delicatessendieet samenstelde voor levensgenieters, met daarin ruim baan voor rode wijn en Spaanse ham.

Zeker weten dat dit nieuws je dag een stuk vrolijker maakt, want niets zo fijn als alles te laten voor wat het is en te genieten van een goed glas rode wijn met wat ibericoham.

Het dieet zorgt er niet alleen voor dat je niet aankomt maar je kunt er zelfs tussen 4 en 6 kilo per maand mee afvallen, mits je je gezondheid goed in de gaten houdt. Let wel, beide producten met mate. Je te buiten gaan aan ham kan juist leiden tot het tegenovergestelde effect.

Goed om te weten is dat wijn veel goede eigenschappen heeft voor zowel lichaam als psyche. In combinatie met Spaanse ham is het een krachtige beschermer van ons hart vanwege het cardiovasculaire effect. De ontwerpers van het dieet bevestigen dat Ibéricoham een bron van ijzer en vitamine B is, noodzakelijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen. Bovendien bevat de ham weinig verzadigde vetten en juist veel enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals olijfzuur.

Het door het instituut voorgestelde dieet combineert een dagelijks glas rode wijn en een portie Spaanse ham met voedingsmiddelen als groenten en fruit, vlees en vis. Verder zijn er speciale richtlijnen voor verschillende doelgroepen, in het bijzonder sporters, mannen en vrouwen. Zo is het advies voor vrouwen dagelijks 150 milliliter rode wijn, terwijl dit voor mannen het dubbele is.

De beste manier om de dagelijkse hoeveelheid rode wijn te drinken is dit te verdelen tussen lunch en diner. Beter niet op andere momenten van de dag en ook niet als spontane ingeving. Dus schakel deze kerst over op dit superdieet en val af terwijl je geniet.
Klaar om je voorraadkast te vullen met ham en te beginnen met het dieet? Vandaag raden wij je aan:

 TAGS:Iberische Eikel Ham Señorío de OlivenzaIberische Eikel Ham Señorío de Olivenza

Iberische Eikel Ham Señorío de Olivenza

 

 

 TAGS:Faunus 2011Faunus 2011

Faunus 2011

Soorten rum

 - Rum is één van de populairste gedistilleerde dranken ter wereld. Deze hoofdrol is niet alleen te danken aan de kracht en smaak van rum, maar ook aan de veelzijdigheid van de verschillende soorten rum.

  • Witte rum. De naam zegt alles over de kleur. Maar los van de kleur is witte rum de meest lichte, zachte en neutrale rum onder de rums. Qua smaak dan, het alcoholgehalte doet niet onder voor andere soorten. In een aantal Zuid-Amerikaanse landen wordt witte rum verder onderverdeeld in lichte witte rum en extra lichte witte rum. Deze rum dankt zijn lichte amberkleur aan het korte rijpingsproces in eikenhouten vaten. Je zou kunnen zeggen dat dit de meest pure rum is (het rijpingsproces duurt hooguit een jaar).
  • Rum doradogold, blond of ambré. Deze rum krijgt zijn onmiskenbare gouden of amberkleurige tint tijdens een rijpingsproces dat langer is dan dat van witte rum. Deze soort heeft meestal meer smaak door het hogere glucosegehalte. Aan sommige van de goudkleurige rumsoorten wordt kunstmatige kleur of karamel toegevoegd.
  • Zwarte of black rum. De grote meerderheid van deze soort rum wordt geproduceerd in distilleerketels, waardoor dit een zeer krachtige en smaakvolle rum is. De donkere kleur ontstaat tijdens een langdurig rijpingsproces in vaten. Voor velen is dit de rumsooort die de ware essentie van rum vertegenwoordigd.
  • Premium of Gran Reserva rum. Deze soort krijgt een speciaal en zeer langdurig rijpingsproces en is vaak het paradepaardje van het merk rum. De productie is kleinschaliger en intensiever. Het rijpingsproces in vaten duurt tussen 5 en 50 jaar. Deze exclusieve en emblematische rum is vaak ook de duurste die een bepaald merk te bieden heeft. 
  • Rum met toegevoegde smaak of specerijen. Deze soort rum kent vele variaties, waaronder rum gemengd met specerijen en smaakstoffen als kaneel of vanille. Populairder zijn de fruitige smaken (sinaasappel, citroen, perzik, munt etc.).

Nu je de verschillende soorten rum kent, is het tijd om te proeven. Maak je keuze uit onze selectie en ontdek welke rum jouw favoriet is:

 TAGS:Havana Club Añejo 3 Años 1LHavana Club Añejo 3 Años 1L

Havana Club Añejo 3 Años 1L: Lange tijd de populairste rum in Spanje, maar de laatste jaren wat ondergewaardeerd. Een witte rum met alle smaak van een goede witte rum, ideaal voor een uitstekende mojito.

 

 

 TAGS:Ron Brugal AñejoRon Brugal Añejo

Ron Brugal Añejo: De populairste dorado rum, en een prima rum om kennis te maken met de donkerdere en meer complexe rumsoorten. Zoete, karamelachtige smaak met een rookachtige ondertoon.

 

 

 TAGS:Ron Diplomático 12 Años Reserva ExclusivaRon Diplomático 12 Años Reserva Exclusiva

Ron Diplomático 12 Años Reserva Exclusiva: Deze Venezolaanse rum wordt gestookt in oude destilleerketels en heeft aroma’s van vanille, sinaasappelschil en kaneel. Een uitzonderlijke rum.

 

 

 TAGS:Ron Dzama Vainilla Ambre 10 AñosRon Dzama Vainilla Ambre 10 Años

Ron Dzama Vainilla Ambre 10 Años: Hoewel rum wordt geassocieerd met de Caraïben, produceert Afrika ook een aantal zeer interessante soorten. Deze Dzama rum bevat behalve vanille een groot aantal specerijen. Een complexe, smakelijke en mysterieuze rum om langzaam van te genieten tot de laatste druppel. 

 

Houd je van rum? Welke is jouw favoriet?