De Glasgow cocktail

 TAGS:undefinedDe Glasgow is dankzij de geeloranje kleur een aantrekkelijke en opvallende cocktail, licht doorlatend en daardoor sprankelend. Deze cocktail wordt gewoonlijk geserveerd in een cocktailglas met als enige decoratie een citroenschil.

Deze cocktail op basis van Schotse whiskey is geliefd onder cocktailkenners door de smaak van vermout en alsem. De cocktail is verre van zoet en het bitter geeft hem karakter.

Deze cocktail is een prima aperitief. Normaal gesproken worden cocktails met een bittertje voor het eten gedronken, terwijl zoete cocktails als dessert gelden. Volgens deze ‘regels’ (hoewel er qua cocktails geen regels zijn anders dan de smaak van de drinker), wordt de Glasgow beschouwd als aperitief. 

Ingrediënten

  • 2 ounces Schotse whisky
  • 1 ounce Franse vermout
  • 1 theelepel alsem
  • scheutje bitter
  • Fijn ijs

Bereiding

  1. Stap 1: Meng de whisky, vermout, alsem en bitter met fijngehakt ijs in een cocktailshaker.
  2. Stap 2: Giet het mengsel in een cocktailglas.
  3. Stap 3: Maak met een mesje een spiraal van citroenschil en gebruik dit als versiering van de cocktail op de rand van het glas. 

 TAGS:Hibiki 21 YearsHibiki 21 Years

Hibiki 21 Years

 

 

 TAGS:Gammel Dansk Bitter 1LGammel Dansk Bitter 1L

Gammel Dansk Bitter 1L

 

 

 TAGS:Bitter Angostura Aromatische 200mlBitter Angostura Aromatische 200ml

Bitter Angostura Aromatische 200ml

10 redenen waarom bier goed is voor je gezondheid

 TAGS:undefinedHet is al langer bekend dat  vooral rode wijn veel voedingsstoffen bevat en goed is voor de gezondheid. Maar nu is er een concurrent, bier, dat zich uitroept tot de drank met verschillende voordelen voor het organisme in het algemeen. Wij geven je er 10.

  1. Goed voor het hart. Een groot aantal studies bevestigt dat het drinken van bier, zij het met mate, de kans op hart- en vaatziekten met 30% terugdringt.
  2. Tegen artritis. Studies met bier hebben bewezen dat vrouwen die met mate bier drinken 22% minder kans hebben op het ontwikkelen van reumatische artritis.
  3. Stimuleert de hersenen. Bier is goed voor de hersenen. Eén biertje per dag is goed voor het terugdringen van een aantal ziektes die te maken hebben met de hersenen en het geheugen.
  4. Rijk aan kalium. Bier is rijk aan kalium, wat een gunstig effect heeft op de urineproductie.
  5. Verlaagt de bloeddruk. Het drinken van een beetje bier met mate leidt op langere termijn tot een lagere bloeddruk.
  6. Vitamine B. Bier zit vol vitamine B. Goed voor meerdere zaken, zoals de aanmaak van nieuwe cellen.
  7. Goed voor de botten. Andere mineralen in bier, zoals magnesium of fosfor helpen ziektes te voorkomen die de botten aantasten.
  8. Antioxidanten. Bier bevat natuurlijke oxidanten en is daarom ook goed voor het vertragen van de veroudering van de huid.
  9. Geen dikmaker. Hoewel vaak anders wordt gedacht, is er geen relatie tussen de consumptie van bier en gewichtstoename. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Londen onder bijna 2000 bierdrinkers.
  10. Hydraterend. Bier levert veel meer vocht aan het lichaam dan andere frisdranken. En het bevat bovendien veel minder suiker.

Dus nu weet je het, aan het bier (altijd met mate)! Vandaag raden wij je aan:

 TAGS:Anchor California Lager 355mlAnchor California Lager 355ml

Anchor California Lager 355ml

 

 

 TAGS:Sierra Nevada Pale Ale 350mlSierra Nevada Pale Ale 350ml

Sierra Nevada Pale Ale 350ml

Eendenfilet met vruchten en rijst

 TAGS:undefinedEendenfilet met vruchten en rijst is een gerecht dat vooral bedoeld is voor feestdagen als Kerst omdat het nogal bewerkelijk is, maar als je een etentje hebt voor een speciale gelegenheid en voldoende tijd, ga je zeker hoge ogen gooien aan tafel. Bovendien is eend een witte vleessoort, met een intense smaak maar een zachtere textuur dan varken, rund of ander gevogelte, en daarom licht en ideaal voor de zomer, samen met fruit.

Het gebruik van kiwi als ingrediënt voor dit recept voor vier personen is gunstig vanwege het gehalte aan vitamine C, ideaal om virussen te voorkomen en een goede helper voor de opname van ijzer door het lichaam.

Ingrediënten:

  • 250 gram wilde rijst
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 eendenborsten
  • 2 plakken pancetta
  • Water
  • Bieslook in kleine stukjes
  • Peterselie
  • Zout
  • Peper
  • Extra vergine olijfolie
  • 200 ml rode wijn
  • 1 kiwi
  • 1 granaatappel

Bereiding

  1. Stap 1: Kook de wilde rijst in een pan met water en een beetje zout gedurende 20 minuten, roer los en zet apart.
  2. Stap 2: Grill de plakken pancetta van ongeveer een halve centimer dik en snijdt elke plak in drie stukken.
  3. Stap 3: Hak de pancetta fijn met een blender en vul de eendenborsten hiermee (maak een klein zakje met snee overdwars)
  4. Stap 3: Controleer zout en peper aan het vlees, maak een paar bezuinigingen diamant zo in het vette gedeelte en breng het naar een pan zonder olie tot ze bruin.
  5. Stap 4: Breng het vlees op smaak met peper en zout, maak een aantal ruitvormige snedes in het vetste deel en leg in een koekpan zonder olie tot het vlees goudbruin is.
  6. Stap 5: Zet het vlees in een ovenschaal in de oven gedurende 7 minuten op 200 graden, fileer het en zet apart.
  7. Stap 6: Giet de 200 ml wijn in een pan en laat inkoken, vermeng met de maïzena opgelost in een beetje koud water (om klontjes te vookomen). Zet de saus apart.
  8. Stap 7: Schil de kiwi en snijd deze in dobbelsteentjes.
  9. Stap 8: Snijd de granaatappel doormidden en verwijder de pitjes.
  10. Stap 9: Fruit in een koekpan met een beetje olie de kiwi en granaatappelpitjes, samen met de bieslook. Voeg daarna de rijst toe en meng het geheel.
  11. Stap 10: Maak voor het opdienen een bedje van rijst en leg daar de gevulde eend op. Versier met peterselie. 

Welke wijn drink je hierbij? Wij raden je een jonge en fruitige wijn aan, perfect in harmonie met dit grootste gerecht. Vandaag raden wij je aan:

 TAGS:Teanum Favugne Red 2013Teanum Favugne Red 2013

Teanum Favugne Red 2013

 

 

 TAGS:Honoro Vera 2013Honoro Vera 2013

Honoro Vera 2013

Biologische wijn vs. biodynamische wijn; wat is het verschil?

 TAGS:undefinedBiologische en biodynamische wijnen winnen aan populariteit in Europa. Maar wat betekent dit in en wat zijn de verschillen tussen de twee soorten?

De termen organisch, ecologisch en biologisch zijn synoniemen in de hele Europese Unie. In Spanje mag er zowel ‘biologisch’ als ‘ecologisch’ op het etiket gezet worden. Ecologische wijnen, waaronder biodynamische wijnen, hebben een etiket waarop dit duidelijk staat vermeld (AB, Biologische Landbouw, Demeter, Ecocert, Biodyvin,…)

Ecologische of biologische wijnen

Deze wijnen zijn afkomstig uit de ecologische landbouw. Bij de wijnbouw worden technieken gebruikt waardoor bemesting en het gebruik van antibiotica en pesticiden (kunstmest, herbicides, bestrijdingsmiddelen) worden vermeden. Ook genetisch gemanipuleerde stoffen, additieven, kleurstoffen en conserveermiddelen zijn uit den boze. Voorzover de wijngaard. Eenmaal in de wijnkelder worden de ‘enologische’ technieken eveneens tot een minimum beperkt, zoals het terugdringen van het gebruik van SO2 in bepaalde producten. Bepaalde (chemische) gistsoorten en andere processen worden wel gebruikt.

Biodynamische wijnen

Wijnen afkomstig uit de biodynamische landbouw. Een concept dat al bestaat sinds begin vorige eeuw. De wijngaard of akker wordt beschouwd als levend. Het doel is dat de wijngaard haar eigen antistoffen ontwikkeld tegen ziektes, microben en insecten. Hoe? Door het stimuleren van micro-organismen en de biodiversiteit met gebruik van de energie in de natuur volgens een biodynamische (maan)kalender en met een aantal ‘biodynamische preparaten’. Deze concepten worden vervolgens ook toegepast in de wijnkelder en de productie van de wijn. Er wordt minder technologie gebruikt, minder behandelingen, minder SO2 en met name alleen inheemse of natuurlijke gistsoorten.

Voor de meerderheid van de wijnhuizen die biologische of biodynamische wijn produceren, gaat het concept verder dan de Europese normen. Zij zien het als een levensfilosofie en een manier om een gezondere aarde achter te laten voor toekomstige generaties. Het werk in de wijngaard is zwaarder, vaak wordt gewerkt met paarden of met de hand. En de opbrengsten zijn vaak lager. Maar het grote voordeel is dat het authentieke wijnen zijn met karakter, waar de smaken van de grond in te proeven zijn.

 TAGS:Honoro Vera Organic 2012Honoro Vera Organic 2012

Honoro Vera Organic 2012

 

 

 TAGS:Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007

Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007

Rijst met rode reuzengarnalen

 TAGS:undefinedRijst met reuzengarnalen is een typisch Andalusisch recept. Het wordt het hele jaar door geserveerd als voorgerecht en is eenvoudig klaar te maken.

Door de basis van rijst en het zetmeel geeft dit gerecht je een energieboost. De garnalen zitten vol proteïne en bevatten weinig vet.

Ingrediënten:

  • 4 rode reuzengarnalen
  • 300 gram (risotto)rijst
  • 1 grote ui
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • Saffraan
  • 2 tomaten
  • Visbouillon (twee maal de hoeveelheid rijst) 
  • 1 glas witte wijn
  • 1 glas brandy
  • Zout
  • Peper
  • Extra vergine olijfolie

Bereiding:

  1. Pel de garnalen en laat de staart heel. Verwijder de koppen en schalen.
  2. Fruit de koppen en schalen in een steelpan met een beetje olijfolie tot ze licht kleuren.
  3. Pers met een vork de sappen uit de schalen en koppen en voeg het glas brandy toe.
  4. Laat de alcohol verdampen en voeg het paprikapoeder toe onder constant roeren.
  5. Snijd de tomaten in kleine blokjes, voeg toe en laat 5 minuten fruiten.
  6. Voeg de visbouillon toe en laat 20 minuten koken. Zeef de bouillon.
  7. Fruit de fijngesneden ui in olijfolie en voeg daarna de rijst en een snufje saffraan toe.
  8. Voeg het glas witte wijn toe en laat verdwampen. Voeg daarna de bouillon toe en kook het geheel 18 minuten op laag vuur.
  9. Verwijder het darmkanaal van de garnalen en bak ze kort in een koekpan of op de grill.
  10. Maak een bedje van rijst en daarop de garnalen als versiering.

En welke wijn drinken we hierbij? Ondanks de intense smaak, die perfect zou samengaan met een rode wijn, kiezen we voor wit:

 TAGS:Cà Dei Frati Lugana BrolettinoCà Dei Frati Lugana Brolettino

Cà Dei Frati Lugana Brolettino

 

 

 TAGS:Nisia Verdejo 2012Nisia Verdejo 2012

Nisia Verdejo 2012

Wijnfraude: de helft van de in China verkochte Château Lafite is namaak

 TAGS:undefinedIn China wordt het probleem van nagemaakte wijn steeds groter. Onlangs waarschuwde een hoge overheidsfunctionaris over de valse Château Lafite die in het land wordt verkocht. Het probleem is ernstig omdat China een belangrijke groeimarkt is voor de wijnsector.

Mogelijk wordt de namaakwijn geproduceerd op boten die zich bevinden in internationale wateren. Volgens Xinshi Li, presidente van de Chinese Academie voor Inspectie en Quarantaine zijn de ‘illegale fabriekjes op de boten voor het vervalsen van wijn het meest schokkende aspect van deze situatie’.

Men denkt dat niet alleen Château Lafite wordt vervalst, maar ook andere wijnen uit het hogere segment, met een veel lagere kwaliteit om de winst te verhogen.

Sinds vorig jaar waarschuwen overheidsfunctionarissen voor de toename van vervalste wijnen op de markt. Château Lafite is de meest vervalste wijn in China.

Eén van de door de overheid genomen maatregelen is de introductie van de BPH (Bescherming Productherkomst) als keurmerk voor de echte wijn. Op die manier wordt de kwaliteit gegarandeerd en is er controle op de toegang tot de markt.

De etiketten met BPH bevatten zichtbare en onzichtbare codes en een identificatiecode voor de consument en de douane om de herkomst van de flessen te controleren.

Producenten van Bordeaux die het etiket op hun flessen willen moeten het keurmerk aanvragen bij de Chinese overheid.

Het marktaandeel van China als afzetmarkt voor Bordeaux ligt rond de 20%. China is daarmee één van de grootste markten voor Bordeaux in de wereld.

De maatregelen tegen wijnfraude lijken effectief, maar de tijd moet uitwijzen of het voldoende is om de situatie te veranderen.

Ben je een liefhebber van Bordeaux? Wij bevelen aan:

 TAGS:Château Grand Pascaud - Bordeaux. 2010Château Grand Pascaud – Bordeaux. 2010

Château Grand Pascaud – Bordeaux. 2010

 

 

 TAGS:Château Pape Clément 2001Château Pape Clément 2001

Château Pape Clément 2001

Wetenschappers bewijzen het bestaan van de ‘bierbril’

 TAGS:undefinedOnderzoekers van de Universiteit van Bristol bevestigen het bestaan van de ‘bierbril‘ waardoor vrouwen andere personen aantrekkelijker vinden na een paar glazen bier. Er is vaak over gegrapt, maar nu is het een wetenschappelijk feit.

‘Schoonheid in de ogen van de bierdrinker’ is de naam van het onderzoek dat vorig jaar één van de 10 onderzoeksprijzen won van de Universiteit van Harvard.

Als onderdeel van de studie, uitgevoerd door wetenschappers van de Afdeling Onderzoek naar Tabak en Alcohol van de Universiteit van Bristol, werd vrijwilligers gevraagd te kijken naar foto’s van mannen, vrouwen en landschappen voor en na het drinken van alcohol.

Vervolgens werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. Eén groep kreeg alcohol te drinken en de andere groep een placebo. Vervolgens werd gevraagd een waardering in punten te geven voor aantrekkelijkheid.

De waarderingen van de groep die alcohol had gedronken waren voor alle afbeeldingen en categorieën hoger dan die van de groep zonder alcohol.

Olivia Maynard, die het onderzoek leidt, vertelde aan de Bristol Post:

Het onderzoek is leuk en grappig maar heeft ook een serieuze boodschap. Als alcohol de perceptie van aantrekkelijkheid kan veranderen kan dit een risicofactor zijn in het gedrag van mensen die dronken zijn. Dit gedrag kan bijvoorbeeld leiden tot onveilige seks.’ 

Het team in Bristol heeft als volgende doelstelling het onderzoek uit te breiden met meer dan vier nachten in drie pubs in Bristol.

Eerder won een team van Franse en Amerikaane onderzoekers de Nobelprijs voor Psychologie nadat zij hadden aangetoond dat de ‘bierbril’ er ook voor zorgt dat de drinker zich aantrekkelijker voelt.

Geloof jij in deze effecten van bier? Of zijn deze studies alleen bedoeld om aandacht te trekken? Wij raden je altijd aan om met mate te drinke, en altijd drank van kwaliteit, zoals onze aanbevelingen van vandaag:

 TAGS:Moritz EpidorMoritz Epidor

Moritz Epidor

 

 

 TAGS:Ramée BlondeRamée Blonde

Ramée Blonde

Hoe krijg je schuim op je bier?

 TAGS:We beschouwen het als vanzelfsprekend en voorwaarde om er volop van te genieten: een glas bier, hetzij uit de fles of van het vat, hoort een goede schuimlaag te hebben, niet te veel maar zeker niet te weinig. Het schuim is het visitekaartje van het bier voor reuk en smaak en geeft bij de eerste slok veel prijs over de aroma’s en smaken van elke biersoort.

Wat we ook weten is dat, eenmaal in het glas, het schuim snel of minder snel verdwijnt, waardoor het bier visueel en qua smaak minder aantrekkelijk wordt. Tot nu toe was dit onvermijdelijk. Met dit probleem in het achterhoofd ontwikkelde een bedrijf gespecialiseerd in technologische gadgets een apparaat dat het schuimprobleem moet oplossen. Het apparaat werd jaren geleden in Japan uitgevonden en komt nu naar het westen.

Het apparaat, als een soort magisch bierviltje, genereert ultrasonische golven die een nieuwe schuimlaag naar smaak aanmaken. En dat met één druk op de knop. Op die manier is er voor elke slok een homogene laag van bubbels, alsof het bier net is ingeschonken.

De Sonic Foamer werkt op zes AA-batterijen en garandeert een toevoer van 3000 ‘schuimbubbels’. Door de kleine afmeting kan het overal mee naartoe genomen worden. De fabrikanten beweren dat de vibraties die het schuim zorgen ook dat de aroma’s van het bier laten vrijkomen, net zoals decanteren dit bij wijn doet.

Het zou ons niet verbazen als er binnenkort Sonic Foamer op de bar van ons favoriete café opduiken. Een ideaal cadeau voor hippe bierliefhebbers.

 TAGS:Super BockSuper Bock

Super Bock

 

 

 TAGS:Cubanero FuerteCubanero Fuerte

Cubanero Fuerte

Sex on the Beach

 TAGS:undefinedIn onze serie over beroemde cocktails is het vandaag de beurt aan de Sex on the Beach, een verfrissende klassieker die doet denken aan de zomer. Geboren in Miami in de jaren ’80 en inmiddels populair over de hele wereld. Een cocktail met talrijke variaties met een basis van wodka waar verschillende soorten vruchtensappen en andere likeuren aan kunnen worden toegevoegd. 

Deze cocktail werd bedacht als verfrissend, zoet en met veel fruit. De naam komt van de vele jongeren die naar Miami kwamen op zoek naar seks op het strand in de zomer.

Ingrediënten

  • IJs
  • Wodka
  • Perziklikeur
  • Sinaasappelsap
  • Bosbessensap
  • Variaties

Variaties

Hoewel dit, zoals gezegd, de officiële ingrediënten zijn, zijn er talloze variaties. Zo kun je het sinaasappelsap vervangen door ananassap, rum gebruiken in plaats van wodka, of grenadine in plaats van bosbessensap. 

Ook zijn er alcoholvrije variaties, de ‘Safe sex on the beach’. Andere met alcohol, zoals ‘Oral sex on the beach’ met Blue Curaçao, ‘Cream sex on the beach’ met kokosrum en ananassap en ‘Greek sex on the beach’ met rum en tequila. Alles naar smaak van de drinker.

Bereiding

Voor de perfecte Sex on the Beach, meng je wodka, sinaasappel- of ananassap, en perziklikeur in een cocktailshaker. Daarna voeg je geschaafd ijs toe in een hoog en smal glas of een glas met voet. Versier het glas met een schijfje sinaasappel of ananas. De cocktail moet ijskoud zijn, ideaal voor warme zomeravonden.

Ben je op zoek naar een goede wodka voor een fantastische Sex on the Beach? Wij bevelen aan:

 TAGS:Smirnoff NorthSmirnoff North

Smirnoff North

 

 

 TAGS:Grey Goose Vodka 1LGrey Goose Vodka 1L

Grey Goose Vodka 1L

De Old Fashioned cocktail

 TAGS:undefinedDeze cocktail is in de hele wereld geliefd en heeft de naam van het glas waarin whisky wordt geserveerd. De Old Fashioned wordt op verschillende manieren gemaakt en met verschillende ingrediënten voor de perfecte combinatie.

Oorsprong

Er zijn meerdere theorieën over de geboorte van deze cocktail. Enerzijds zijn er bronnen die zeggen dat de cocktail werd gemaakt in het jaar 1880 in de bar Pendennis Club, een gentlemens club in Louisville, Kentucky. Andere bronnen wijzen naar kolonel James Pepper, eigenaar van de Old 1776 fabriek, een beroemde bourbonfabriek. Pepper zou de cocktail hebben meegenomen naar het Waldorf-Astoria hotel in New York waar hij populair werd. Verder is het bekend dat de Old Fashioned het favoriete drankje was van de presidenten Roosevelt en Truman.

Bereiding

Hoe het ook zij, de smaak is indrukwekkend. De bourbon kan eventueel door whisky worden vervangen, maar beter is het om je aan de traditie te houden.

Ingrediënten:

  • Bourbon of eventueel whisky,
  • Een scheut Angostura,
  • 2 eetlepels suiker,
  • Schijfjes sinaasappel,
  • Een paar kersen,
  • Water.

Het fruit dient als tegenwicht voor de sterke smaak van de bourbon, maar deze cocktail blijft een krachtig drankje voor culinaire waaghalzen na een goede maaltijd.

In een whiskyglas, ook Old Fashioned genoemd, mengen we de suiker, de sinaasappelschijfjes, de kersen, angostura en een scheutje water. Prak de ingrediënten fijn of gebruik een vijzel tot de suiker volledig is opgelost, maar dit is naar smaak. Volgens de kenners is de smaak beter als het fruit goed wordt fijngemalen. Verwijder daarna de schillen en voeg de bourbon of whiskey en ijs toe. Decoreer met een kers of een schijfje sinaasappel.

Wat betreft de suiker, sommigen hebben het liefst gewone suiker, anderen suiker opgelost in water, oftewel gomstroop.

 TAGS:Jim BeamJim Beam

Jim Beam

 

 

 TAGS:Four RosesFour Roses

Four Roses