Lijk jij meer op Mary Poppins of op Hemingway?

 TAGS:undefined

Alcohol en alcoholische dranken zijn hot, en daarom worden voortdurend onderzoeken gedaan in de sector. Zelfs de meest serieuze en onderbouwde studies worden opgepakt door de media als zij opvallende resultaten opleveren. Een voorbeeld is recent onderzoek van de universiteit van Missouri-Columbia in de V.S., waarin drinkers worden opgedeeld in vier soorten persoonlijkheden.

Het onderzoek met de titel ´Zoeken naar Mr. Hyde: een focus op vijf factoren voor het karakteriseren van ´soorten drinkers´, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction Research and Theory, ontleend de resultaten aan een enquête onder meer dan 300 mannen en vrouwen waarin wordt gevraagd naar hun gedrag als ze sober zijn en wanneer ze ´tipsy´ zijn.

Factoren als extraversie, sympathie, verantwoordelijkheid, intellect en emotionele stabiliteit werden in acht genomen om verschillende soorten drinkers te onderscheiden. Dit leidde tot vier basiscategorieën: ´Mary Poppins´, ´Hemingway´, ´The Nutty Professor´ en ´Mr. Hyde´.

Opvallend is dat een groot aantal van 40% van de ondervraagden valt in de categorie ´Hemingway´, gereserveerd voor mensen die schijnbaar weinig verandering in hun intellectuele vaardigheden en verantwoordelijkheid merken als ze drinken. Ze beschouwen zich als betrouwbaar en in staat om complexe ideeën te verwerken

Mannen zijn dominant in de groep ´The Nutty Professor´, die 20% van de ondervraagden bevat. Deze groep beschouwt zich als introvert en verandert in extrovert als ze drinken.

Vrouwen zijn in de meerderheid in de groep ´Mary Poppins´. In deze groepen bevinden zich de drinkers die ook met een slok op vriendschappelijk, meewerkend, invoelend en vriendelijk blijven (15% van het totaal).

De laatste groep, ´Mr. Hyde´, bevat 23% van de drinkers en wordt opnieuw gedomineerd door vrouwen. Deze drinkers ervaren een afname van intellectuele vaardigheden, bewustzijn en vriendelijkheid als ze drinken, met een neiging tot tijdelijk geheugenverlies. Ook worden zij regelmatig aangesproken of aangehouden wegens hun gedrag.

Hoe het ook zij, wij raden je aan met mate te drinken. En als je drinkt, drink kwaliteitsbier of een goed glas wijn zoals die van onze tips hieronder en je hebt gegarandeerd een fijne ervaring. Proost!

 

 TAGS:Psi 2013Psi 2013

Psi 2013

 

 

 TAGS:Pruno 2013Pruno 2013

Pruno 2013

 

 

Drie cocktails om de herfst goed te beginnen

 TAGS:undefinedIn de herfst zijn cocktails met jenever populair. Hieronder geven we je drie recepten voor makkelijk te maken herfstcocktails.

Peach Bramble

Ingrediënten:

  • 60 ml jenever
  • 30 ml versgeperst citroensap
  • 20 ml suikersiroop
  • 15 ml Peché
  • Fijngehakt ijs naar smaak
  • 1 perzik ter decoratie
  • Een paar kersen ter decoratie

Bereiding:

  1. Kies een ´retro´ glas voor deze cocktail. De klassieke Bramble wordt geserveerd in een laag en smal glas maar andere, modernere versies vereisen een ander glas.
  2. Vul het glas tot de rand met gehakt ijs. Voeg de ingrediënten toe in deze volgorde: jenever, citroensap en suikersiroop.
  3. Mix de ingrediënten en voeg eventueel meer ijs toe. Voeg de perziklikeur of Peché toe.
  4. Versier met een schijfje perzik of een paar kersen.

Southside

Ingrediënten:

  • 60 ml jenever
  • 15 ml suikersiroop
  • Muntblaadjes naar smaak om te decoreren
  • IJs naar smaak

Bereiding:

  1. Kies een klassiek cocktailglas en koel deze in de vriezer.
  2. Meng alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs.
  3. Schud en serveer in het ijskoude glas.
  4. Versier met een paar muntblaadjes.

Elderflower Gimlet

Ingrediënten:

  • 60 ml jenever
  • 20 ml limoensap
  • 20 ml Elderflower Cordial
  • Schaafsel van citroenshil

Bereiding:

  1. Neem een cocktailglas.
  2. Giet alle ingrediënten in het glas samen met ijs.
  3. Schud en serveer in het cocktailglas.
  4. Versier de rand met citroenschaafsel en geniet!

 

 

 TAGS:Martin Miller's GinMartin Miller’s Gin

De welbekende en bejubelde, Martin Miller is een gin die uit liefde geboren is, beleef de fixatie en het beetje waanzin van zijn schepper bij het heruitbrengen van deze gin in 1999. Zijn uitwerkingsproces is uniek en men respecteert hierbij een maximum aan artisanale creatie alsook het verbeteren van de distillatietechnieken van de afzonderlijke ingrediënten. Daarom hebben wij hier een een gin dat miljoenen smaakpapillen heeft verleid en zeker wordt gebruikt om de beste cocktails te maken.

 

 

 TAGS:Gin MareGin Mare

Gin Mare Wordt geproduceerd in een klein vissersdorpje aan de Costa Dorada in Spanje met behulp van plantaardige alle ingrediënten in het Middellandse Zeegebied.

 

 

3 anti-kater cocktails

 TAGS:undefinedZomer betekent zomerfeestjes. En als je katers wilt vermijden heeft je lichaam vocht en energie nodig. Wij hebben 3 cocktails die je helpen als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken.

Banana Blitzer

Deze cocktails helpt je je kater te verslaan dankzij het potasium in de banaan en het ijzer in de amandelmelk. Het hydrateert je lichaam en de kaneel is goed tegen misselijkheid.

Ingrediënten:

  • 1 kopje amandelmelk
  • 1 banaan in schijfjes
  • 1 theelepel honing
  • 1 kopje ijs
  • Kaneel naar smaak

Bereiding:

Mix alle ingrediënten gedurende 1 minuut in de keukenmachine.

Groene Zinger

Met dit drankje laat je misselijkheid en hoofdpijn snel achter je. Het hydrateert en zuivert tegelijkertijd.

Ingrediënten:

  • ½ glas water
  • ½ kop ijs
  • ½ kleine komkommer
  • 1 appel in kleine stukjes
  • ½ avocado
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1 handjevol spinazie

Bereiding:

Meng alle ingrediënten gedurende 1 minuut op hoge snelheid in een keukenmachine.

Berry Reviver

Kokoswater is goed voor je vochtvoorziening en gember helpt je maag te kalmeren.

Ingrediënten:

  • 3 kopjes verse spinazie
  • 1 blokje verse gember ca. 1 cm
  • 1 kop kokoswater
  • ½ kop bevroren bosbessen
  • 1 of 2 theelepels honing
  • ½ kop ijs

Bereiding:

Meng alle ingrediënten 1 minuut in een keukenmachine en serveer direct.

 TAGS:Marmelade van kersen 340gMarmelade van kersen 340g

Marmelade van kersen 340g

 

 

 TAGS:Tomatenjam 270mlTomatenjam 270ml

Tomatenjam 270ml

 

 

Be happy! Word verliefd of drink wijn!

 TAGS:undefinedHet drinken van alcohol geeft een gevoel dat vergelijkbaar is met verliefdheid. En dat verzinnen wij niet, maar blijkt uit een studie van de Universiteit van Birmingham in neurowetenschap. Uit de studie blijkt dat het gedrag van een beschonken persoon gelijk is aan dat van een verliefde persoon. En dat dankzij een oxytocine die ook wel ‘liefdeshormoon’ wordt genoemd.

Oxytocine is een chemische stof in de hersenen die van belang is bij verschillende mentale en fysieke handelingen. Deze stof is bepalend voor sociale interactie en de reacties van geliefden.

De onderzoekers van deze internationale studie kwamen tot de conclusie dat een chemische toename die zich voordoet bij het gedrag dat wordt geassocieerd met altruïsme, vrijgevigheid en empathie ons meer vertrouwen in anderen geeft doordat sociale remmingen als angst, ongemakkelijkheid en stress verdwijnen.

Op deze manier kan een dosis alcohol of oxytocine van invloed zijn op hoe we omgaan met anderen door het verbeteren van de waarneming van vertrouwen. Maar de onderzoekers waarschuwen voor automedicatie, hetzij met hormonen, hetzij door het snel drinken van alcohol, om het zelfvertrouwen te laten toenemen.

Hoewel de gelijkenissen zijn vastgesteld, geloven de onderzoekers niet dat oxytocine kan worden gebruikt als alternatief voor alcohol bij sociale interactie. Maar het is zeker een fascinerend stofje dat, los van mogelijke sentimentele voordelen, mogelijk kan worden ingezet bij de behandeling van psychologische of psychiatrische stoornissen.

Het onderzoek laat zien hoe het gedrag van mensen verandert, en dat kan voordelen opleveren voor mensen met psychologische problemen. De onderzoekers hopen dat deze universitaire studie nieuw licht zal werpen op menselijk gedrag en tot nieuwe inzichten zal leiden bij de behandeling van bepaalde problemen.

Hoe het ook zij, een glas wijn doet niemand kwaad, en daarom bevelen wij een aantal wijnen aan waar je zeker vrolijk van wordt.

 TAGS:Blau 2011Blau 2011

Blau 2011

 

 

 TAGS:Hécula Magnum 2012Hécula Magnum 2012

Hécula Magnum 2012

 

 

Zuid Afrikaanse Oorsprongsbenaming

 TAGS:undefinedZuid Afrika is een van de pioniers van de zogenoemde Nieuwe Wereld landen. Als het over wijn gaat dan was Zuid Afrika zelfs het eerste land wat onder deze naam viel.

De historie van de Zuid Afrikaanse wijn

Het kwam door de Nederlandse kolonist Simon Van der Stel, de eerste gouverneur van de Kaap Kolonie (de Nederlandse Kolonie in Zuid Afrika), dat wijn in 1679 werd geïntroduceerd in Zuid Afrika. Hij was de eerste die een wijngaard plaatste in Zuid Afrika. Het doel van de wijngaard was om zeelieden die langs Kaap de Goede Hoop kwamen te voorzien van wijn. De Groot Constantia wijngaard is vandaag de dag één van de belangrijkste wijngaarden in het land, door zijn historie, traditie en goede wijnen.

Zuid Afrikaanse beschermde oorsprongs benaming

Zuid Afrika kreeg in 1973 voor het eerst een beschermde oorsprongs benaming (BOB), om zijn verschillende wijnproducerende gebieden te kunnen onderverdelen op volgorde van kwaliteit en hoeveelheid wijn er geproduceerd wordt. Het begon met het onderverdelen van de gebieden in Kaapstad:

  • West-Kaap 
  • De Coastal Region: bestaande uit Constantia, Durbanville en Stellenbosch
  • Overberg: bestaande uit: Elgin, Paarl en Tulbagh
  • Breede River Valley met onder anderen: Worcester, Roberson en Swellendam.

Deze gebieden zijn op hun beurt weer verder verdeeld in districten zoals Calitzdorp, Cape Point, Robertson, Paarl, Worcester, Stellenbosch, Tulbagh en Overberg.
Binnen deze gebieden is de beschermde oorsprongs benaming als volgt ingedeeld: West-Kaap, Stellenbosch, Swartland, Walker Bay, Elgin, Robertson en Elim.

Momenteel wordt ongeveer 47% van de Zuid Afrikaanse export aan het Verenigd Koninkrijk verkocht. Verder word 25% aan Duitsland verkocht en 28% aan de rest van de wereld waarbij Canada en de Verenigde Staten de grootste afnemers zijn. 

Omdat Engeland de grootste afzetmarkt is, is de beschermde oorsprongs benaming veelal in het Engels. Dat is ook waarom de ¨Wine and Spirit Board¨ (English Setter Drinks) een aantal wijnen heeft beloond met het label ¨Wine of Origin¨ , wat ze sorteert in 3 categoriën:

Op regio: – Dit refereert naar de regio waar de wijn is geproduceerd en waar de wijn dus zijn unieke karaktereigenschappen vandaan heeft.

Op district: – Dit maakt een onderscheid tussen kleinere wijnbouw gebieden en hun eigenaren.

Op landgoed: – Dit refereert naar een specifiek gebied en naar de druif die hier wordt verbouwd.

Wil je Zuid Afrikaanse wijnen proberen? Laat ons je helpen:

 

 TAGS:Ax Wine Motion Cabernet Sauvignon Classic 2009Ax Wine Motion Cabernet Sauvignon Classic 2009

Ax Wine Motion Cabernet Sauvignon Classic 2009

 

 

 TAGS:Cleefs Classic Collection PinotageCleefs Classic Collection Pinotage

Cleefs Classic Collection Pinotage

 

 

Zou je geen Zuid Afrikaanse wijnen willen proberen? Of heb je ze al geprobeerd? Vertel ons wat je van ze vindt!

Nieuwe wijngerelateerde banen

 TAGS:undefinedDe toegenomen consumptie van wijn wereldwijd zorgt voor nieuwe banen die te maken hebben met de wereld van de wijn, waar vooral de nieuwe generaties van profiteren. De technologie drukt een stempel op deze nieuwe vraag op de arbeidsmarkt, evenals in andere sectoren, en er worden vooral etnologen gevraagd en mensen met verstand van social media of andere digitale middelen.

Eén van de nieuwe banen is die van blogger of community manager, die helpen bij het op de markt zetten van producten voor met name exporterende wijnproducenten. De aanwezigheid op sociale media is essentieel voor het informeren van bestaande en het aanwerven van nieuwe klanten.

Andere mogelijkheden zijn er voor ontwikkelaars van digitale apps over gastronomie, en in het specifiek over wijn. Zo zijn er nu traceersystemen die werken met de technologie NFC (Near Field Communication).

Het aantal startups blijft toenemen, en er zijn er ook met een wijnsmaak. Vooral interessant zijn degenen die gebruikers laten participeren om, met hulp van kenners, een wijn te kiezen voor elke gelegenheid, degenen die zijn ontwikkeld als hulp voor professionele wijnproevers, startups met tools voor het beheer van een wijngaard…

Verder is er vraag naar mensen die kunnen helpen met kennis en tools voor het checken van de gezondheid van de wijnstok en bijvoorbeeld het rijpingsproces van de wijn. Consumenten worden steeds veeleisender en daarom is er behoefte aan kwaliteit in alle processen van de wijnproductie. Daarom zijn er ook banen op het gebied van impact op het milieu, bouwkundige kwaliteit of duurzame productiemethodes.

Tot slot zijn er mogelijkheden op het gebied van public relations in het buitenland. Er worden mensen gevraagd met verstand van wijn, maar ook met talenkennis en kennis van buitenlandse markten om te kunnen opereren in verschillende landen.

 TAGS:Enate Chardonnay 234 2014Enate Chardonnay 234 2014

Enate Chardonnay 234 2014

 

 

 TAGS:Enate Tapas 2012Enate Tapas 2012

Enate Tapas 2012

 

 

Wijnen uit Zuid Afrika

 TAGS:undefinedDe eerste wijnproductie in Zuid Afrika was in februari 1659. Het begin was zeker niet makkelijk voor de Nederlandse kolonisten die nauwelijks kennis hadden van het verbouwen van wijn. Tussen 1680 en 1690 kwam die nodige kennis uiteindelijk met een groep Franse vluchtelingen, de Hugonoten, die de traditie van Franse wijnmakerij met zich mee brachten. Deze Hugonoten moesten zich wel leren aanpassen aan de specifieke condities in de regio. De grote verschillen in het klimaat en de gronden van de Kaap was het eerste obstakel wat ze moesten overkomen. Verder was er nog het probleem dat er geen export markt voor Zuid Afrikaanse wijnen bestond, dit probleem loste uiteindelijk zichzelf op. De Britse overname in de eerste helft van de 19e eeuw opende de weg naar de belangrijkste markt voor de Zuid Afrikaanse wijnen: Engeland. 

Vervolgens waren er veel klimaat schommelingen en economische en politieke veranderingen, zo kwam er ook phylloxera (bladluis). Maar in deze eeuw is de Zuid Afrikaanse wijn industrie ook doorontwikkeld waardoor de kwaliteit van de Zuid Afrikaanse wijnen dusdanig steeg dat ze ook een aantal van de meest bekende wijnen ter wereld begonnen te produceren.

Zuid Afrikaanse wijn variëteiten

In Zuid Afrika vinden we een aantal van de meest voorkomende druifsoorten ter wereld zoals Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz en andere minder bekende soorten die bijvoorbeeld gecreëerd zijn in de regio. De meer zeldzame variëteiten:

Wit:

Cape Riesling, is één van de beste soorten gemaakt in Zuid Afrika, vergeleken met de Franse Crouchen Blanc, Chenel, is het een lokale kruising tussen Chenin Blanc en Ugni Blanc. Chenin Blanc, beter bekend als Steen, geeft de wijn een frisse, fruitige smaak en zorgt ervoor dat hij makkelijk te drinken is. Clairette Blanche is één van de favoriete soorten van Zuid Afrikaanse producenten. Deze druif geeft de wijn een laag alcohol gehalte en een lage zuurgraad. Ondanks dat hij weinig word gebruikt om cépages wijnen mee te maken is hij vaak een essentieel bestandsdeel voor vele wijnen. Dan is er ook nog Bukettraube, oorspronkelijk uit Duitsland, Colombard, Emerald Riesling, Muscat uit Alexandrië (ook wel Hanepoot genoemd), Muscadel, Palomino, Rhijn Riesling.

Rood:

Cinsaut is een veelzijdige soort die vroeger bekend stond onder de naam Hermitage, maar die vandaag de daag steeds meer terrein wint. Pinotage is een lokale kruising tussen Pinot Noir en Cinsaut (Hermitage). Deze kruising zorgt voor een fruitige wijn met een volle body die nog 2 a 3 jaar nodig heft om volledig te ontwikkelen.
Souzao komt oorspronkelijk uit Portugal en geeft wijn een uitstekende kleur. Andere variëteiten zoals de Gamay Noir, Red Muscadel, Red Barocca en de Zinfandel komen ook voor in Zuid Afrikaanse wijnen.

 TAGS:Diemersfontein Pinotage 2013Diemersfontein Pinotage 2013

Diemersfontein Pinotage 2013

 

 

 TAGS:Buitenverwachting Chardonnay 2013Buitenverwachting Chardonnay 2013

Buitenverwachting Chardonnay 2013

 

 

Is het Blue Curaçao? Nee, het is blauwe wijn!

 TAGS:undefinedTot nog toe hebben we rode, rosé, witte en diep rode wijnen gezien… maar geen blauwe! Alhoewel er wel blauwe champagne bestaat is blauwe wijn iets nieuws uit Spanje. Dit is de eerste blauwe wijn ter wereld. Indrukwekkend, niet?

Deze wijn heet Gik Live!, en is ontwikkeld door een aantal jonge entrepreneurs uit Baskenland. De kleur is niet het enige wat anders is, de smaak is ook zoeter dan die van de meeste andere wijnen. De ontwikkeling van deze wijn is het resultaat van een project dat werd uitgevoerd in een samenwerking tussen de Universiteit van het Baskenland (UPV-EHU) en Azti Tecnalia, de voedsel onderzoek afdeling van de Baskische regering. 

Deze wijn kan worden aangepast, toen de eerste lading werd vrij gegeven (ongeveer 400 flessen), was deze wijn ontwikkeld in een kelder van El Bierzo. Maar de volgende blauwe wijnen kunnen ook worden gemaakt met andere druiven en door andere wijnmakers. Hij kan om die reden verschillen van wat de klant in gedachten heeft indien deze eerst deze blauwe wijn heeft geprobeerd.

Deze entrepreneurs zijn afgestapt van de normale normen voor het maken van wijn, omdat ze iets wilden maken wat niet traditioneel was maar iets wat ze zelf goed vonden. Het is ook benoemenswaardig om te zeggen dat hij volledig mileuvriendelijk is ontwikkeld. Het is dan ook te verwachten dat de verkoop van deze wijn vooral word gericht op jonge mensen danzij zijn innovatie, smaak en kleur.

Om de kleur die ze zoeken te creëren gebruiken ze een technologisch proces om de pigmentatie van de druiven te beïnvloeden. Word hij verkocht? Jazeker, online voor een eerlijke prijs van 10 euro per fles, via hun website,  gik.blue. De wijn bevat 11.5% alcohol en het doel van de bedenkers was zeker niet om te concureren met de Designations of Origin die al bestaan. Ze stellen wel voor om deze wijn koud te drinken omdat hij behoorlijk zoet is.

Vandaag raden we je wat traditionelere wijnen aan van El Bierzo, mis ze niet!

 TAGS:Pétalos del Bierzo 2012Pétalos del Bierzo 2012

Pétalos del Bierzo 2012: Pétalos del Bierzo 2012: is een rode wijn uit de Bierzo DO gemaakt van Mencía uit 2012 met een alcoholpercentage van 14%.

 

 

 TAGS:Dominio de Tares Cepas Viejas 2009Dominio de Tares Cepas Viejas 2009

Dominio de Tares Cepas Viejas 2009: Dominio de Tares Cepas Viejas 2009: is een rode wijn uit de Bierzo DO gemaakt van top Mencía uit 2009 met een alcoholpercentage van 14.5%.

 

De vorm van een wijnglas bepaalt de smaak van de wijn

 TAGS:undefinedHet is algemeen bekend dat voor verschillende wijnen verschillende vormen glazen moeten worden gebruikt. Sommige glazen zouden de smaak van de ingrediënten aanzetten door specifieke eigenschappen te benadrukken. Tot nog toe hebben we echter nog geen bericht gehad over hoe de vorm van het glas de smaak van de wijn zelf zou kunnen veranderen.

Hier is onlangs verandering ingekomen door onderzoek van een aantal Japanse onderzoekers die ethanol dampen uit een wijnglas onder de loep namen met een speciale camera op de Tokyo Medical and Dental University. Dit experiment maakt gebruik van een geïmpregneerd gaas met het enzym alcohol oxidase, waarbij licht gewicht moleculaire alcoholen worden omgezet in aldehyden en waterstofperoxide. Dit gaas word ook geïmpregneerd met peroxidase en luminol om vervolgens op een glas wijn te worden geplaatst. De chemische reactie die daarna ontstaat zorgt voor een verandering in kleur die word waargenomen en geanalyseerd met behulp van de camera.

Dus, afhankelijk van de vorm van het glas en de temperatuur van de wijn worden er verschillende foto´s genomen. De fotos laten ons veranderingen in smaak en geur zien die we zouden waarnemen wanneer we dezelfde wijn uit verschillende glazen zouden drinken. 

De onderzoeksleider, Kohji Mitsubayashi, onthulde dat bij 13º C de concentratie alcohol die ontsnapt in het midden van het glas minder is terwijl er juist meer aan de rand van het glas aanwezig is. Dit ring patroon binnen het glass zorgt er dus voor dat de wijn kan worden geroken zonder daarbij ook de aanwezige alcohol te hoeven ruiken.

Contraversieel gezien valt vooral bij hogere temperaturen en vreemde glas (rechte glazen, Martini glazen, etc…) vormen het patroon weg en de wijn verliest dan zijn karakteristieke eigenschappen. Het design van de wijnglazen speelt dus een beslissende rol in het genieten van wijn. Dit systeem is ook aan het ontwikkelen als een hulpmiddel bij het ontwikkelen van een perfect desigen voor wijnglazen.

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2005Viña Ardanza Reserva 2005

Viña Ardanza Reserva 2005: Viña Ardanza Reserva 2005: is een rode wijn uit de Rioja DO bestaande uit tempranillo en granacha. Het alcohol gehalte is ongeveer 13,5º.

 

 

 TAGS:La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004

La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004: La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004: een rode wijn uit Rioja geproduceerd met graciano en tempranillo uit 2004 met een alcohol percentage van 12,5%.

 

Tips voor het tappen van bier

 TAGS:undefinedVoor sommige mensen is het serveren van tapbier een kunst. Als het voor jou niet zo is zeg dat dan tegen Javier Sánchez. Hij is de winnaar van de II Estrella Galicia National Championship of Professional Beer Serving. Sánchez geeft ons een aantal tips om ons te leren hoe je een goed biertje tapt.

  • Ervaring en omgeving. Het mag duidelijk zijn dat om goed bier te kunnen tappen, ervaring één van de belangrijkste dingen is. Sánchez werkt als sinds 1987 in de horeca en heeft een lange carrière in het tappen van bier.
  • Variabelen. Om een goed biertje te serveren moet je een aantal factoren in de gaten houden. Denk daarbij aan het verschil tussen tap en flesjes bier en het verschil in het type bier en waar het bier vandaan komt.
  • Voorbereiding. Voordat je het glas vult met bier moet je ervoor zrogen dat het glas goed koud is. Dit helpt bij het voorkomen van teveel schuim.
  • De positie van het glas. Wanneer we het glas gaan vullen met bier, kun je dat het beste doen onder een hoek van 45 graden en het glas dan geleidelijk in een rechtopstaande positie bewegen. Je moet de hoeveelheid schuim wel in de gaten houden (op deze stap komen we later nog terug).
  • Het schuim. Schuim is belangrijk als je bier tapt. Het zit bovenin je glas en wordt meestal gecreëerd tijdens de 2e stap van het bier tappen. In Nederland is een schuimlaag van 2 vingers de regel, buiten nederland verschilt het echter heveel schuim men prefereert. Het schuim is één van de belangrijkste verschillen tussen tapbier en flesjes bier.
  • Tap bier. De populaire “cañas” geserveerd in de Spaanse bars behoren tot de meest gewaardeerde tapbieren. Om dit bier te tappen moet je de kraan openen voor ongeveer 25%. Men zegt dat de “caña” met drie lagen schuim de beste is.
  • Fouten. Als een bier een te grote schuimkraag heeft dan is hij niet goed geserveerd. Om dit probleem op te lossen moet je het schuim verweideren door meer bier in het glas te schenken. Geen zorgen, een foutje is snel gemaakt en iedereen doet het wel eens verkeerd.

Dus al met al is het bier zelf net zo belangrijk als de manier waarop het wordt geserveerd. Oefening baart kunst en vergeet niet te genieten!

 TAGS:Duff BeerDuff Beer

Duff Beer

 

 

 TAGS:Isleña Caja 24 UnidIsleña Caja 24 Unid

Isleña Caja 24 Unid