Een nieuwe studie onthult meer voordelen van rode wijn voor het hart

 TAGS:undefinedEr zijn al verschillende beproefde onderzoeken die aantonen dat rode wijn goed is voor het hart. Wel, nu is er meer bewijs voor de voordelen en het komt van het Departement  Vergelijkende Biomedische Wetenschappen van LSU, in de Verenigden Staten, waar ze een nieuwe stent ontwikkelen waar na verloop van tijd antioxidanten uit rode wijn vrijkomen, die de genezing en voorkoming van bloedstolling en ontsteking bevordert.

De verantwoordelijken voor deze ontwikkeling leggen uit dat door het leveren van anti-oxidanten van rode wijn tijdens conventionele angioplastiek, de vermeerdering van overtollig weefsel kan worden voorkomen en het bloedvat weer kan versmallen naarmate het geneest.

Naast de stent, zijn zij ook bezig met het ontwikkelen van een ballon gecoat met dezelfde samenstellingen om blokkades van de bloedstroom door heel het lichaam bij perifere slagaderziektes te behandelen. Met medicijn gecoate ballonnen zijn een relatief nieuw product en worden ontwikkeld om interventionele cardiologen de slagaders te laten behandelen die moeilijk te behandelen zijn met de traditionele angioplastiek en stentbehandelingen.

Zoals we hebben opgemerkt, zijn er meer studies die uitleggen wat de voordelen zijn van rode wijn om het hart te beschermen. Een in JAMA Internal Medicine gepubliceerd onderzoek wees uit dat resveratrol niet gerelateerd was aan hartziekten, kanker en overlijden. Er werd ook aangetoond dat mensen die gematigde hoeveelheden alcohol drinken in gecontroleerde studies, ongeacht de soort drank, de neiging hebben een betere bloedindex te laten zien.

Uit een recente studie, gepubliceerd door het National Institute of Wine Research in Australië, blijkt dat met mate drinken van wijn het risico op hartaandoeningen vermindert, aangezien mensen die met regelmaat een kleine hoeveelheid wijn drinken, vooral als daarbij gegeten wordt, 30% minder risico op hartaandoeningen hebben.

 

 TAGS:Juan Gil Etiqueta Plata 2014Juan Gil Etiqueta Plata 2014

Juan Gil Etiqueta Plata 2014

 

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013

Wijn en Fast Food, een mogelijke combinatie?

 TAGS:undefinedWaar staat geschreven dat het eten van pizza of hotdogs gecombineerd kan worden met een goede wijn? Nou: wijn hoeft niet altijd samen te gaan met een uitstekende keuken, want het kan gecombineerd worden met oneindig veel gerechten.

En deze gedachte is niet alleen van ons. Deskundigen zeggen het, zoals Nicolás Boise, chef-sommelier van het Mugaritz-restaurant, die in El País de aanbeveling deed dat junkfood perfect samengaat met wijn.

Maar welke wijnen passen bij fast food? Dat hangt in elk geval  apart af van de ingrediënten. Als we een hotdog nemen, dan is het afhankelijk van het type worst, sauzen en andere ingrediënten die dit broodje heeft.

De standaard hotdogs of hotdogs (met mosterd en ketchup, meer niet) gaan goed samen met witte wijnen, zoals Gewürztraminer. Indien we ook nog knapperige uien toevoegen, dan zijn rosé en bruisende wijn goed gezelschap.

Nu zijn pizza en wijn aan de beurt! Bier is niet de enige drank die bij pizza past, als we zin in wijn hebben, is roséwijn de beste keus. Ook jonge rode wijnen. Als de pizza ansjovis heeft (iets dat momenteel schaars is), zullen we witte wijn kiezen om tegen de smaak op te kunnen en als we kiezen voor de barbecue, zijn de krachtigere en vollere rode wijnen, type Merlot, uitstekende keuzes.

Chocoladedesserts gaan perfect samen met vele soorten wijn. De milkshakes die we in veel fastfoodketens aantreffen, beginnen ons al tegen te staan en als we het eten begonnen zijn met wijn, zullen we deze ook beëindigen met wijn. In feite zijn er zelfs enkele proeverijen van wijn en chocolade die deze smaak maximaliseren. In dit geval raden we rode wijnen aan.

 Voor een gerecht met enige kruiden zoals kebab is een intense en krachtigere wijn de beste combinatie. En bij hamburgers hebben rode wijnen ook de voorkeur. De snelste tapas gaan goed samen met witte en mousserende wijnen, maar het zal ook afhangen van het type tapa, of het vlees of vis bevat.

 

 TAGS:Raïmat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo do 2016Raïmat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo do 2016

Raïmat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo do 2016

 

 

 TAGS:La Vicalanda Reserva 2007La Vicalanda Reserva 2007

La Vicalanda Reserva 2007

 

 

Na het diner: 5 cocktails als dessert

 TAGS:undefined

Als je voor na een diner interessante desserts wilt bereiden, kan je een keuze maken voor cocktails met fruit. Er is fruit dat het hele jaar door van het seizoen is, ideaal om recepten te bereiden in ieder jaargetijde. Enkele desserts in de vorm van verfrissende cocktails zijn onder andere:

1. Verfrissende watermeloen-sorbet met Rosé Prosecco voor frisse cocktails

Als je op zoek bent naar interessante cocktails om te serveren voor of na het diner, is dit recept met Prosecco een uitstekend uitgangspunt. Om je Watermeloen-sorbet met Prosecco te maken, heb je nodig:

  • 1 lepeltje citroen of geraspte limoen
  • 1 kopje suiker                            
  • ½ zoete baby watermeloen
  • 1 limoen
  • 1 eiwit
  • Prosecco rosé wijn

Afhankelijk van hoe zoet de watermeloen zal zijn, kun je citroen of limoen gebruiken. Citroen is ideaal als contrast met zoetere vruchten en limoen is zoeter voor het minder rijp fruit. Zet de suiker om tot een stroop op het vuur en laat het afkoelen. Zodra de suiker is afgekoeld, snijd je de watermeloen in kleine blokjes en voeg het geraspte van de citroen toe aan het mengsel. Giet het fruitmengsel in een blender samen met de rest van de ingrediënten en de Prosecco-wijn. Klop het mengsel totdat het een stevige en smeuïge vastheid heeft en giet het dan in cocktail glazen en garneer met een takje verse munt.

2. “Slushy” van aardbei met witte Moscato wijn voor een heerlijke voorjaarstraktatie

Laat in de lente zijn aardbeien vers fruit dat je in de supermarkt zult zien. Er zijn veel recepten met Moscato die je kunt proberen met verse aardbeien, met inbegrip van dit eenvoudige “slushy” aardbeienrecept.  De ingrediënten die je nodig hebt voor je “slushy” zijn:

  • Verse aardbeien
  • Moscato-wijn

Vries de aardbeien vooraf in om een smeuïger “slushy”- textuur te garanderen. Haal de aardbeien uit de vriezer en doe ze rechtstreeks in de blender. Giet de Moscato-wijn erover totdat alle aardbeien bedekt zijn, en klop het mengsel dan fijn tot het de gewenste textuur heeft. Om het af te maken: versier de cocktail met aardbeien en een takje verse munt.

3. Glühwein met chocolade en verse kruiden om je te verwarmen als het koud is

In Duitstalige landen is de drank die de voorkeur heeft in de winter een ander soort bereiding op basis van wijn, glühwein. Dit is een warme drank om hele koude temperaturen helpen te bestrijden. Het is geweldig met vers fruit en specerijen zoals kaneel. Als je iets anders wil doen met een glühwein-cocktail, helpen deze ingrediënten je op te warmen op een koude winterdag:

  • Warme chocolade of cacaopoeder
  • Kaneelstokjes
  • Warme wijn
  • Verse appels

Doe cacaopoeder, kaneel en appels in een pan en voeg twee eetlepels bruine suiker en een kopje water toe. Breng het aan de kook en laat het op een zacht vuur doorkoken totdat het mengsel een dikke textuur heeft. Voeg langzaam de warme wijn toe terwijl de temperatuur daalt en zet het vuur uit. Giet het mengsel in glazen en garneer met een takje kaneel en een plakje verse appel. Als finishing touch strooi je pure chocoladeschilfers over de cocktail.

4. Verfrissende witte perzik-sangria  voor een zomerklassieker om te serveren       tijdens het diner

Een bekende winterdrank op basis van wijn voor die warme zomerdagen is sangria. Tegenwoordig zijn er veel variaties op klassieke Spaanse sangria, waaronder witte perzik-sangria. Dit zijn enkele ingrediënten die je nodig hebt om Sangria een verfrissende twist te geven:

  • Witte perziken
  • Sinaasappelen
  • Witte wijn
  • Brandy
  • 1 eetlepel suiker

Doe de suiker en een gelijke hoeveelheid water in een pan en kook het tot het siroop wordt. Laat de siroop afkoelen en voeg de gepelde perziken in een blender toe en klop tot je een smeuïge puree krijgt. Maak stukken van de perziken en sinaasappels en doe ze in een kan, giet het mengsel van fruitpuree over de stukken en voeg dan gelijke delen wijn en brandy toe. Laat het mengsel gedurende de nacht in de koelkast stabiliseren, en het zal de volgende dag klaar zijn om te serveren.

5. Roomijs van Cava met verse aardbeien voor de lentetijd

Frisdranken zijn een geweldig dessert voor warme klimaten en kunnen worden veranderd in interessante cocktails door eenvoudig een beetje cava toe te voegen. De zo eenvoudige ingrediënten zijn:

  • Vanille- ijs
  • Droge Cava

Dit is een eenvoudig recept waaraan je je eigen ingrediënten, zoals vers fruit, kunt toevoegen zodat het je eigen speciale cocktailrecept zal zijn.

Probeer een van deze verfrissende cocktails om je diner compleet te maken met een heerlijk dessert. Hier vind je enkele wijnen en likeuren die je nodig hebt om je desserts af te maken.

Verbeter je vaardigheden met wijn

 TAGS:undefined

Er is altijd iets nieuws te lezen over alcohol en de effecten die het op ons heeft. Het verhaal verwijst overheersend naar de noodzaak om met mate te drinken en nooit te drinken en te rijden. Uiteraard ondersteunt Uvinum de preventieboodschappen van de gezondheidscampagnes van harte.Desondanks hebben recente studies een positieve focus ontwikkeld over matig alcoholgebruik. De wetenschap heeft de voordelen van het mediterrane dieet al aangetoond, dus we zullen hier niet bij stilstaan. In plaats daarvan hebben we vijf onderzoeken ontdekt die aantonen dat alcohol je vaardigheden kan verbeteren.

Dansvaardigheden

In december jongstleden publiceerde The Times de resultaten van een studie van professor David Nutt waarin werd beweerd dat zes drankjes je score aanzienlijk verbeteren in een Xbox-dansgame. Dit komt overeen met ongeveer één fles wijn. Het lijkt er echter op dat deze net verworven vaardigheid voorbij de zes drankjes verdwijnt.

Vaardigheden met vreemde talen

Volgens een gepubliceerde studie in het Journal of Psychopharmacology uitgevoerd door King’s College en de universiteiten van Liverpool en Maastricht, heeft een glas alcohol een positieve invloed op taalprestaties die door de waarnemers zelf zijn beoordeeld en geëvalueerd. Daarom, als je de volgende keer op vakantie gaat naar een Spaanse of Italiaanse wijnroute, aarzel dan niet om wat wijn te drinken om met de lokale bevolking te praten.

Vaardigheden om problemen op te lossen

Een nieuwe studie van professor Jennifer Wiley van de University of Illinois lijkt aan te tonen dat twee glazen wijn of bier je beter en sneller maken in raadsels dan als je nuchter bent. Het is echter vermeldenswaardig dat dit effect beperkt is tot het feit dat alcohol de creativiteit vertbetert waarmee je een probleem kunt aanpakken, maar de analytische vaardigheden verminderen.

Reukvaardigheden

Het Institute of Sciences of Israël heeft in een onderzoek aangetoond dat twee glazen alcohol voor vrouwen, en drie voor mannen, onze reukprestaties kunnen verbeteren. Met andere woorden: we identificeren een grotere verscheidenheid aan geuren wanneer we licht dronken zijn. Hoewel net als bij de andere vaardigheden, dit voordeel voorbij een matige inname verdwijnt.

Sociale vaardigheden

Volgens een artikel  gepubliceerd in Psychological Science, kunnen een paar drankjes je sociale vaardigheden verbeteren. Alcohol lijkt de deelname aan discussies te vergemakkelijken en laat je meer glimlachen, wat de sociale verbinding vergemakkelijkt. Wodka “shots” vervangen echter geen gezonde relaties.

Zeven ongelooflijk creatieve wodkaflessen

Het meest iconische voorbeeld van een merk dat de kracht van zijn design benut om zijn product te promoten, is onbetwist Absolut wodka. In feite heeft het bedrijf Absolut de focus  verplaatst van het product naar de verpakking en is één van de onbetwiste leiders geweest dankzij zijn minimalistisch gevormde fles, zijn aantrekkelijke kleuren en talrijke limited editions.

De concurrentie heeft zich echter snel aangepast en in de loop der jaren hebben we gezien dat we steeds meer aandacht besteden aan de verpakking. In een steeds meer concurrerende markt, hebben sommige bedrijven niet geaarzeld om tot het einde te gaan en groots in te zetten op nieuwe hoogtepunten. Bij Uvinum hebben we enkele van de meest creatieve ontwerpen voor wodkaflessen geselecteerd die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Precious Vodka

Precious Vodka is eenvoudig herkenbaar dankzij zijn diamantvorm en is ontworpen door Precious Vodka met de duidelijke ambitie om een premium luxe wodka aan zijn consumenten aan te bieden. Naast het kristalachtige uiterlijk bevat het ook een authentieke edelsteen, zoals een saffier, smaragd, robijn, topaas, peridoot of barnsteen.

 TAGS:undefined

 

Crytal Head Aurora Vodka

Met meerdere onderscheidingen van prestigieuze internationale wedstrijden kan Crystal Head Aurora Vodka pronken met een uitstekende smaak en bovendien met een uniek ontwerp van de fles in de vorm van een schedel. Daarbij zal je hun hypnotische kleuren waarderen, die ons doen denken aan de opkomst van het noorderlicht.

 TAGS:undefined

 

Outerspace Vodka

Omdat we het al hebben gehad over flessen in de vorm van een schedel, kunnen we het niet laten om Outerspace Vodka te noemen. In dit geval zijn de buitenaardse wezens de inspiratiebron, een geschikte keuze voor een door meteorieten gefilterde wodka. Een geweldige drank voor een kosmische ervaring.

 TAGS:undefined

 

Firestarter Vodka

Firestarter Vodka, geproduceerd door een bedrijf met dezelfde naam en ironisch genoeg in de vorm van een brandblusser, biedt wat de naam belooft: ontsteekt je feest. Dit opvallende product uit Moldavië heeft alle voordelen: een geweldige smaak (5 distillaties), een origineel ontwerp en een betaalbare prijs.

 TAGS:undefined

 

Vodka Red Army Kalashnikov

Dit ontwerp is vrij eerlijk in wat het wil oproepen: Rusland, zijn leger en zijn traditie van het maken van wodka.Vodka Red Army Kalashnikov wordt op de markt gebracht in een doos in de vorm van de beruchte AK 47 Kalashnikov en bevat een fles wodka in de vorm van een geweer, zes glazen ”shot” en een granaat gevuld met kruidenlikeur

 TAGS:undefined

 

Wodka Bong spirit Yosoh

Een mogelijk eerbetoon aan de relaxte benadering van de Nederlanders tot drugs, Vodka Bong Spirit Yosoh combineert de ondeugden met zijn fles in de vorm van bong (of  “waterpijp”) gevuld met premium Nederlandse wodka. Het is niet het meest subtiele ontwerp, maar het behoort zeker tot de actuele vertegenwoordiging van wat het land te bieden heeft.

 TAGS:undefined

 

De Ladoga Imperial Collection

We bewaren de meest indrukwekkende fles voor het einde. Met de Imperial Collection  heeft het bedrijf echt een exclusief product gecreëerd waarvan zijn buitensporige prijs alleen kan worden verklaard door zijn ongelooflijke ontwerp. Deze wodka overtreft het eerbetoon aan de twee meest opmerkelijke exportsuccessen in Rusland: traditionele wodka en Fabergé-eieren

 TAGS:undefined

 

 

Ontdek je wijnhoroscoop voor 2018

 TAGS:undefined

We kennen allemaal onze tekens van de dierenriem en Chinese horoscoop, de elementen en het spirituele dier. Maar mis de wijn van je ziel niet. Bij Uvinum hebben we de sterren geraadpleegd om te weten welke wijn het beste bij jouw wezen past in dit jaar 2018

Ram

De Ram is sterk, een beetje eigenwijs en wil de eerste zijn. Als een kracht van de natuur weet je hoe je indruk kunt maken op de mensen om je heen, zo iemand ver.geet je niet snel. Zo’n gedenkwaardig personage is alleen tevreden met een onvergetelijke wijn zoals Belondrade y Lurton. Deze wijn, die een revolutie heeft teweeggebracht in de Spaanse witte wijnmarkt, benadrukt een ongelooflijke vermenging van fruit en hout.

Stier

Waarom houden we zoveel van de stier? Omdat je een aardige, eerlijke persoon bent en dat geeft ons het gevoel van veiligheid. Maar je houdt er vooral van om te genieten van alles dat het leven je biedt. Een dierenriem zo sensueel als jij vindt het beste gezelschap in Llopart Brut Rosé cava, een elegante cuveé van Garnacha, Monastrell en Pinot Noir die bij elke gelegenheid verleidt.

Tweelingen

Als tweeling ben je altijd op zoek naar een nieuwe ervaring. Je rusteloze geest weet werelden te verplaatsen en past zich perfect aan elke situatie aan. Geen wonder dat je zoveel verschillende vrienden hebt. In de beroemde “Comfort Zone” voel jij je helemaal niet op je gemak. Als het personen waren, zouden je beste vrienden Avontuur, Vernieuwing en Nieuwschierigheid zijn. Met deze sterke punten kan niemand je stoppen. Je wilt vliegen, dan ga je vliegen. Je volgt niet, maar je creëert trends bij je vrienden. Daarom is de Moet & Chandon Ice Imperial de wijn die jou het beste in 2018 vertegenwoordigt: evenwichtig, cool en trendy.

Kreeft

Onder die harde schaal bevindt zich een hart van goud. Kreeften hebben, zoals goede wijnen  tijd nodig. Maar eenmaal geopend, ontwikkelen ze al hun schoonheid en innerlijke tederheid. Je kiest je vrienden heel voorzichtig, maar daarna zorg je voor ze alsof ze je kinderen zijn. En zij weten wat een geluk ze hebben om te genieten van zo’n speciaal iemand als jij. Elk glas dat zij met je drinken is er één vol liefde en mededogen. Een klasse zoals jij heeft een klasse zoals Marqués de Murrieta Reserva 2013  nodig. Favoriet van experts zoals Robert Parker en een uitstekend gezelschap dat bij iedere oogst beter wordt.

Leeuw

De wereld hoort je gebrul, en je familie en vrienden volgen je waar je ook gaat.Je breekt met oude gewoonten en creëert nieuwe trends. Verdiend hoofdrolspeler, uniek en met een ontembaar karakter heb je een waardige wijn nodig, zoals Naturalys Merlot de Gérard Bertrand. Een bio-dynamische Franse wijn, die net als jij een leider in z’n regio is en bovendien ook veel respect toont voor zijn wortels en de aarde.

Maagd

Hoewel velen denken dat je gevoelig en teer bent, ben je een complexer persoon. Je bent erg sterk maar je toont veel gevoeligheid en tederheid. Altijd met open armen, klaar om vreemden te verwelkomen en ze te veranderen in vrienden,soms laten ze je met wonden achter. Maar deze kleine offers zijn het waard: je herkent snel wie je echte vrienden zijn, van wie je er veel hebt.Miravál Rosé 2016  is de perfecte uitstraling van je ziel: hij is fris en heeft een complexe structuur met een heerlijke toon van rood fruit.

Weegschaal

De klassieke weegschaal  die altijd de balans opzoekt. Je houdt ervan om beslissingen te nemen maar het is niet één van je sterkste punten. In momenten van chaos bied je rust en sereniteit, en als de stemming in het feest ontbreekt kom je als redder door de nieuwste avonturen van je dagelijkse leven met humor en elegantie te vertellen. We weten niet hoe, maar je weet altijd een bijdrage te leveren aan wat er ontbrak en daarom heb je zoveel vrienden. Je vergeet niemand, en niemand vergeet jou. Je bent een volkomen onderdeel van het leven van je geliefden, zoals je van nature bent gevormd. En dit leidt tot de volgende conclusie: jouw wijn van 2018 isLlopart Integral Brut Nature.

Schorpioen

Vriendelijk, empathisch en ambitieus – als Schorpioen ben je erg populair bij je vrienden. Eén van je superkrachten is je subtiliteit en je pure aanwezigheid. Je blijft achter de schermen om op het juiste moment eruit te komen. Of het nu op het werk is, of bij een feest, of bij het verdedigen van je vrienden tegen elk gevaar met je giftige angel. Niemand heeft je zien komen maar je bent er om hier te blijven. Aangenaam en met een speciale touch Sommos Colección Gewürtztraminer 2016 – net als jij – weet binnen enkele seconden harten te veroveren.

Boogschutter

Het is ongelooflijk hoe je altijd met je boog weet te mikken. Optimisme, ambitie en reiskoorts zijn je constante metgezellen. Je houdt van reizen, prachtige landschappen zien en de horizon verbreden. Je geniet ervan kleur aan je leven te geven en aan dat van je geliefden omdat een wereld zonder kleuren verdrietig en saai zou zijn. Je gelooft in kansen aangeboden door het lot en op een enig magische manier lukt het je er niet één te missen. In 2018 zal je pad je naar veel verschillende plaatsen brengen, maar zal worden omlijst door een glas Gik Live, een pionier zoals jij, de eerste blauwe wijn ter wereld.

Steenbok

Elk van je stappen is goed doordacht. Je kent de weg, hoewel niet altijd de bestemming. Maar het is juist wat jou zo speciaal maakt. Genietend van het heden ga je de toekomst tegemoet. Snel kom je naar buiten als de onverwachte ster van elk feest, vreemden veranderend in vrienden en je zult vele voor de rest van je leven behouden dankzij je aanhoudende karakter.   Iemand zoals jij alleen vindt de beste metgezel in een wijn als El Molar 2016 . Je schrijft het net als jouw biografie, experts en beginners evalueren deze Spaanse met uitstekende recensies, zoals een diamant die ontdekt gaat worden.

Waterman

Al het leven begint in het water. Dit simpele feit verandert je in een belangrijke schakel in de mensheid. En hoewel je niet altijd de hoofdpersoon bent, zul je altijd een fundamenteel  onderdeel zijn van je vriendengroep. Je bent een graag geziene gast op elk feest en je mag aan geen tafel ontbreken, net Pago de los Capellanes Joven Roble 2016. Jong, fris, smakelijk en levendig, het combineert kracht, structuur en smakelijke frisheid.

Vissen

Onder de zee, onder de zee, is er altijd ritme in onze  wereld  naar de natuur. Vrolijk en ontroerd, je vindt veiligheid en meer geluk als je omringd bent door je familie en je beste vrienden. Maar om deze schatten van het leven echt te waarderen, is het van tijd tot tijd goed om daaraan te ontsnappen. Of het nu met het vliegtuig, de auto of fiets is – het maakt niet uit, want je gaat alleen, om met opgeladen batterijen en nieuwe energieën terug te komen. Dat is waarom Bicicletas y Peces Verdejo 2016 speciaal voor jou lijkt te zijn gemaakt. Uitbundig en gemaakt om te genieten, dit is je wijn om van te genieten in 2018.

Hoe is de oudste wijn ter wereld?

 TAGS:undefinedWijnliefhebbers kijken niet alleen naar nieuws om meer te weten over de sector. Men moet ook een aantal curiositeiten weten. We hebben bijvoorbeeld net geleerd dat de oudste wijn ter wereld ongeveer 8.000 jaar oud is. De eerste wijnproductie ter wereld, die gevonden is bij opgravingen in Georgië, dateert uit de neolithische periode rond 6000 v. Chr., 600 tot 1.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen.

Samengevat hebben onderzoekers van de Universiteit van Toronto en het National Museum of Georgia gewerkt op ongeveer 50 kilometer van Tbilisi, de Georgische hoofdstad, in twee neolithische locaties bekend als Gadachrili Gora en Shulaveris Gora. En men heeft resten van vroege keramiek gevonden die tussen 6.000 en 4.500 v. Chr. zijn gebruikt. Degenen die verantwoordelijk zijn voor dit onderzoek bevestigen dat ze geloven dat het gaat om het oudste exemplaar dat is geteeld vanuit een in het wild groeiende Euraziatische wijnstok, uitsluitend voor de productie van wijn.

Dit komt doordat ze delen van de acht herkregen kruiken hebben geanalyseerd en men ontdekte dat er binnenin duizendjarige resten van wijnsteenzuur te vinden waren, een samenstelling die het mogelijk maakt om druiven en wijn te identificeren.

De locaties van de opgravingen, in dit geval door de Universiteit van Toronto en het team van het National Museum van Georgia, verantwoordelijk voor dit onderzoek, zijn overblijfselen van twee dorpen uit het neolithicum, die rond 15.200 v.Chr. ontstonden.

De onderzoekers verklaren dat het aardewerk ideaal was voor het verwerken, serveren en bewaren van gefermenteerde dranken, en dat het werd uitgevonden in het neolithicum. Bovendien beschrijft het team een oude samenleving waarin het drinken en het aanbieden van wijn erg belangrijk was in vele aspecten van het leven, speciale vieringen, zoals religieuze verering of in de samenleving in het Midden-Oosten.

Een andere conclusie die daarnaast getrokken kan worden uit de geanaliseerde overblijfselen, is dat de Euraziatische wijnstok ‘Vitis vinifera’  overvloedig aanwezig was rond de plaatsen, tegenwoordig zijnde ‘premium’ wijn producerende regio’s in Italië en het zuiden van Frankrijk.

 

Rioja vs Ribera

 TAGS:undefined

Het zou misschien een nogal veelbesproken thema kunnen lijken, maar onlangs hebben enkele klanten me nog de vraag gesteld en het is waar dat ik deze vaak hoor. Wat is het verschil tussen de Rioja en de Ribera de Duero-wijnen? Bovendien blijkt uit ervaring dat de daarop volgende vraag meestal over het prijsverschil ertussen gaat. Dus voor de tweede editie van het tijdschrift Click & Drink van Uvinum dacht ik dat het een onderwerp zou zijn om opnieuw op te nemen, zonder te vergeten dat Kerstmis nadert en dat we moeten denken over de wijnen die we zullen openen voor het vieren ervan.

De twee bekendste herkomstaanduidingen (denominación de origen) in Spanje en meest verkochte zijn zonder twijfel Rioja en Ribera del Duero. Niet alleen in Spanje, maar ze zijn ook wereldwijd bekend om hun rode wijnen. Elk heeft zijn eigen aanhang die erg moeilijk tot elkaar te brengen zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen beide rode wijnen? Om deze wijnen te begrijpen, moet ik een aantal “saaie” verschillen uitleggen. Voor we verder gaan met de plezierige.

De oprichting

Rioja heeft een herkomstaanduiding (denominación de origen (D.O.)) sinds 1925 en verwerft in 1991 de titel Gekwalificeerde Herkomstaanduiding (Denominación de Origen Calificada(D.O.C.)), dat wil zeggen van zeer hoge kwaliteit. De Ribera del Duero is een veel jongere D.O. die erkend werd in 1982.

De geografische ligging

Het productiegebied van D.O.C. Rioja ligt in het noorden van Spanje, aan beide oevers van de rivier Ebro, voornamelijk in de autonome regio’s La Rioja en Baskenland verdeeld in drie geografische sub denominaties: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Er zijn 63.593 hectare wijngaarden die tussen 280 en 300 miljoen liter produceren (90% rode, 5% wit en 5% rosé).

Het productiegebied van de D.O. Ribera del Duero strekt zich uit over het zuid-oosten van Castilla y León, voornamelijk in de provincies Burgos, Segovia, Valladolid en Soria. Het zijn 22.320 hectare wijngaarden die ongeveer 130 miljoen liter (98% rode, 2% rosé) produceren.

Bij de geografische ligging is niet alleen de afbakening van de gebieden van belang, maar ook de bodem of het “terroir” en het klimaat van elk gebied. Het zijn onder andere de bodems en het klimaat die de kwaliteit van de wijn markeren.

In de D.O.C. Rioja is in het algemeen voor de 3 productiezones het klimaat een gematigd landklimaat, in het geval van de Rioja Baja is het bijna mediterraan. De milde temperaturen maken een langzame en zorgzame rijping van de druif mogelijk. De denominatie bezit een diversiteit aan bodems, maar kalkhoudende, ijzerhoudende en bodems in rivierbeddingen zijn de drie meest voorkomende.

De D.O. Ribera del Duero heeft een extreem landklimaat met heel weinig neerslag. De winters zijn koud met ijzige winden, en de zomers heet met droogte maar met lage nachttemperaturen. Dit heeft als gevolg dat de druif sneller rijpt en meer verzadigd is. De bodems zijn nogal divers in de D.O. hoewel kalksteen overheerst.

De druivensoorten

De belangrijkste soort druif geteeld in de 2 D.O.’s is de Tempranillo. Dit hebben ze gemeen. Hier eindigt de gelijkenis. In La Rioja zijn de rode druiven Tempranillo (de meest verbouwde), Garnacha tinta, Mazuelo en Graciano, en drie witte soorten Viura, Malvasia en Garnacha blanca toegelaten.

Aan de oevers van de Duero zijn de rode druiven: Tempranillo, ook Tinto Fino of Tinta del País, Cabernet, Sauvignon, Merlot en Malbec genaamd, evenals in kleine hoeveelheden Garnacha-druiven en bij de witte druiven Albillo.

Hoewel de Tempranillo de meest verbouwde en meest gebruikte is voor het maken van wijnen door beide D.O.’s, zijn de wijnen heel verschillend.

Aroma’s, stevigheid in de mond, alcoholgehalte, kleur en smaak

Rode wijnen van La Rioja zouden samengevat kunnen worden als zachte wijnen, weinig samentrekkend. Ze zijn niet droog in de mond en ze zijn niet wrang.

Ribera del Duero-wijnen zijn geconcentreerder en intenser in zowel kleur als smaak vanwege het extreme weer en de snelle rijping van de druiven. Ze geven een steviger gevoel van samentrekking, droogte en wrangheid in de mond. Men zegt dat ze krachtiger zijn.

Om dezelfde redenen als de stevigheid in de mond, hebben Ribera del Duero-wijnen een hoger alcoholgehalte dan die van La Rioja. Als de wijnen goed zijn bereid, moet men de alcohol niet opmerken, of het nu in wijnen van de ene of de andere D.O. is.

De aroma van de Rioja-wijnen doet denken aan rood fruit. In de mond hebben we een gevoel van frisheid dankzij de zuurheid. De aroma van de Ribera del Duero-wijnen doet denken aan rijp fruit, het is zoeter in de mond en eindigt meestal een beetje melkachtig, zoals bij aardbeienyoghurt.

Beide D.O.’s classificeren de wijnen op basis van rijpheid of crianza:

– Joven / Roble (ze worden niet gerijpt in een houten vat, of met een korte tijd van minder dan 12 maanden in een vat.)
– Crianza (minimaal twee jaar rijping, één daarvan in het vat)
– Reserva (minimaal drie jaar rijping, één jaar in het vat en andere in fles)
– Gran Reserva (minimaal vijf jaar rijping, twee in het vat en drie in fles).

De onderstaande grafiek toont ons de hoeveelheid van opgeslagen wijnen volgens hun  rijpingstijd. In beide D.O.’s worden de jonge wijnen op korte termijn genoten, daarentegen: hoe meer rijping ze hebben des te later in de tijd men ervan kan genieten.

Het saaie en objectieve deel is eindelijk afgelopen. We gaan door naar het interessantere deel…

Het prijsverschil

Waarom zijn Rioja’s over het algemeen goedkoper dan wijnen uit de Ribera del Duero? Ik heb  het antwoord hiervoor grotendeels al gegeven. Het productiegebied en de geproduceerde liters van de Rioja zijn veel groter dan die van de Ribera. Ik herinner u eraan: 63.593 hectare tegen 22.320 hectare. Maar het klimaat heeft ook invloed. Het is gemakkelijker wijn te maken in La Rioja dan in La Ribera met de extreme temperaturen. De wijnkelders van La Ribera moeten met vorst meer problemen het hoofd bieden die niet voordelig zijn voor een grote opbrengst. Minder wijnen, hogere prijs.

Samenvattend zijn het verschillende zones, met verschillende bodems, een ander klimaat en verschillende druivenmengsels. Dus waarom strubbelen de mensen altijd om te weten of de een beter is dan de andere? Ieder zijn smaak, niet? Zou ik liever vlees eten dan vis?

Niettemin komen er nu enkele kwesties en meningsverschillen aan het licht.Tegenwoordig  willen verschillende wijnhuizen in de Rioja Alavesa “onafhankelijk worden” en hun eigen D.O. creëren (D.O. Viñedos de Alava). De kleine wijnproducenten uit Alava (een 42-tal) verdedigen de verschillen en het unieke karakter van hun wijnen. Het is logisch als we kijken naar het classificatiesysteem voor wijnen uit Frankrijk of Italië. Het bekende wijnhuis ARTADI verliet de D.O. Rioja in 2015. De wijnproducent zegt: “De wijnregio’s met erkend aanzien zoals Bordeaux (met 52 sub-denominaties), Bourgondië (met 96) bieden de consument wijnen die bepaalde gebieden representeren. Het is van fundamenteel belang om de consument de mogelijkheid te bieden om de diversiteit van ons land te ontdekken, die aan de wijnen van waarde hun onderscheidend karakter en authenticiteit schenkt”.

Ze hebben gelijk als ze erkenning willen en het speciale karakter van hun wijnen willen promoten. Hoewel ik er een bedenking over heb. Laten we niet vergeten dat Rioja-wijnen  bekend en erkend zijn op wereldniveau, het is weliswaar door het werk van de wijnhuizen, maar ook en vooral door de enorme middelen, ingebracht door de D.O. om de marketing en promotie te steunen. We moeten het grootse werk van de D.O.’s erkennen. Maar het kon niet anders, ze moeten onafhankelijk worden, net als kinderen aan wie we het leven geven, we helpen hen te groeien door hen meer zelfstandigheid te geven en op een dag vliegen ze op eigen kracht uit.

In het geval van deze zo bekende D.O. Ribera del Duero is het een beetje anders. We spreken over diegenen die uitgesloten zijn van de D.O. Enkele van de bekendste wijnhuizen in de regio Castilla y León zoals Mauro, Abadía Retuerta, Bodegas Leda… maken geen deel uit van de D.O. Ribera del Duero maar van Wijn van het land Castilla y León. Is dat een probleem? Abadía Retuerta legt uit: “We zouden kunnen zeggen dat in Abadía Retuerta onze procesregulering veel strikter is dan welke denominatie dan ook. Ja goed, het is waar dat er gesolliciteerd is tot toegang bij “Ribera del Duero” maar het werd niet ingewilligd, vandaag de dag zouden we kunnen bevestigen dat dit feit een van de geheimen is van het succes van Abadía Retuerta. Nu wordt met onze administratie onze eigen denominatie tot stand gebracht, in overeenstemming met de nieuwe Wijn wet die onlangs is goedgekeurd.”

Mauro behoort tot de beste rode wijnen van Spanje en wordt zodanig erkend door de beste recensenten van de wereld.

In Frankrijk kiezen steeds meer wijnhuizen ervoor om de D.O. te verlaten en om hun wijnen op de markt te brengen onder Vin de France. Misschien is het tijd dat de denominaties plannen oppakken om het stof van zich af te schudden en te vernieuwen. Hetzelfde gebeurt in Catalonië met de D.O. Cava die enkele wijnhuizen ziet vertrekken, maar in tegenstelling tot andere gebieden, werden er twee classificaties gevormd: Clàssic Penedés en Cavas de Paraje.

Terugkomend op onze D.O’s.. Het zou logischer of interessanter zijn om te praten over Moderne versus Klassieke wijnen. Is de ene beter dan de andere?

Het is hetzelfde als vragen of de stoofpot van onze oma’s ons beter smaakt dan de sushi… Kan het niet beide goed smaken? Het zijn twee totaal verschillende stijlen van wijnbouw die niet vergeleken zouden moeten worden…

De zogenaamde moderne wijnen hebben de neiging intenser te zijn, met meer body, krachtiger, meer alcoholisch en vleziger. Het zijn wijnen gerijpt in nieuwe houten vaten (mijn grote vrienden…). Zo gezegd klinkt het slecht. Het is niet waar, het probleem met deze wijnen is dat ze te vroeg, te jong worden gedronken. Ze moeten gedurende 10 jaar in een kelder blijven voordat ze worden gedronken, zodat ze een evenwicht bereiken en op hun best zijn voor consumptie. Ze worden te vroeg gedronken.

De klassieken, die voor mij de meeste aandacht trekken en waarvan ik het meest geniet, zijn daarentegen gemaakt met lange tijd in houten vaten van verschillende wijnen, dat wil zeggen dat ze niet nieuw zijn. Het hout beinvloedt de wijn niet zoveel en ze zijn zachter. Bovendien  blijven de wijnen in de kelders lang in de fles voordat ze verhandeld worden. Bijvoorbeeld Viña Tondonia, La rioja Alta, Vega Sicilia. Het zijn wijnen met kleuren die lijken op de kleur van dakpan, een geevalueerde klankkleur en heel aangenaam in de mond.

Echt, Rioja vs Ribera, het heeft niet veel zin meer. Er zijn zekere waarden in beide:grote  D.O.’s met grote essentiële wijnen en kleine wijnhuizen die het een nieuwe air geven. Ieder van hen heeft goede wijnen, altijd mits ze goed en met eigen karakter zijn bereid, ze zijn te vinden voor de prijs die elke beurs past.

Desalniettemin, is de Spaanse wijnbouw echter veel en in zeer korte tijd aan het veranderen. Kleine gebieden hebben een ongelooflijk potentieel dankzij een nieuwe generatie wijnproducenten die gereisd, gestudeerd en gewerkt heeft met geweldige wijnproducenten in Spanje en daarbuiten. Deze generatie heeft de wil om de wijngaarden te ontwikkelen, de teelt van autochtone variëteiten en kwaliteitswijnen die het verdienen om bekend te zijn en vooral genoten te worden.

 TAGS:Pruno 2016Pruno 2016

Pruno 2016: Der Wine Advocate Robert Parker hat den Pruno bereits zu mehreren Gelegenheiten als Rotwein mit “Bester Preis-Leistung der Welt” ausgezeichnet.

 

 TAGS:Marqués de Murrieta Reserva 2013Marqués de Murrieta Reserva 2013

Marqués de Murrieta Reserva 2013 ist eine ausgezeichnete Kostprobe der klassischen Rioja und bereits fixer Bestandteil der Rioja-Liste von Robert Parker. 

 

Cocktails met whisky voor de winter

 TAGS:undefinedVer van de ietwat pittige, citrusachtige en zeer verfrissende zomercocktails, willen we in deze tijd van het jaar smeuïgere cocktails. We raden enige cocktails met whisky aan die u het beste zullen smaken. Durft u ze te maken?

De Manhattan-cocktail is zeer bekend bij iedereen. We nemen 2 delen whisky,1 deel vermouth, 2 scheuten Bitters en ook crushed ice. De bereiding is heel eenvoudig. Het is voldoende de whisky met de vermouth te mengen en de crushed ice ook toe te voegen. Daarna voegen we enkele scheutjes Bitters toe. Het kan worden gedecoreerd met een kers.

We vinden meer whisky in de Esmeralda-cocktail. In dit geval mengt men Ierse whisky en 1 deel Italiaanse vermouth. Voeg vervolgens naar smaak een scheut sinaasappel-bitter of citroen toe. De bereiding heeft geen geheimen, alles wordt geshaked in een shaker.

Irish coffee is een klassieker van deze tijd van het jaar. De waarheid is dat het ontzettend  goed voelt en smaakt vooral na een goede lange maaltijd. Om deze cocktail te maken, zijn nodig: 2 delen Irish whisky, 5 tot 6 delen koffie, suiker en koffiemelk of gewone melk.  De whisky, koffie en suiker worden eerst gemengd en vervolgens wordt een laag room toegevoegd die van tevoren is opgeklopt. Er wordt ook room eroverheen geserveerd. Daarna wordt alles gemengd op het moment dat het gedronken wordt.

Chai Limantour is een niet zo bekende zoete cocktail. In dit geval is whisky versmolten met volle verdampte melk, whiskylikeur en specerijensiroop.

November Rain is een cocktail gemaakt door Javier de las Muelas. Hier heeft whisky de hoofdrol naast zijn fijne en romige samenstelling. We voegen Maker’s Mark whisky, druppels Droplets Tonka Bean, noga-ijs en zwarte chocolade-likeur toe. Het is gemakkelijk te maken door alle ingrediënten in een Boston shaker gedurende 10 seconden te shaken. Daarna kunt u het met wat koffiebonen versieren. Het beste is om het eens te proberen bij een van de cocktailbars die Javier de las Muelas heeft in Barcelona en Madrid.

 

Wijn waar je geen hoofdpijn van krijgt

 TAGS:undefinedHoewel het niet algemeen geldt, krijgen sommige mensen na het drinken van wijn hoofdpijn. Dit is te danken aan allergische reacties veroorzaakt door histamine van de druivenfermentatie. Iets dat men doorgaans steeds meer doet in veel wijnen.

Maar nu zal iedereen wijn kunnen drinken omdat er een wijn is ontwikkeld die zonder dit molecuul, histamine gemaakt is. Deze wijn is geproduceerd met het onderzoek door de Polytechnic University of Madrid (UPM) en de Universiteit van Valencia, en heeft grote impact gehad omdat deze is gepubliceerd in de International Journal of Food Microbiology.

Om dat te bereiken, gaat men van de basis uit dat geselecteerde autochtone bacteriën op een natuurlijke manier erin slagen de populaties van histamine producerende bacteriën te verdringen, die de allergieën kunnen veroorzaken. Dus in de fermentatie ontstaat deze samenstelling dan niet.

Blijkbaar veroorzaakt histamine veel allergische reacties, zoals daling van de bloeddruk, roder worden van de huid en hoofdpijn dat normaal gesproken vervelend is en maakt dat veel mensen nee zeggen tegen het drinken van wijn. Eerlijk gezegd is deze nieuwe wijn een goede vondst, aangezien histamine in toenemende mate wordt gebruikt bij de productie van wijnen en misschien niet nodig zou zijn, zoals aangetoond door dit onderzoek.

Degenen die verantwoordelijk voor het onderzoek zijn verklaren dat vermindering van  histaminegehaltes gunstig is voor de voedselveiligheid van wijn.

Over het onderzoek

Om deze wijn te vinden, die men ongeveer in 2010 begon te promoten, werden twee  voorraden met identieke kenmerken gebruikt. Terwijl in de eerste een malolactische fermentatie werd uitgevoerd met stammen van melkzuurbacteriën die geen histamine produceerden, werd de tweede voorraad wel zoals gewoonlijk uitgevoerd. Beetje bij beetje heeft er een biologisch proces plaatsgevonden van natuurlijke verplaatsing van bacterién die minder biogenen produceren.

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Pazo Señorans 2016: Een wijn witte beoordeeld met 3,9 punten uit 5 volgens de klanten van Uvinum en beschikt bovendien over scores voor robert parker cijfer: 91, wine spectator cijfer: 91 en penin: 92. 

 

 TAGS:Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn) 2016Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn) 2016

Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn) 2016: Het gaat om een wijn witte uit VT Castilla op basis van een selectie chardonnay druiven uit 2016 y de un grado alcohólico de 9.5º.