7 foute mythen over whisky

 TAGS:undefinedWhisky is waarschijnlijk de distillering bij uitstek, waarover men het meeste spreekt, en  ook de meeste misvattingen heeft. Het zal je helpen om nog meer te genieten van deze mythische drank door enkele vooroordelen toe te lichten.

1. Men moet hem puur drinken

Als men begrijpt dat whisky 40 procent alcohol heeft, zou men ook  kunnen begrijpen waarom het nodig is om een beetje water toe te voegen aan het glas: na het drinken van meer dan drie glazen, zullen de smaakpapillen  in slaap vallen waardoor de smaak van whisky verloren gaat.

Niet alle whisky’s moet  men nuttigen in een glas zonder ijs en dit hangt af van de manier waarop de likeur gerijpt is. Er zijn whisky’s die heel donker, krachtig van smaak en aroma zijn, die het nodig maken een ijsklontje bij de likeur te doen om hem te kunnen nuttigen.

2. Hoe duurder, hoe beter

De belangrijkste raad hier is om alle mogelijke whisky’s te proeven en de lekkerste te kiezen.

Hoe rijper, hoe duurder de whisky is, maar dat wil niet zeggen dat dat het enige is wat de kwaliteit bepaalt, omdat er whisky’s kunnen  zijn met korte rijping in het vat die heel aangenaam zijn. Er zijn dranken met korte rijping voor een goede prijs waarvan men enorm kan genieten, alles is een kwestie van weten een whisky te kiezen.

3. Men moet het snel drinken

Om te genieten van whisky is het niet nodig om het in grote hoeveelheden of heel snel te nuttigen. In tegenstelling tot tequila of vuurwater, moet men whisky langzaam drinken om het te proeven.

4. Het moet niet genuttigd worden in glas met voet

Hoewel sommige mensen het vreemd zullen vinden whisky te drinken in glas met voet en zonder ijs, drinken de Schotten al jaren uit de zogeheten quaich (holle kom met twee handvaten, meestal gemaakt van zilver, aluminium of hout).

5. Whisky is om zich te warmen

In Columbia, bijvoorbeeld, is het gebruikelijk whisky te drinken om af te koelen, terwijl het in Schotland is om zich te warmen. Het is een persoonlijke keuze, een kwestie van smaak.

6. Goedkope whisky veroorzaakt een kater

Goedkope whisky heeft hetzelfde percentage alcohol als dure. Maar als je hyperactiviteit, fysiek verbruik, uitdroging, mentale geëxalteerdheid en snelheid  toevoegt in het uur van het drinken en een slecht dieet, omdat je er niet bij eet maar het alleen drinkt, kan het sporen van een kater geven.

Indien men whisky drinkt tijdens het eten en in het verloop van een gesprek, is de inname niet zo hoog.  Er zijn echter verschillen tussen single malt en blends (flessen die malt en andere granen samenvoegen). Scheikundig is bewezen dat single malt in mindere mate een kater geeft, doordat het een lagere concentratie suiker bevat.

7.  Samenvoegen  gaat niet met whisky

Het samenvoegen met whisky is anders dan met wijn, maar het kan samengevoegd worden. Als het gaat om een zoete whisky van 12 jaar, fruitig of fris met scheuten van amandel, zou het kunnen smaken  met de frisse smaak van een visgerecht, een tartaar van tonijn of een gegrilde inktvis. Wanneer men whisky en eten samenvoegt, stellen sommige sommeliers voor om het te nuttigen met een beetje water of ijs.

 TAGS:Togouchi 12 Years Blended WhiskyTogouchi 12 Years Blended Whisky

Togouchi 12 Years Blended Whisky: Japanse whisky van uitstekende kwaliteit vervaardigd door Togouchi.

 

 

 TAGS:Finlaggan Eilean MorFinlaggan Eilean Mor

Finnaggan Eilean Mor: schotsche whisky van Islay.

 

 

*Afbeelding:Everjean

Geef een reactie 7 foute mythen over whisky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *