De oorsprong van Oporto

 -

Groot-Britannië niet alleen maakte de bekende thee en het whisky. Ondanks het feit dat dit land bijna geen wijn produceerde, maar maakte bijdrage aan de ontwikkeling van de wereldwijnbouw : degenen hebben de Oporto ontdekt. De geschiedenis van deze Portugeese drank dateert van eeuwen geleden, maar het was recent in de XVII eeuw wanneer de Engelse legden hem aan de rest van de wereld op. Groot-Britannië was in staat van oorlog met Frankrijk, dat verplichtte de Engelse kroon tot een embargo op de producten van dit land. Als ze zochten naar wijnen van kwaliteit om de Frankrijke wijnen te verplatsen, zijn inwoners vonden deze bijzondere drank, die heeft een groter alcoholpercentage als normaal en een droge en zoete smaak, die zou zelfs de meest veeleisende mensen verrassen.

Zijn geheim bevond zich in het aggregaat van enkele brandy liter in enkel vat gedurende de gisting om een deel van de natuurlijk druivensuiker te bewaren. De interesse dat de Oporto in Engeland wekte, veroorzaakte vele investeringen bij dit land,en degenen in de streek om de Portugeese stad van Oporto  bleven, en hielp veel de wijnbouw van de streek. Nochtans sommige wijnkelders houden de Engelstalige naamen van hun stichter: “Croft“, “Offley“, “Graham“, “Sandeman“, “Dow“, “Warre“.

Tot het midden van de XVIII eeuw, de Oporto wijn kreeg een belangrijke hulp wanneer de Portugeese kroon richtte door de wet de huidige Real Companhia Velha op, de ouderste wijnkelder die produceert Oporto, en dadelijk laater , tussen de jaren 1758 en 1761, bakende de produktie streek van de Oporto wijn af, en liet de ouderste oorspronkelijke benaming ontstaan, vóór degenen van de franse wijnen. Van deze datum af zijn de aanmaak methoden eindelijk gevestigd die wij nu naleven.

De wijnen, die onder meer dan 12 soorten van druiven tussen witte en rode wijnen aangemaakt zijn, gisten bij de wijnkelders die om el alto Douro staan (de naam die neemt de río Duero als het door Portugal gaat)  dichtbij de wijngaarden die in terras op de rand van de heuvel zijn. Als de gisting ontwikkeld is, wanneer de gist nog niet de totaliteit van de suiker heeft geconsumeerd, voegen we er brandy (alcohol van wijn) toe, en belet dat de gist voort gaat en laat een zachte drankje. Eens alles is geeindigd, de Oporto wordt aan de benedenloop van de rivier uitgevoerd om oud bij de Villanova de Gaia wijnkelders vóór de stad van Porto, dichtbij de Atlantische oceaan te worden .

Geef een reactie De oorsprong van Oporto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *