5 bestemmingen waar je als wijntoerist je hart kunt ophalen

 TAGS:undefined

 

Als je van wijn houdt spreekt je waarschijnlijk ook het wijntoerisme aan. We bevelen je in twee artikelen de 10 meest noemenswaardige bestemmingen aan die je niet snel zult vergeten en een uitstapje waard zijn.

1. Las Vegas

Las Vegas biedt van alles en er zij ook verscheidene plekken om van een goede wijn te genieten. Ondanks dat er geen wijnranken te zien zijn kunnen we toch wijn proeven. Er worden wijnproeverijen georganiseerd met verrassende nieuwe en vooraanstaande maar ook de meest luxe en gewaagde wijnen. Een bezoek aan het Cosmopolitan Hotel is aan te bevelen wiens bar gespecialiseerd is in hooggeplaatste italiaanse wijnen.

2. Bordeaux

Deze Franse streek kent geen geheimen meer voor degenen die de Franse wijngebieden goed kennen, aangezien de beste wijnen hier vandaan komen. In Bordeaux heeft de bezoeker de mogelijkheid om een van de meest historische wijnkelders ter wereld te bezoeken en tevens van het prachtige landschap te genieten. Wij bevelen aan om een keuze te maken uit een van de restaurants met een Michelin ster zoals die van Joël Robuchon, La Grande Maison Hotel of het restaurant Le Pressoir d´Argent van de alom bekende Gordon Ramsay in het Grand Hôtel de Bordeaux.

3. Margaret River

De wijnstreek Margaret River bevindt zich in de meest westelijke punt van Australië. Deze traditionele wijnstreek verrast niet alleen door de hoge kwaliteit van de wijnen maar ook door de zandstranden met kristalhelder zeewater. De Margaret rivier heeft zijn naam verbonden aan de daaraanwezige druivensoorten Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Er worden ook wijnen gemaakt op basis van Sauvignon Blanc en ook de Malbec en Chenin kunnen als alternatief gekozen worden.

4. Alto Adige

Deze streek tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt in de Italiaanse Alpen en wordt beschouwd als de meest noordelijke wijnstreek van Italië. Alleen het landschap is al de moeite waard voor een bezoek maar ook de typische verfijnde gastronomie uit de Alpen en de uitzonderlijke wijnen zijn een streling voor de tong. Er worden zowel frisse witte wijnen als smakelijke rode wijnen vervaardigd.

5. Paso Robles

In deze Noordamerikaanse streek biedt men activiteiten waar wijn een rol in speelt. Gelegen tussen San Francisco en Los Angeles, biedt Paso Robles mogelijkheid om de prachtige wijnlanderijen te combineren avontuurlijke activiteiten zoals kayakvaren in het meer van Santa Margarita. De gastronomie en het traditioneel gebrouwde bier zijn de andere trekpleisters van de streek.

 Als je meer gebieden voor wijntoerisme wilt ontdekken, lees dan ook ons andere artikel: 8 suggesties voor wijntoerisme om een succesvolle vakantie te plannen. Lees ook: de meest meest interesante toeristische wijnroutes in Spanje.

 

 TAGS:Kellerei Kaltern Caldaro Cabernet-Merlot Alto Adige 2014Kellerei Kaltern Caldaro Cabernet-Merlot Alto Adige 2014

Kellerei Kaltern Caldaro Cabernet-Merlot Alto Adige 2014

 

 

 TAGS:Stachlburg Merlot 2009Stachlburg Merlot 2009

Stachlburg Merlot 2009

 

 

Het belang van de opvoeding bij een verantwoord drinkpatroon

 TAGS:undefined

De alcoholconsumptie onder de jongste bevolkingsgroep groeit ieder jaar. De cijfers spreken voor zich. Volgens het Catalaanse Bureau voor Volksgezondheid (Agencia de Salut Pública de Catalunya) erkent meer dan de helft van de jongeren van 17 jaar dat ze zich op z´n minst één maal in de afgelopen maand hebben bezopen. Er is daarom meer maatschappelijk bewustzijn nodig en een juiste opvoeding in de familiekring en ook onderwijzers hebben een belangrijke taak om het voortdurende alcoholprobleem uit de weg te ruimen. Laten we eens kijken welke factoren er verbeterd kunnen worden om het alcoholgebruik onder de jongste bevolkingsgroep terug te brengen.

Het bevorderen van goede levensgewoonten. Betere eetgewoonten en een gezondere levensstijl kunnen de enorme alcoholconsumptie remmen. Jongeren drinken hoofdzakelijk voor de lol en er moeten daarom andere mogelijkheden gezocht worden die ook voor vertier kunnen zorgen en zodoende alcoholverbruik te kunnen vermijden.

Meer lichaamsbeweging. Sport is een vrijetijdsbesteding die bijdraagt aan een actiever levenspatroon. Zowel doordeweeks en vooral in de weekenden kunnen in groepsverband, extreme sportvormen en avontuurlijke activiteiten uitgevoerd worden die een onvervalste stoot adrenaline geven en die men ook soms voelt bij het nuttigen van alcohol.

Opvoeding in de familiekring. Onderzoeken hebben in de laaste jaren bewezen dat naarmate de leeftijdsgrens daalt wat betreft het alcoholgebruik, het tolerantieniveau bij de families met betrekking tot dit probleem toeneemt. Het zou misschien goed zijn als ouders en kinderen meer zouden communiceren om een passende thuisconsumptie van drank te bevorderen en te kennen geven wat er wel en niet gedronken mag worden.

Betere voorlichtingscampagnes op scholen. Iets soortgelijks is er ook op de scholen aan de hand aangezien de alcoholcampagnes niet veel uithalen. Nieuwe waarden, nieuwe samenlevingsvormen en derhalve nieuwe opvattingen zijn noodzakelijk om dit probleem een halt toe te roepen.

Het is tenslotte niet de bedoeling om alles in overmate te verbieden maar er moeten ook andere mogelijkheden aangeboden worden om de vrije tijd op een nuttige manier te besteden. Dit zal ongetwijfeld de beste manier zijn om de jongeren erop te wijzen dat een matig alcoholgebruik alleen maar bijdraagt aan een groter drinkgenot en dat dranken zoals wijn ook nog eens goed voor de gezondheid zijn.

Wist je dat een bezoek aan een café gezond is?

 TAGS:undefined

 In Spanje zijn er meer café´s dan welke vestigingen dan ook. Een bezoekje aan de bar om wat te smikkelen, wat bij te praten en een glas wijn te drinken, behoort dan ook tot de favoriete bezigheden in dit land. Dit is niet vreemd want een recent onderzoek van de Universiteit van Oxford heeft bekrachtigd dat we ons vrolijker, gezonder en blijer voelen als we naar de bar gaan.

Dit ligt aan het feit dat pubs en café´s als een ontmoetingspunt gezien worden en die ons beter doen voelen aangezien de persoonlijke ontmoetingen met mensen van groot belang zijn om vriendschappelijke banden te handhaven. Dit onderzoek geeft aan dat mensen die café´s bezoeken in de buurt van hun woon- of werkplek, nauwere banden met hun vriendenkring ontwikkelen.

Men zegt dat pubs en café´s een duurzaam sociaal netwerk helpen op te bouwen wat een de ene kant ons gelukgevoel versterkt en aan de andere kant onze algehele gezondheid verbetert. De auteurs van het verslag benadrukken dat het maken en handhaven van een vriendenkring op een persoonlijke wijze dient te gebeuren en dat de sociale netwerken en de gehele digitale wereld slechts aanvullend werken en uiteindelijk het menselijk contact niet kunnen vervangen.

De onderzoekers van de Afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit van Oxford hebben ontdekt dat wijkbars of buurtkroegen en café´s die zich in kleine plaatsjes bevinden, beter dienst doen als ontmoetingspunt dan de café´s die in de stad liggen aangezien het in het drukke centrum moeilijker is om hechte vriendenbanden te handhaven.

Het onderzoek richt zich ook op andere aspecten en heeft dan ook vastgesteld dat een gematigde alcoholconsumptie het welzijn verbeterd en ook sommige (hoewel niet alle) sociale vaardigheden versterkt. Deze vaardigheden nemen af namate de alcoholconsumptie stijgt.

De onderzoekers beschrijven een bar of een pub als een plek waar men de eigenaar en andere stamgasten vaak persoonlijk kent. Er is tevens doorgelicht dat deze locaties een sociaal milieu op zich vormen en waar men kan genieten van een drankje in gezelschap van vrienden op een verantwoorde wijze in een gemeenschappelijke kring. Ze moedigen de bevolking zelfs aan om een bar op het oog te hebben in de buurt van hun woon- of werkplek.

 TAGS:Aviva RoseAviva Rose

Aviva Rose

 

 

 TAGS:Aviva PlatinumAviva Platinum

Aviva Platinum

 

 

Cocktails geïnspireerd door de schrijver Roald Dahl

 TAGS:undefined 

Een Londens restaurant genaamd Rocket heeft een aanbieding in de verkoop gedaan met de keuzes tussen 4 cocktails geinspireerd op verschillende novelles van de beroemde Britse schrijver Roald Dahl. Gebruikmakend van het feit dat we nu de Internationale dag van het boek hebben, willen we deze fantastische cocktails met je delen.

Mr. Fox

Mr. Fox is een cocktail geinspireerd door de roman van 1968 Dahl’s Fantastic Mr. Fox. Het wordt bereid met zubrowka wodka, vlierbloesemlikeur St. Germain, wortel, citroen en appelsap.

The Witches

Op zijn beurt, is The Witches de tweede cocktail, geinspireerd op de gelijknamige roman gepubliceerd in 1983. Voor zijn bereiding gebruikt men Havana Club rum, kokos rum van Koko Kanu, crèmelikeur van bramen, bramen en citroensap.

Marvelous Medicine

Fans van Marvelous Medicine van deze respectabele schrijver kunnen genieten van deze keuze die er stralend blauw uitziet en bereid wordt met Whitley Neill jenever, Blue Curacao, perziklikeur, citroensap en eenvoudige siroop.

Charlie and the Chocolate Factory

En tot slot, is de vierde cocktail geïnspireerd door niets meer en niets minder dan door Charlie and the Chocolate Factory. Voor deze zoete en heerlijke cocktail wordt Chivas Regal, El Dorado rum, Mozart chocolade likeur en chocolade ijs gebruikt.

Het initiatief is onderdeel van de samenwerking met Broadgate Circle ter ondersteuning van hun voorjaarscampagne “Literary Greats”. Broadgate Circle is een cirkel gevormd in Londen, die restaurants, cafetaria’s en bars, ambulante verkopers van voedsel en sportaccomodaties  groepeert, waar je kunt eten en een tijdje fijn kunt doorbrengen dat je kunt optellen bij de trend van cocktails geïnspireerd op vertellende verhalen.

Dus je weet nu, dat als je door Londen reist, laat niet na om enkele van deze bars te bezoeken en laat je verleiden door hun literaire stem. Hoewel, als je niet op reis bent, zou je met een beetje creativiteit en handigheid ze thuis kunnen maken.

 

Een biertje op z´n tijd kan geen kwaad

 TAGS:undefinedWe hebben het al eens eerder gehad over de voordelen van bier en uit steeds meer onderzoeken blijkt dat wij er niet naast zaten, mits het natuurlijk met mate gedronken wordt. In dit geval is het de Spaanse Vereniging van Artsen in Eerstelijnzorg (Semergen) die een nieuw onderzoek heeft gepubliceerd over de voordelen van een gematigde bierconsumptie op de gezondheid. Dit zijn de conclusies:

Voedingsstoffen: Een van de eigenschappen van bier is dat het allerlei voedingstoffen en bioactieve samenstellingen levert die de gezondheid ten goede komt. Het biedt het lichaam o.a. meer energie en is aan te raden bij mensen die een lage bloeddruk hebben.

Bescherming voor hart en bloedvaten: Uit het onderzoek blijkt ook dat bier een cardiovasculaire beschermingseffect heeft als het met mate gedronken wordt. Dit helpt mensen te beschermen die kwetsbaar zijn voor hart- en vaatziekten.

Antioxidanten: Bier is een prima drank en is rijk aan natuurlijke antioxidanten die de bescherming van het organisme bevordert.

Caloriearm: Volgens de artsen van dit onderzoek is bier laagwaardig gegist en bevat daarom een lage hoeveelheid caloriën.

Vitaminen: Dankzij het ontwikkelingsproces en de inhoudelijke voedingsstoffen, bevat bier bovendien vitamines, polyfenolen, vezels, mineralen en koolhydraten. De artsen hebben erkend dat bier hierdoor een plaats heeft verworven in het gezonde mediterrane dieet. Welliswaar werd wel benadrukt dat bier met mate genuttigd dient te worden en dat het alleen gezond is als men er zowel een goed voedingspatroon erop na houdt alswel een gezond levenspatroon.

 TAGS:OrvalOrval

Orval

 

 

 TAGS:Bush de Nuits 75clBush de Nuits 75cl

Bush de Nuits 75cl

 

 

2 Cocktails om je spijsvertering te helpen

  TAGS:undefined

Combinatie met citrus slush

Deze cocktail is zeer eenvoudig te bereiden en geeft een echt verfrissend en heerlijk resultaat, je kunt het serveren na een overvloedige maaltijd als digestief.

Behalve zijn aantrekkelijke uiterlijk bevat deze cocktail veel vitamine C dankzij de aanwezigheid van sinaasappelsap, mandarijn en citroen, die helpen met het versterken van de bescherming. Bovendien kun je de versie zonder alcohol bereiden, zodat de kleine kinderen in huis zich erbij behorend voelen op het moment van opdienen en genieten.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 10 sinaasappelen
  • 10 mandarijnen
  • 1 citroen
  • 2 scheppen suiker
  • Wodka, jenever of rum naar smaak.

Bereiding:

  1. Indien u over een slushmaker beschikt, plaats deze gedurende 4 uur in de vriezer.
  2. Plaats anders 12 ijsblokjes in de blender samen met de suiker en giet de inhoud in twee cocktailglazen.
  3. Giet het sap van de vooraf bevroren en geblende sinaasappels, citroenen en de mandarijnen in de glazen.
  4. Meng de ingrediënten voorzichtig in de glazen om te voorkomen dat de slush voortijdig smelt.
  5. Voeg wodka, jenever of rum naar smaak toe aan de drank in de glazen van de volwassenen. Indien je een alcoholvrije versie maakt, kun je deze op een andere manier versieren  om ze te identificeren, oftewel met een schijfje sinaasappel of citroen.
  6. Serveer direct en geniet.

Champagne cocktail met rode vruchten

Deze cocktail heeft een heerlijke zoete smaak. Neem het met aardbeien, nu is de beste tijd.

Ingrediënten:

  • 6 suikerklontjes
  • 6 eetlepels Angostura (optioneel)
  • 1 limoenschil 200 gram rood fruit (aardbeien, frambozen of bramen)
  • 750 milliliter koude champagne

Bereiding:

  1. Plaats een suikerklontje in het champagneglas type fluit en voeg een scheutje bitter toe.
  2. Snijd de schil van een citroen in dunne plakjes.
  3. Verdeel de rode vruchten in de glazen en vul ze met champagne.

Indien je meer cocktailrecepten wilt zien, mis deze heerlijke cocktails niet die je bovendien zullen helpen om je lijn te behouden.

 

 TAGS:Trouillard Blanc de Noirs Extra BrutTrouillard Blanc de Noirs Extra Brut

Trouillard Blanc de Noirs Extra Brut

 

 

 TAGS:Laurent Perrier Brut 200mlLaurent Perrier Brut 200ml

Laurent Perrier Brut 200ml

 

 

Wat drinkt men liever: wijn met een hoger of juist met een lager alcoholgehalte?

 TAGS:undefinedDe smaken veranderen en bepaalde modeverschijnselen van vroeger blijken nu volledig uit de tijd te zijn. Dit geldt ook voor wijnen. Onderzoeken van het Basque Center on Cognition, Brain and Language (BCBL) en het Basque Culinary Center (Spanje), brachten opvallende resultaten aan het licht over bepaalde aspecten omtrent wijnconsumptie.

Bij het vervaardigen van een winstgevende wijn, houden velen producenten rekening met de behoeften en voorkeuren van de consument. Vooral als het gaat om wijnen met een hogere of lagere alcoholgraad, wordt hier veel waarde aan gehecht.

Om uit te vinden of men van robuuste wijn of juist meer van een minder koppige wijn houdt, hebben de eerdergenoemde instanties hun onderzoeken toegespitst op een selectieve wijnproeverij van acht verschillende wijnsoorten ingedeeld in groepen van twee. Het ondeling verschil lag in de alcoholgraad aangezien elk paar wijnen dezelfde druivensoort en zuurgraad bevatten.

Volgens de onderzoeken kwam men tot de slotsom dat de deelnemers aan de proeverij zich veel geïnteresseerder toonden in wijnen met een lagere alcoholgraad. Hieruit blijkt dus dat de consument die tussen twee wijnen van hetzelfde druivensoort moet kiezen, toch de voorkeur geeft aan de milde wijnen met een lagere alcoholgraad.

De onderzoeksleiders zijn van mening dat de wijnen met een lagere alcoholgraad het concentratievermogen in de hersenen verhogen. Hieruit wordt ook naar voren gebracht dat de wijndrinker meer op belangrijke aspecten let zoals de geur, het aroma en uiteindelijk de smaak als het gaat om lichtere wijnen. Verder blijkt dan ook dat de consument meer geniet van de wat lichtere wijnen, die minder alcohol bevatten.

Door deze onderzoeken richten de bedrijven zich meer op funcionele en commerciële aspecten om een aantrekkelijke wijn te produceren. De wijnproducenten hechten steeds meer waarde aan het zogeheten neuromarketing, een discipline die direct in verband staat met de smaak van de consument.

 TAGS:La Planta 2014La Planta 2014

La Planta 2014

 

 

 TAGS:Pago de los Capellanes Joven Roble 2013Pago de los Capellanes Joven Roble 2013

Pago de los Capellanes Joven Roble 2013

 

 

Onfeilbare tips om kaas en wijn te combineren

 TAGS:undefined

Kaas is in gastronomisch opzicht een van de smaakvolste spijzen die er zijn. Angezien iedere kaas anders is en vele smaaksensaties teweegbrengt, kunnen zij ook prima met vele soorten wijnen gecombineerd worden. Laten we eens kijken naar een aantal foefjes om kaas en wijn op een perfecte manier ineen te laten strengelen. Weet je wellicht al de beste combinaties? Een goede keuze is noodzakelijk om optimaal te kunnen genieten.

De eerste smaak

Sommige zachtere of vettere kazen zijn soms beter te combineren met witte wijnen of robustere rode wijnen. Dit hangt van allerlei factoren af zoals de textuur, de zuurgraad of de romigheid. Als hoofdregel bevelen wij aan om eerst een klein stukje kaas afzonderlijk te proeven en deze naderhand te combineren met een wijn. Op deze wijze kunnen we precies te weten komen of de smaak van de kaas ten ondergaat aan de wijn of dat de smaak juist versterkt wordt.

Brie-kazen

De franse brie-kazen zijn in de regel zacht en romig. Deze kazen zijn dan ook onweerstaanbaar als ze gecombineerd worden met met wijnen die gemaakt zijn met chardonnay druiven die juist de romigheid ervan versterkt.

Parmezaanse kaas

De welbekende italiaanse parmezaanse kaas past prima bij rode wijnen, maar hij komt het best tot zijn recht bij een italiaanse chianti, een populaire wijn uit de Toscane die zowel in rosé als rood te verkrijgen is.

De blauwgeaderde kazen

Krachtig, stevig, pittig en scherp. De blauwe kazen zijn robuust van smaak. Daarom passen dit soort kazen zoals Gorgonzola zeer goed bij Port en kan een doorsnee blauwe kaas met een Riesling wijn gecombineerd worden.

Feta kaas

Deze kaas komt oorspronkelijk uit Griekenland en Italië maar is nu overal verkrijgbaar en zeer gebruikelijk in de landen die aan de Middellandse Zee liggen. De kaas wordt verwerkt in salades en pasta gerechten. De wijn die bij deze kaas gedronken kan worden is de Franse Beaujolais.

Krachtige kazen

Andere, niet blauwgeaderde kazen zijn in de regel wat sterk van smaak, en kunnen pittig tot scherp zijn. In deze groep bevindt zich onder andere de cheddar kaas die goed combineert met een heerlijke Cabernet Sauvignon; Goudse kaas past weer beter bij een Merlot wijn en Gruyere komt goed tot zijn recht bij een Sauvignon Blanc, buiten andere rode wijnen.

 

7 foute mythen over whisky

 TAGS:undefinedWhisky is waarschijnlijk de distillering bij uitstek, waarover men het meeste spreekt, en  ook de meeste misvattingen heeft. Het zal je helpen om nog meer te genieten van deze mythische drank door enkele vooroordelen toe te lichten.

1. Men moet hem puur drinken

Als men begrijpt dat whisky 40 procent alcohol heeft, zou men ook  kunnen begrijpen waarom het nodig is om een beetje water toe te voegen aan het glas: na het drinken van meer dan drie glazen, zullen de smaakpapillen  in slaap vallen waardoor de smaak van whisky verloren gaat.

Niet alle whisky’s moet  men nuttigen in een glas zonder ijs en dit hangt af van de manier waarop de likeur gerijpt is. Er zijn whisky’s die heel donker, krachtig van smaak en aroma zijn, die het nodig maken een ijsklontje bij de likeur te doen om hem te kunnen nuttigen.

2. Hoe duurder, hoe beter

De belangrijkste raad hier is om alle mogelijke whisky’s te proeven en de lekkerste te kiezen.

Hoe rijper, hoe duurder de whisky is, maar dat wil niet zeggen dat dat het enige is wat de kwaliteit bepaalt, omdat er whisky’s kunnen  zijn met korte rijping in het vat die heel aangenaam zijn. Er zijn dranken met korte rijping voor een goede prijs waarvan men enorm kan genieten, alles is een kwestie van weten een whisky te kiezen.

3. Men moet het snel drinken

Om te genieten van whisky is het niet nodig om het in grote hoeveelheden of heel snel te nuttigen. In tegenstelling tot tequila of vuurwater, moet men whisky langzaam drinken om het te proeven.

4. Het moet niet genuttigd worden in glas met voet

Hoewel sommige mensen het vreemd zullen vinden whisky te drinken in glas met voet en zonder ijs, drinken de Schotten al jaren uit de zogeheten quaich (holle kom met twee handvaten, meestal gemaakt van zilver, aluminium of hout).

5. Whisky is om zich te warmen

In Columbia, bijvoorbeeld, is het gebruikelijk whisky te drinken om af te koelen, terwijl het in Schotland is om zich te warmen. Het is een persoonlijke keuze, een kwestie van smaak.

6. Goedkope whisky veroorzaakt een kater

Goedkope whisky heeft hetzelfde percentage alcohol als dure. Maar als je hyperactiviteit, fysiek verbruik, uitdroging, mentale geëxalteerdheid en snelheid  toevoegt in het uur van het drinken en een slecht dieet, omdat je er niet bij eet maar het alleen drinkt, kan het sporen van een kater geven.

Indien men whisky drinkt tijdens het eten en in het verloop van een gesprek, is de inname niet zo hoog.  Er zijn echter verschillen tussen single malt en blends (flessen die malt en andere granen samenvoegen). Scheikundig is bewezen dat single malt in mindere mate een kater geeft, doordat het een lagere concentratie suiker bevat.

7.  Samenvoegen  gaat niet met whisky

Het samenvoegen met whisky is anders dan met wijn, maar het kan samengevoegd worden. Als het gaat om een zoete whisky van 12 jaar, fruitig of fris met scheuten van amandel, zou het kunnen smaken  met de frisse smaak van een visgerecht, een tartaar van tonijn of een gegrilde inktvis. Wanneer men whisky en eten samenvoegt, stellen sommige sommeliers voor om het te nuttigen met een beetje water of ijs.

 TAGS:Togouchi 12 Years Blended WhiskyTogouchi 12 Years Blended Whisky

Togouchi 12 Years Blended Whisky: Japanse whisky van uitstekende kwaliteit vervaardigd door Togouchi.

 

 

 TAGS:Finlaggan Eilean MorFinlaggan Eilean Mor

Finnaggan Eilean Mor: schotsche whisky van Islay.

 

 

*Afbeelding:Everjean

Wat zijn de meest voorkomende wijnflessen?

 TAGS:undefined

Men begon pas in de 17-de eeuw wijn te bottelen in glazen flessen. Voordat de flessen verschenen werden er andere materialen gebruikt zoals kruiken van aardewerk, dierendarmen of houten vaten.

Vandaag de dag zijn flessen de eerste optie om wijn te bewaren nadat deze de wijnkelder verlaat. De wijn zet zijn ontwikkelingsproces voort in de fles totdat het optimale consumptiemoment bereikt is. Afhankelijk van het type wijn en het type fles, kan dit optimale consumptiemoment eerder of later plaatsvinden. 

Verschillende soorten materiaal:
Wijn wordt voornamelijk gebotteld in glazen flessen. Er bastaan ook andere materialen zoals bricks of speciale metalen blikken maar geen van dezen worden aangeraden om wijnen voor langere perioden te bewaren.

 

Soorten flessen naar vorm:

De Bourgogne-fles: Dit is het oudst bekende ontwerp. De naam is afgeleid naar de streek waar de wijn gemaakt is. De fles is karakteristiek door de afhangende schouders. Sommige Spaanse wijnen trachten verscheidenheid te vinden en zijn in soortgelijke gestileerde flessen gebotteld.

De Bordeaux-fles: Dit is de meest voorkomende fles. Zijn rechte cilindervorm maakt het mogelijk on de wijnen horizontaal op te leggen. Voor witte wijnen wordt een lichtgroene fles gebruikt, terwijl de zoete wijnen in blanke flessen gebotteld worden. Men kent deze flessen ook als ¨clarete¨of ¨frontignan¨.

De Rijn-fles: Komt oorspronkelijk uit het Duitse Rijngebied. De fles heeft een lang en slank uiterlijk en afhangende schouders.

De Cava of Champagne-fles: Deze fles heeft ook afhangende schouders en is in een dikker glas uitgewerkt en heeft tevens een holte in de bodem om de hoge druk van de mousserende wijn binnenin te kunnen weerstaan.

De Sherry-fles: Door Spanjaarden ontworpen. De fles heeft een koepelvormige hals die uit een bovenste en een onderste helft bestaan. Wordt voornamelijk gebruikt om wijnen zoals ¨finos de Jerez¨ en ¨manzanilla¨te bottelen. 

Soorten flessen naar inhoud:

De grootte van de fles beïnvloedt aanzienlijk het rijpingsproces en de bewaarperiode van de wijn aangezien de ontwikkeling van de wijn veel langzamer is naarmate de fles groter wordt.

  • Benjamin: 18 cl.
  • Standaard halve fles: 37 centiliter.
  • Standaard fles: 75 centiliter. (de meest voorkomende)
  • Magnum: 1,5 liter.
  • Jeroboam: 3 liter.
  • Imperial: 4 liter.
  • Rehoboam: 4,8 liter.
  • Methusalem: 6,4 liter.
  • Salmanazar: 9,6 liter.
  • Balthazar: 12,8 liter.
  • Nabuchodonosor: 16 liter.
  • Salomon: 18 liter.

Soorten flessen naar kleur:

De kleur is een onderdeel dat de bescherming van de wijn beïnvloedt tegen de werking van de zon. De meest gebruikte kleuren voor wijnflessen zijn groen, blauw of zwart.
Voor wijnen met een langer rijpingsproces worden flessen met donkerdere kleuren gebruikt, terwijl de lichtere of blanke flessen voor jonge witte wijnen toegepast worden om zodoende de kleur van de wijn eruit te laten springen.

 

 TAGS:Juan Gil 12 Meses Magnum 2013Juan Gil 12 Meses Magnum 2013

Juan Gil 12 Meses Magnum 2013

 

 

 TAGS:Moët & Chandon Brut Impérial JeroboamMoët & Chandon Brut Impérial Jeroboam

Moët & Chandon Brut Impérial Jeroboam