Onfeilbare tips om kaas en wijn te combineren

 TAGS:undefined

Kaas is in gastronomisch opzicht een van de smaakvolste spijzen die er zijn. Angezien iedere kaas anders is en vele smaaksensaties teweegbrengt, kunnen zij ook prima met vele soorten wijnen gecombineerd worden. Laten we eens kijken naar een aantal foefjes om kaas en wijn op een perfecte manier ineen te laten strengelen. Weet je wellicht al de beste combinaties? Een goede keuze is noodzakelijk om optimaal te kunnen genieten.

De eerste smaak

Sommige zachtere of vettere kazen zijn soms beter te combineren met witte wijnen of robustere rode wijnen. Dit hangt van allerlei factoren af zoals de textuur, de zuurgraad of de romigheid. Als hoofdregel bevelen wij aan om eerst een klein stukje kaas afzonderlijk te proeven en deze naderhand te combineren met een wijn. Op deze wijze kunnen we precies te weten komen of de smaak van de kaas ten ondergaat aan de wijn of dat de smaak juist versterkt wordt.

Brie-kazen

De franse brie-kazen zijn in de regel zacht en romig. Deze kazen zijn dan ook onweerstaanbaar als ze gecombineerd worden met met wijnen die gemaakt zijn met chardonnay druiven die juist de romigheid ervan versterkt.

Parmezaanse kaas

De welbekende italiaanse parmezaanse kaas past prima bij rode wijnen, maar hij komt het best tot zijn recht bij een italiaanse chianti, een populaire wijn uit de Toscane die zowel in rosé als rood te verkrijgen is.

De blauwgeaderde kazen

Krachtig, stevig, pittig en scherp. De blauwe kazen zijn robuust van smaak. Daarom passen dit soort kazen zoals Gorgonzola zeer goed bij Port en kan een doorsnee blauwe kaas met een Riesling wijn gecombineerd worden.

Feta kaas

Deze kaas komt oorspronkelijk uit Griekenland en Italië maar is nu overal verkrijgbaar en zeer gebruikelijk in de landen die aan de Middellandse Zee liggen. De kaas wordt verwerkt in salades en pasta gerechten. De wijn die bij deze kaas gedronken kan worden is de Franse Beaujolais.

Krachtige kazen

Andere, niet blauwgeaderde kazen zijn in de regel wat sterk van smaak, en kunnen pittig tot scherp zijn. In deze groep bevindt zich onder andere de cheddar kaas die goed combineert met een heerlijke Cabernet Sauvignon; Goudse kaas past weer beter bij een Merlot wijn en Gruyere komt goed tot zijn recht bij een Sauvignon Blanc, buiten andere rode wijnen.

 

Geef een reactie Onfeilbare tips om kaas en wijn te combineren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *