Hoe wisselt U tussen verschillende wijnen bij het oudejaarsdiner

 TAGS:

De heel speciale feestdagen naderen. Waar gastronomie de hoofdrol speelt en wijn het middelpunt is bij ontmoetingen van vrienden en families. U kunt nu al uw wijnen  kiezen voor Kerstmis als u wilt dat uw diner een succes wordt; kies kwaliteit en variëteit, deze zullen zeker erg de moeite waard zijn.

Vis, vlees, dessert … met Kerstmis eten we overmatig en op een gevarieerde manier, daarom moeten we met verschillende wijnen afwisselen, vooral bij het oudejaarsdiner, dat meestal langer duurt.

Van witte naar rode wijn. Het is een traditionele manier om ze af te wisselen en hoe verschillende proeverijen meestal plaatsvinden. Dit komt meestal door wat we eten, want eerst wordt meestal gestart met een aperitief, soepen of een visgerecht, dus witte wijnen hebben de voorkeur. De entrecote, de kalkoen of het speenvarken opent een grote gelegenheid om het diner compleet te maken met een krachtige rode wijn. Op deze manier worden de smaken intenser op elk moment van het diner. Normaal gesproken worden één witte en twee of drie rode wijnen geserveerd, om meer effecten in de mond te produceren.

Van droog naar zoet. Het hangt allemaal van het menu af, maar een andere manier om te beginnen, is om van de witte of rode droge wijnen over te stappen naar zoete wijnen, zoals de Moscatell in de desserts. De combinatie van droge wijn bij de eerste en de tweede gang zal veel beter zijn wanneer deze op de juiste manier wordt gecombineerd, met de zachtste en zoetste (waarin de witte druiven worden geprezen), die perfect aansluiten bij noga en marsepein. Ook de digestie zal op deze manier beter zijn.

Volgens protocol. De eerste wijn wordt meestal ontkurkt en geproefd door de gastheer van het diner, hoewel deze persoon de eer aan een gast kan bewijzen om het te laten proeven. Eenmaal geopend kan de fles op tafel blijven staan, hoewel; het correcte is dat deze op een bijzettafel wordt gezet en we bijschenken als de glazen leeg zijn. De eerste glazen worden halverwege gevuld en vervolgens naar wens van de consument. Het protocol stelt vast dat witte en rosé wijnen het eerst met een temperatuur van 10º worden geserveerd, vervolgens rode wijnen op kamertemperatuur van 20º en tot slot chamomiles, zoete wijnen of cava op 8º.

Heb je de wijnen al voor oudjaar? We raden je aan:

 

Geef een reactie Hoe wisselt U tussen verschillende wijnen bij het oudejaarsdiner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *