De italiaanse wijn

 - Italië is een land met een van de belangrijkste culturen van de wijn, waardoor het een van de top producenten in de wereld van de wijn. De wijnen van Italië genieten van een welverdiende reputatie als wijnhuizen en uitgebreide wijngebieden die we kunne vinden in bijna al de gebieden. Wijn in Italië dateert uit de tijd toen Myceense Grieken stapte op het land van Romulus en Remus, waren zij die de wijnbouw introduceerden in 800 voor Christus. Maar niet tot het jaar 200 voor Christus, begint de wijn aan kracht in het Romeinse Rijk TE hebben, zozeer zelfs dat de keizer Domitianus moest sommige wijngaarden vernietigen om voedsel plantages te verdringen.

De geschiedenis van Italiaanse wijn

Op dat moment de wijn werd buiten het Romeinse Rijk verboden, in wat zij noemden “Romeins recht“. Dit leidde tot de wijnhandel aanzienlijk te verhogen. Naarmate de jaren verstreken en als de verzwakte Romeinse Rijk en zijn wetten, wijnbouw begon uit te breiden in Europa, vooral in Gallië (Frankrijk).

In het moderne Italië, de wijnbouw bloeide als nooit tevoren, steeds is de grootste producent van wijn, maar deze regering duurde niet veel tijd als Frankrijk is verschoven in de afgelopen jaren. Vandaag is de tweede producent, zijn wijnen zijn wereldberoemd en zijn wijngaarden en al de cultuur die er bestaat rond de wijn.

Italiaanse wijnen, appellations, druivensoorten en rassen

Italië is politiek verdeeld in 20 regio’s, en alle produceren wijnen. Het grondgebied omvat de Alpen, uitgestrekte kustgebieden (zoals het schiereiland), hoge bergen en heuvels, gevarieerde klimaten en bodems; maken de perfecte setting voor wijn in al zijn vormen.

In Italië zijn er 4 soorten van benamingen van oorsprong, 2 genaamd VCPRD (kwaliteitswijn in een specifieke regio of regio’s geproduceerd), die Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en de benaming van herkomst Gecontroleerde en Garantita (DOCG). En 2 genoemde tafelwijnen: Vino da Tavola e Indicazione Geographic Tipica (IGT)

Volgens het Italiaanse ministerie van Landbouw en Bosbouw (MIRAF), in Italië zijn er 350 variëteiten van druiven, maar eigenlijk ons verzekeren dat er bijn 500 zijn. Dit grote aantal maakt het buitengewone aanbod van wijnen. Maar, sommige van die zijn gemarkeerd door hun reputatie en kwaliteit. Onder grote wijngaarden in Italië, kunnen we noemen:

Sangiovese (rood) Gevonden in grotere hoeveelheid in het mooie Toscane.

Verdicchio (wit) Gevonden in grotere hoeveelheden in Marche.

Nebbiolo (rood) Gevonden in grotere hoeveelheden in Barolo en Barbaresco.

Trebbiano (wit) Gevonden in grotere hoeveelheden in Lazio en Abruzzo.

Montepulciano (rood) Gevonden in grotere hoeveelheid in Abruzzo.

Dolcetto (rood) Gevonden in grotere hoeveelheden in Piemonte.

Moscato (wit) Gevonden in grotere hoeveelheden in Piemonte.

Ik zal u twee zeer speciale wijnen uit Italië raden, dat u bent degene die volledige perspectief vullt aan. Zie wat u ervan denkt …

 TAGS:Gaja Barbaresco 2008Gaja Barbaresco 2008

Gaja Barbaresco 2008: Barbaresco is een van de meest interessante soorten wijn en erkend in Italië, en Gaja is de wijnmakerij die waarschijnlijk doet hem beter. Dit Gaja 2006 is spectaculair, en leert ons de beste van de Nebbiolo druif.

 

 

 TAGS:Canti Brut Pinot GrigioCanti Brut Pinot Grigio

Canti Brut Pinot Grigio: Sparkling rose gemaakt met de zeer speciale Pinot Grigio. Geweldig en zeer verschillend van alles wat je ooit hebt gekend. En de prijs, onverslaanbaar. Cheer!

 

Geef een reactie De italiaanse wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *