Languedoc-Rousillon, land van wijnen

 TAGS:Na een crisis in de agrarische sector, een aantal pioniers van het gebied in 1987 organiseerde de vereniging van de wijnbouwers en creëerde een nieuw label voor hun identificatie: Vin de Pays d’Oc, een gewoon en regionale tafelwijn, met een kwaliteitsgarantie. Om dit te bereiken verkopen ze hun producten tegen betaalbare prijzen, wedden ze met internationaale soorten van wijn. Dus, met nieuwe methoden van oogst en wijnmaken begonnen ze de productie van gelijksoortige wijnen vergelijkbaar met deze die reeds op de markt waren.

Er zijn 40 benamingen van oorsprong afgeleid van de verscheidenheid van de bodem, het klimaat en de stammen van Languedoc-Roussillon.
Dezelfde diversiteit die geeft je de kracht om deze streek met veel hoop tot een verdere ontwikkeling te veranderen en het potentieel van Frankrijk.
Echter, de toewijding die de mensen stelt in het toerisme en de landbouw maakte het Zuid bekend voor zijnproducten en keuken.
De basisingrediënten zijn olijfolie, knoflook en basilicum, met aroma’s van Provençaalse kruiden van de garrigue (kreupelhout), zoals tijm, rozemarijn en laurier, die de plattelands-en kustgebieden specialiteiten van het gebied aanvullen. Niet meegerekend de uitbreiding van de wijngaarden, wat neerkomt op 40% van de Franse plantages.

Aan de Middellandse Zee, van Nîmes naar de oevers van de rivier de Aude, Languedoc is verdeeld in zeven gebieden: Coteaux du Languedoc, Minervois, Fitou, Malepère, Corbières, Limoux Cabardésy. In de eerste, Coteaux du Languedoc, staat bekend als de oudste plaats van de productie van de Franse wijn.
Rode wijnen worden gekenmerkt, maar ontwikkelde ook een aantal roze en wit. Minervois ligt tussen het Canal du Midi in het zuiden en de Montagne Noire in het noorden.De rode wijnen zijn rustiek en worden aanbevolen om met rood vlees te gaan, terwijl zijn de witte wijnen ideaal om te serveren met zeevruchten en witte vis.

Bovendien wordt volgens historici Fitou is waar de Grieken plantte de eerste wijnstokken, en strekt zich uit van Narbonne en Perpignan naar de bergen van Corbières.
Het wordt gekenmerkt door het produceren van rode wijnen met body en complexe aroma’s, kruiden en rijp fruit.
Malepère, terwijl omringd door het Canal du Midi en de rivier de Aude, is bekend voor het maken van rozé.

Met meer dan 23.000 hectare, Corbieres gaat van Carcassonne, Narbonne, Perpignan en Quillan, en is verdeeld in 11 zones, volgens zijn grondsoort en klimatologische omstandigheden. 90% van hun rode wijnen zijn jong, licht en fruitige smaak.

Zes rivieren wateren de Cabardès hellingen en terrassen, de Montagne Noire en met uitzicht op de stad Carcassonne.
Dankzij de ligging tussen de Languedoc en Bordeaux, zowel de Atlantische druivensoorten  (Merlot,Cabernet Sauvignon en Franc, Malbec en Fer Servadou) als die van de Middellandse Zee (Syrah en Grenache) goed hier groeien .

Er wordt verteld dat Livius 2.000 jaar geleden de witte wijnen van Limoux geprezen heeft. Dan in 1531, een Benedictijner monnik ontdekt het natuurlijke proces van normaale wijnen tot mousserende wijnen te maken, en dan werd geboren de eerste  champagne in de wereld, vandaag 95% van de productie in de streek met de Blanquette de Limoux, Cremant de Limoux en Blanquette Methode de Ancestrale.
Zo is de Blanquette de Limoux, de werelds oudste brut, resulteert uit
de montage van ten minste 90% van Mauzac en volttoid door Chardonnay en Chenin.

 

Geef een reactie Languedoc-Rousillon, land van wijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *