De beste Ribera del Duero voor de beste prijs

 TAGS:Parker zei het al: Pruno 2010, Pruno 2011, Pruno 2008. Het lijkt erop dat de Ribera del Duero wijnen aan een onstuitbare opmars bezig zijn en steeds geliefder worden buiten Spanje. Vroeger waren de Riojawijnen de vaandeldragers onder de Spaanse wijnen maar de Rioja moet zijn faam nu delen met de rode wijnen van de Ribera del Duero.

In het geval van de Pruno zijn de kritieken een belangrijke impuls geweest. En daar profiteert niet alleen het wijnhuis van, maar de hele regio. De zoektocht naar de door Parker zo gewaardeerde wijn is begonnen (om nog te zwijgen over andere wijnen Parker 100+ zoals de Pingus 2004). De Pruno is behalve goed ook goedkoop: over het algemeen minder dan 10 euro.

De prijs-kwaliteitsverhouding is ingewikkeld. Als je pecht hebt en een slechte aanbeveling krijgt eindig je met een middelmatige, maar goedkope wijn. Want als de fles gesloten is en je het wijnhuis, de druif of de wijn niet kent, is de prijs van doorslaggevend belang.

Maar het tegenovergestelde komt ook vaak voor. Je hoort over een excelente wijn. Bijvoorbeel een Ribera del Duero. Maar de wijn die je wordt aanbevolen laat je achter met een lege portomonnee. Uiteraard is het een heerlijke wijn. En je verwacht niet anders, voor bijna tien euro per druppel…

Maar de Pruno is echt één van de beste wijnen uit de Ribera del Duero als het gaat om de verhouding prijs-kwaliteit. Grappig feit is dat deze zo geprezen wijn, van alle Ribera’s, van opmerkelijke afkomst is. Niet uit de Ribera del Duero, maar uit het Baskische Álava, omdat de producent Finca Villacreces behoort tot de groep Artevino.

Artevino biedt Toro, Rioja en Ribera del Duero wijnen aan en de eigendommen bevinden zich in Zamora, Álava en Valladolid.

Andere Ribera del Duero wijnen voor een zacht prijsje met grootse kritieken? De Vizcarra Senda del Oro 2011 of de Catania Crianza 2009, die voor minder dan 7 euro 90 punten scoorden… 

Terug naar Finca Villacreces (Quintanilla de Onésimo). Ga op avontuur en proef andere toppers: Nebro y Finca Villacreces. Proef en oordeel of ze opwegen tegen de Pruno als het gaat om de prijs en kwaliteit van een goede Ribera.

Als het gaat om prijs en kwaliteit is het onmogelijk slechts één wijn te kiezen. Vandaar nog twee aanbevelingen, die volgens ons elke cent waard zijn:

 TAGS:Protos Roble 2011Protos Roble 2011

Protos Roble 2011, altijd tussen de favorieten van de Spanjaarde

 

 

 TAGS:Vizcarra Senda del Oro 2012Vizcarra Senda del Oro 2012

Vizcarra Senda del Oro 2012, 93 punten van Parker voor iets meer dan 7 euro, een wijn met hoofdletters

 

Geef een reactie De beste Ribera del Duero voor de beste prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *