Casablanca cocktails

 TAGS:undefinedCasablanca cocktails zijn geïnspireerd op de gelijknamige legendarische film. De ingrediënten kunnen variëren. Zowel rum als wodka zijn toegestaan en doen in smaak niet voor elkaar onder.

Als Casablanca een van je favoriete films is moet je één van deze twee cocktails proberen. Het alcoholgehalte is ongeveer 40%.

Casablanca met rum

Ingrediënten:

  • 1 ounce ananassap
  • 1 schijfje ananas
  • 1/4 ounce granaatappel
  • 1 ounce kokoslikeur
  • 1 ounce witte rum

Bereiding:

1: Meng ananassap, witte rum, kokoslikeur en granaatappel met ijs in een cocktailshaker.
2. Serveer in een cocktailglas en versier met de ananasschijf.

Casablanca met wodka

Ingrediënten:

  • 1/2 ounce wodka
  • 1/3 ounce Galliano
  • 1/2 ounce avocadosap
  • 1/3 ounce limoensap

Bereiding:

1: Doe voldoende ijs in een cocktailshaker

2: Doe alle genoemde ingrediënten in de juiste hoeveelheden in de cocktailshaker

3: Vul de cocktailglazen met een laagje ijs

4: Schudden, zeven en serveren in de cocktailglazen

De Casablanca cocktails worden vaak uit glazen gedronken, maar soms ook uit een cocktailglas. Om optimaal van de frisse smaak te genieten moet de cocktail ijskoud zijn. De variant met rum is veel verfrissender en tropischer dan die met wodka, ondanks de limoen.

 TAGS:Grey Goose Cherry Noir 1L

Grey Goose Cherry Noir 1L

Grey Goose Cherry Noir 1L

 

 

 TAGS:Vodka Finlandia

Vodka Finlandia

Vodka Finlandia

De Rob Roy cocktail

 TAGS:undefinedAlle cocktails met whisky zijn lekker. Maar deze is nog lekkerder en heeft bovendien een lange en interessante geschiedenis. De Rob Roy lijkt op de Manhattan maar wordt gemaakt met Schotse whisky en smaakt daarom net iets anders.

De cocktails is een eerbetoon aan de Schot Robert Roy MacGregor, Rob Roy, ook wel de Schotse Robin Hood genoemd. Volgens het verhaal begon hij zijn carrière in de bar van het Waldorf Astoria hotel. Dankzij het verhaal van Rob Roy werd de cocktail wereldwijd populair, met name in de Verenigde Staten. 

Dit is een van de weinige coctails die worden gemaakt met Schotse whisky. Dit komt omdat deze soort whisky meestal nogal sterk is.

Ingrediënten:

  • 2 ounces Schotse whisky.
  • 3/4 ounce Italiaanse vermouth rosso.
  • 1 scheutje angostura of bitter.
  • IJs.
  • Kers of sinaasappelschil

Bereiding:

Heel makkelijk. Schud de ingrediënten met veel ijs in een cocktailshaker. Daarna serveren in een gekoeld cocktailglas. Versier het glas met een kers of wat sinaasappelschil.

Varianten:

Varianten van de Rob Roy worden gemaakt met verschillende ingrediënten. zoals met gebruik van een mix van droge en zoete vermouth. Of alleen droge vermouth. Het lekkerst blijft de rode vermouth, door de combinatie met de Schotse whisky. 

 TAGS:Lagavulin 16 JaarLagavulin 16 Jaar

Lagavulin 16 Jaar

 TAGS:Hibiki 12 jaarHibiki 12 jaar

Hibiki 12 jaar

Zo herken je een goede whisky (en II)

 TAGS:undefinedOm een beter idee te hebben van de kwaliteit van een whisky en hier optimaal van te genieten geven we je een aantal tips. Zo maak je de beste keus in de winkel.

  • Puur of gemengd: Houd je van pure whisky, dan is het interessant om te weten dat tijdens een recente proeverij geleid door Xavier Monclús deze zijn overtuiging deelde dat whisky van smaak verbetert door het toevoegen van een beetje water, waardoor het een statische mix wordt. Op ijs is het een dynamische mix omdat de drank verandert naarmate het ijs smelt.

Ga je whisky mengen dan is de belangrijkste tip om dat vooral niet te doen met suikerhoudende frisdranken. ‘Uiteraard kun je goede whisky mengen, maar nooit met frisdranken die suiker bevatten. Er zijn goede cocktails met tonic, koolzuurhoudend water… het hangt van de situatie af. In een restaurant wordt whisky meestal geserveerd puur of met een beetje water, maar als het al wat later is en je wilt een groter glas meng het dan met dranken zonder suiker’, aldus Monclús. ‘Meng het met water of water met gas en je hebt de volgende dag geen kater en ook geen hoofdpijn’.

  • Etiketten en leeftijd: Op het etiket vind je interessante gegevens, zoals het jaar van de whisky, de samenstelling en of er eikenhouten vaten zijn gebruikt. De leeftijd is niet bepalend voor de kwaliteit, want volgens Monclús bestaan er oude en dure whisky’s van mindere kwaliteit. ‘Over het algemeen is whisky optimaal van smaak tussen 10 en 12 jaar en verliezen daarna kwaliteit en bereiken het minimum rond de 25 jaar. Daarom zijn whisky’s van 50 jaar oud waardeloos.’
  • Blended of Single malt: Meestal is een Single Malt van goede kwaliteit, maar de Blenden kunnen ook goed zijn. ‘Er zijn ook uitstekende blended, en zelfs de DYC van acht jaar oud krijgt vrij goede scores en is het overwegen waard, ook al is Spanje geen whiskyland’.
  • Toevoegingen: Toevoegingen als karamel dienen vaak alleen om de overdaad aan alcohol te maskeren en kunnen daarom beter vermeden worden.
  • Temperatuur: Whisky moet op een tempertuur tussen 10 en 18 graden geserveerd worden, voor een optimale smaak.
  • Eikenhouten sherryvaten: Volgens Monclús moet whisky een paar jaar rijpen in eikenhouten sherryvaten, nadat de drank tien jaar in bourbonvaten is opgeslagen, niet vanaf het begin. Dit om sulfernoten te vermijden, al blijft alles een kwestie van smaak.
  • Water: Het water dat gebruikt wordt voor het stoken van de whisky heeft een kleine invloed en bepaalt voor ongeveer 10% het eindresultaat.

Mogen wij je een aantal goede whisky’s aanbevelen?

 TAGS:Lagavulin 16 JaarLagavulin 16 Jaar

Lagavulin 16 Jaar

 TAGS:Talisker 10 YearsTalisker 10 Years

Talisker 10 Years

Gepocheerde eieren in wijnsaus

 TAGS:undefinedGepocheerde eieren in rode wijnsaus is een origineel Spaans recept. Een prima voorgerecht om je gasten in elk jaargetijde voor te zetten. 

De bereiding is simpel, en de wijnsaus geeft het gerecht extra elegantie.

Ingrediënten

  • Water
  • 3 sjalotten
  • 4 eieren
  • 1 afgestreken soeplepel meel
  • 100 gram margarine
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 0,75 liter rode wijn
  • Tijm
  • Peterselie
  • Laurier
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 1 snee brood voor elk gepocheerd ei
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

  1. Haal de boter of margarine op tijd uit de koelkast zodat deze zacht is voor gebruik.
  2. Schil de sjalotten en snijd deze in kleine stukjes. Doe ze vervolgens in een pan met een deel van de rode wijn, tijm, peterselie en laurier.
  3. Breng het geheel aan de kook en laat koken tot de helft van het vocht is verdampt.
  4. Doe 1 liter water in een pan en breng aan de kook met het citroensap of de azijn.
  5. Breek de eieren in een kopje. Laat het ei vervolgens vanuit het kopje in het kokende water glijden.
  6. Houd het eiwit bij elkaar met behulp van een schuimspatel.
  7. Haal de eieren na drie minuten koken met behulp van de schuimspatel uit het water.
  8. Meng het meel met de margarine in een kom tot een deegje.
  9. Neem drie lepels wijn en los hiermee het deeg op. Doe in een pan, zet deze op laag vuur en laat met wat zout en peper indikken.
  10. Haal de saus van het vuur, voeg de rest van de margarine in blokjes toe en meng zorgvuldig.

Serveer de eieren in de wijnsaus en versier met driehoeken van gefrituurd brood gepaneerd in parmezaanse kaas.

Als wijn voor bij dit gerecht raden wij aan:

 TAGS:Museum Real Reserva 2009Museum Real Reserva 2009

Museum Real Reserva 2009

 

 

 TAGS:La Planta 2012La Planta 2012

La Planta 2012

De nieuwste trend in natuurlijke wijnen: wilde wijngaarden

 TAGS:undefinedDe oogst van druiven van wilde wijnranken wordt gepresenteerd als de ware methode voor het verkrijgen van een natuurlijke oogst en biologische wijnen, volgens druivengeneticus Jose Vouillamoz, die ontkent dat gezaaide wijnranken natuurlijk zijn.

Bioloog Frank Cornelissen op zijn beurt betoogt juist dat druivelaars gekweekt uit druivenzaad mogelijk beter bestand zijn tegen verschillende ziektes, waarop Vouillamoz antwoordde dat deze wijnranken minder reistent zijn dan de wilde druivelaars die hij met verve promoot.

Cornelissen vertelde tijdens het MW-symposium in Florence in mei, dat hij een ‘experimentele wijngaard’ had geplant op de flanken van de Etna met druivelaars die alleen uit druivenzaad groeien en zei tevens dat hij wacht op ‘het creëren van nieuwe soorten die aanvalleen van nieuwe ziekten weerstaan’. 

Maar Vouillamoz, eveneens spreker op het symposium, haastte zich om de levensvatbaarheid van deze methode te weerleggen. Hij beweert dat dit systeem van experimentele wijnbouw juist kwetsbaardere soorten produceert. ‘Ik heb hier mijn bedenkingen bij. De zaden zijn het product van bestuiving. Als het zou gaan om een druivelaar als de Nerello Mascalese, zou deze van identiteit veranderen en nooit meer een Nerello Mascalese zijn. ‘ De woorden van Vouillamoz geven blijk aan zijn bezorgdheid over het verdwijnen van de essentie van de druivelaar.

Daar voegde hij aan toe dat ‘de productie voornamelijk het resultaat is van zelfbestuiving, waardoor het resultaat veel minder resistent is, en vatbaar voor allerlei ziektes’. Verder zei Vouillamoz dat hij zijn visie al had gedeeld met de bekende Californische oenoloog Randall Grahm, die wacht op de oogst van zijn gezaaide druivelars op zijn wijnboerderij Bonny Doon.

Ondanks dit zei Vouillamoz dat het doel van Grahm ander is, aangezien hij gezaaide druivelaars van eigen oogst wil gebruiken als stekken en deze minder afhankelijk blijken van irrigatie. Verder zei hij dat hoe ouder de druif, hoe meer klonen die druif krijgt.

Duidelijk is in ieder geval dat de visies op de toekomst van de wijnrank en de productiemethodes uiteenlopen en hoe deze de kwetsbaarheid of vitaliteit kan aantasten ten opzichte van ziektes.

Geloof jij dat de meest authentieke wijn afkomstig is van wilde wijnranken? Of is het alleen een modegrill? Proef de verschillen met deze twee biologische wijnen:

 TAGS:Porto J.W. Hart Réserve Ruby Bio RougePorto J.W. Hart Réserve Ruby Bio Rouge

Porto J.W. Hart Réserve Ruby Bio Rouge

 

 

 TAGS:Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007

Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007

Wijn voor een beter geheugen

 TAGS:undefinedVolgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neuroscience helpt resveratrol het geheugen verbeteren. Deze stof komt voor in de schil van rode druiven en is in staat het korte termijngeheugen te verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Charité in Berlijn, en was gericht op de effecten van resveratrol bij personen met overgewicht. Voor en na afloop van het onderzoek werden een aantal tests afgenomen, van het geheugen, een bloedtest en een hersenscan.

23 vrijwilligers ontvingen dagelijks 200 miligram resveratrol terwijl een andere groep van 23 een placebo kreeg. Na het experiment bleek dat de personen die resveratrol hadden gekregen een beter korte termijngeheugen hadden dan de andere groep.

Volgens onderzoeker Veronica Witte is ‘de studie de eerste die een verband aantoont tussen rode wijn en het kenvermogen van volwassenen met overgewicht’.

De bloedanalyse liet lagere suikerniveau’s zien bij de personen die resveratrol kregen, wat erop duidt dat het metabolisme van suiker mogelijk verband houdt met de hersenen en het geheugen.

Een onderzoek van de Universiteit John Hopkins van Baltimore, Maryland, toonde aan dat de gezondheidsvoordelen van resveratrol een mythe zijn. In het onderzoek werden 783 Italiaanse bejaarden gedurende 16 jaar gevolgd. De resultaten toonden aan dat de stof niet in verband te brengen is met het terugdringen van ontstekingen, hart- en vaatziekten, kanker of een langer leven.

Maar ondanks dat is resveratrol de in huidproducten meest gebruikte antioxidant, dankzij de vastgestelde effecten tegen huidveroudering.

 TAGS:Wachtstetter Trollinger 'Steillage' 2011Wachtstetter Trollinger ‘Steillage’ 2011

Wachtstetter Trollinger ‘Steillage’ 2011

 

 

 TAGS:Neethlingshof Shiraz 2009Neethlingshof Shiraz 2009

Neethlingshof Shiraz 2009

Garnalencocktail met roze saus

 TAGS:undefinedEen garnalencocktail met roze saus is het ideale voorgerecht voor etentjes bij je thuis. De smaak blijft niet onopgemerkt bij je gasten en de bereiding is doodsimpel. Ooit was dit het typische voorgerecht op bruiloften, tot het uit de mode raakte, maar het blijft een gerecht dat, zeker in de zomer, altijd in de smaak valt.

De roze saus, aangemaakt met wat whisky, is ideaal voor bij eieren, sandwiches, hamburgers, vistaart en garnalencocktails. De bereiding is eenvoudig en je kunt grotere hoeveelheden maken en die bewaren voor andere recepten.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • Sinaasappelsap
  • 3 theelepels whisky
  • Pikante saus
  • Engelse saus
  • Extra vergine olijfolie
  • Azijn
  • Zout
  • Peper
  • 150 gram gepelde garnalen
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Stap 1: Voor de beste roze saus maak je zelf een mayonaise, met 1 ei, een paar druppels azijn, zout en de olijfolie. Doe de ingrediënten in een blender en laat goed mengen op de laagste snelheid.
  2. Stap 2: Giet de inhoud van e blender in een kom.
  3. Stap 3: Voeg de ketchup, whisky, mosterd, pikante en Engelse saus en het sinaasappelsap toe en meng het geheel met een spatel of lepel. Proef de saus terwijl je de ingrediënten toevoegt aan de saus en pas deze aan aan jouw smaak. Serveer de saus in een sauskom of voeg deze direct toe aan de garnalen.
  4. Stap 4: Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Stap 5: Breng de gepelde garnalen op smaak met zout en peper en leg ze in een ovenschaal met een scheutje olijfolie.
  6. Stap 6: Laat de garnalen 7 minuten garen in de oven.
  7. Stap 7: Serveer de garnalen in een cocktailglas of kleine ovenschaaltjes en overgiet ze met de roze saus. Decoreer met een schijfje citroen.

En klaar! Als begeleiders hebben wij vandaag deze witte wijn en rosé met pit, of een lichte en fruitige bubbelwijn:

 TAGS:Simonsvlei Zenzela Pinotage Rose 2014Simonsvlei Zenzela Pinotage Rose 2014

Simonsvlei Zenzela Pinotage Rose 2014

 

 

 TAGS:Miraval Rosé 2013Miraval Rosé 2013

Miraval Rosé 2013

10 Oplossingen als je niet van wodka houdt

 TAGS:undefinedHeb je een fles wodka in huis staan of cadeau gekregen en je weet niet goed wat je ermee aan moet? Wij hebben 10 oplossingen.

  1. Topproduct voor het huishouden: een fles goedkope wodka die je niet gaat drinken is een goede investering voor het huishouden, hetzij om mee te koken, schoon te maken of te decoreren, er zijn talloze mogelijkheden.
  2. Verwijdert vieze geurtjes: als je op een goede dag besluit je kamer schoon te maken en je stinkende sportschoenen tegenkomst, kun je deze besprenkelen met een mengsel van water en wodka. Zorg voor goede ventilatie, laat het opdrogen en ze ruiken weer als nieuw.
  3. Ontsmettingsmiddel: Meng in een zeeppompje met wat zeep erin water en een scheut wodka van Rusland. Ideaal voor het ontsmetten van je handen en het gaat ook langer mee.
  4. Voor je haar: heb je droog haar of roos? Een spoeling met wodka doet wonderen. Vul een kopje met wodka en kruiden als rozemarijn en lavendel, laat dit even trekken en gebruik het een aantal dagen na de wasbeurt met shampoo.
  5. Taarten: als je pastei of taarten maakt met kruimel- of bladerdeeg en je wilt het deeg zachter maken, voeg dan geen water maar koude wodka toe. Dit maakt het deeg beter kneedbaar en de alcohol verdampt in de oven en beïnvloedt de smaak niet.
  6. Droog wassen: vul een sprayer met gelijke delen water en wodka om de levensduur van je kleding te verlengen. Spray kleding met de oplossing en geurtjes als rook en zweet blijven langer weg. Dezelfde oplossing is ook handig voor het wassen van glazen.
  7. Verbeter de smaak: Als je de wodka cadeau hebt gekregen of een goedkope wodka van matige kwaliteit hebt aangeschaft, kun je de smaak verbeteren met een kan en een carbonfilter. Haal de wodka een aantal keer door het filter en de onaangename alcholsmaak verdwijnt.
  8. Bloemen en planten: om de levensduur van je planten te verlengen en daarmee te besparen, voeg je een theelepel suiker en een theelepel wodka toe aan de gieter waarmee je ze water geeft. De wodka doodt ziektekiemen en de suiker voedt de planten.
  9. IJszak: combineer wodka en water in een zak die je in de vriezer ligt en je ijszakjes gaan veel langer mee.
  10. Aftreksels: als je niet houdt van pure wodka, kun je de wodka laten trekken met je favoriete fruit. Zo verandert het in een chique drankje om cocktails mee te maken voor je vrienden.

Als je nog altijd geen liefhebber bent van wodka, is dat waarschijnlijk omdat je onderstaande wodka’s nog niet hebt geproefd:

 TAGS:Grey Goose Cherry Noir 1LGrey Goose Cherry Noir 1L

Grey Goose Cherry Noir 1L

 

 

 TAGS:42 Below Feijoa42 Below Feijoa

42 Below Feijoa

Kleur en geluid; essentieel bij proeven

 TAGS:undefinedDe traditionele theorieën over smaken werden al eerder onderuitgehaald door nieuwe ontdekkingen die aantonen dat er veel meer smaakvarianten bestaan dan werd aangenomen. Een recent experiment legt de basis voor een waaier aan mogelijkheden wat betreft de factoren die van invloed zijn bij het proeven van wijn.

Volgens de studie, uitgevoerd in het kader van het festival Streets of Spain dat werd gehouden in de Londense wijk South Bank en georganiseerd door de wijnproducenten Campo Viejo, leveren kleur en geluid ook een bijdrage aan de perceptie die we hebben van de smaak van wijn. Het experiment werd gehouden onder 3000 deelnemers en de resultaten laten zien de smaakperceptie tot 10% wordt beïnvloedt en dus kan worden veranderd door de kleur en het geluid op de plaats waar het proeven plaatsvindt.

Het onderzoek werd geleid door professor Charles Spence, cognitief neurowetenschapper en professor in experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford. Hij organieerde een concours met de naam Campo Viejo Color Lab, waarbij elke deelnemer zijn of haar wijn van voorkeur kreeg, geserveerd in een neutraal zwart glas. Tijdens het proeven werden de deelnemers blootgesteld aan een keur van geluiden en kleuren die, volgens de conclusies van Spence, wel degelijk van invloed zijn op de smaakperceptie van de wijn.

Deelnemers genoten extra van hun wijntje met de kleur rood en zachte muziek, terwijl groen licht en ‘ruige’ muziek de frisheid doen toenemen maar de perceptie van de intensiteit van de wijn doen afnemen. Een blootstelling aan de kleur rood, zonder muziek, doet de fruitigheid toenemen, en de kleur groen alleen leidt tot meer frisheid. Verassende resultaten die misschien anekdotisch lijken, maar volop toegepast kunnen worden op het terrein van decoratie en inrichting van restaurants, bars en hotels. 

Vandaag bevelen we je twee van de meestverkochte wijnen aan, om van te genieten bij welk licht dan ook:

 TAGS:Dehesa la Granja 2006Dehesa la Granja 2006

Dehesa la Granja 2006

 

 

 TAGS:Pruno 2012Pruno 2012

Pruno 2012

Zo herken je een goede whisky

 TAGS:undefinedAls het gaat over whisky bestaan er vele voorkeuren als het gaat om de keuze en aanschaf, maar ook over hoe de whisky te serveren. Maar advies van experts is altijd handig, en daarom geven we je deze tips voor het herkennen van een goede whisky en daar vervolgens optimaal van te genieten.

Veel drinkers hebben weinig oog voor de kwaliteit van de whisky omdat ze deze mixen met gesuikerde frisdranken en dararmee de smaak en kernmerken van de drank niet goed geproefd worden. Volgens Xavier Monclús, proefinstructeur Europa voor Louis Vuitton Moët Mennesy Spain (LVMH) zijn er trucs voor het herkennen en genieten van een goede whisky.

  • Geur: De whisky mag nooit zodanig naar alcohol ruiken dat deze geur de andere karakteristieke aroma’s verbergt. Een te sterke alcoholgeur duidt op een whisky van lage kwaliteit. ‘Als je dichter bij de whisky komt, is het eerste wat je moet controleren een juiste alcoholbalans; de drank mag niet overdreven naar alcohol ruiken’, aldus Monclús.
  •  Smaak: Net als met het aroma, is de eerste slok whisky bepalen voor de smaakbeleving in de mond. Ongeacht het alcoholgehalte, mag de whisky niet verdovend of irriterend aanvoelen in de mond door de alcohol. ‘Hoewel de alcohol meer aanwezig is in de neus dan in de mond, mag er nooit sprake zijn van een verdoofd of geïrriteerd gevoel. Als de aanwezigheid van alcohol zo overheersend is dat het dit gevoel geeft, betekent dit dat je nooit zal genieten van de whisky’, legt Monclús uit.
  • Prijs: Vaak wordt aangenomen dat de duurste whisky’s  naast de beste reputatie ook de beste kwaliteit hebben en dat het de moeite waard is een beetje meer te investeren om in plaats van een blend een malt van 10 tot 12 jaar oud mee naar huis te nemen. Maar het is ook belangrijk op je gezondheid te letten, en daarom geeft Monclús de tip dat het beter is ‘weinig en goed te drinken dan veel en goedkoop. We hebben maar een lever en wat ons lichaam binnenkomst moet van de beste kwaliteit zijn. Slechte producten leiden tot problemen, problemen met de lever en problemen de volgende dag.’

Wat is jouw favoriete whisky? En welke raad je ons aan? Vandaag laten we je kennismaken met twee whisky’s die je hoe dan ook moet proeven:

 TAGS:Jameson 1LJameson 1L

Jameson 1L

 

 

 TAGS:Glen Garioch 15 Years 1LGlen Garioch 15 Years 1L

Glen Garioch 15 Years 1L